پرتینر (portainer) چیست و چه ارتباطی با داکر و کانتینر دارد؟

پرتینر (portainer) چیست و چه ارتباطی با داکر و کانتینر دارد؟
همانطور که می دانید این روزها بیشتر سرویسها دارند به سمت کانترایز شدن میرن، یعنی بهجای نصب روی سیستمهای مجزا، در محیطهای ایزوله یا همون کانتینرها اجرا میشن. بهخاطر پیچیدگیهای جدید در این زمینه، تصمیم گرفتم این ابزار رو به زبان ساده توضیح بدم تا برای همه قابل فهم باشه.
آشنایی سریع با داکر و کانتینرها
اگه با داکر و کانتینر آشنا نیستید، بیاید یه توضیح مختصر بدم. تو ماشینهای مجازی، یه سیستمعامل کامل روی سختافزار مجازی نصب میشه. کانتینرها هم مشابه ماشینهای مجازیاند، ولی خیلی سبکترن؛ این یعنی شما میتونید تعداد زیادی کانتینر رو روی یه سختافزار واحد اجرا کنید بدون اینکه فشاری به سیستم وارد بشه. در واقع کانتینر یه فضای ایزولهی مجازی برای اجرای اپلیکیشنها فراهم میکنه.
اما داکر چطوری به این کمک میکنه؟ داکر یه ابزار قدرتمنده که همهی ملزومات ساخت و مدیریت کانتینرها رو تو یه بسته به شما میده. مثلاً مدیریت شبکه، استوریج و منابع سیستم برای کانتینرها رو به عهده میگیره و با چند دستور ساده میتونید اینا رو کنترل کنید. یکی از مشکلات داکر اینه که تو ایران تحریمه، ولی میتونید از روشهای دیگه مثل VPN یا DNS مخصوص استفاده کنید.
پرتینر (portainer) چیست : پرتینر؛ دستیار مدیریت کانتینرهای داکر
خب، حالا که داکر رو شناختید، بریم سراغ “پرتینر”. داکر خودش یه رابط گرافیکی ساده داره، ولی اگه دنبال یه راه حل حرفهایتر و تحت وب هستید، پرتینر گزینهی عالیه. پرتینر یه ابزار تحت وبه که به شما اجازه میده کانتینرهای داکرتون رو توی یه محیط گرافیکی مدیریت کنید؛ از استوریج و شبکه گرفته تا ایمیجها و کانتینرهای مختلف.
ویژگی جذاب پرتینر اینه که میتونید باهاش چند تا داکر رو که روی سرورهای مختلف نصبه، همزمان مدیریت کنید. مثلاً فرض کنید چند تا سرور دارید که روی هر کدوم داکر نصبه. با پرتینر میتونید اینا رو به عنوان یه سرور مرکزی تعریف کنید و همه رو از یه جا کنترل کنید. از امکانات دیگهی پرتینر میشه به اتصال به سرویسهای دیگه مثل داکر سوارم، کوبرنتیز، و آژور کانتینر اشاره کرد.
نصب داکر و پرتینر
برای نصب داکر، بهتره از راهنماییهای سایت اصلی داکر استفاده کنید، مخصوصاً اگه از اوبونتو استفاده میکنید. بعد از نصب داکر، باید وضعیت سرویس داکر رو بررسی کنید تا مطمئن بشید در حال اجراست. برای تست، میتونید دستور docker run hello-world
رو بزنید.
بعد از نصب داکر، نوبت به نصب پرتینر میرسه. برای این کار، اول باید یه حجم (Volume) تو داکر ایجاد کنید تا دادهها توی اون ذخیره بشن و پایداری دادهها تضمین بشه. بعد از این مرحله، پرتینر رو به عنوان یه کانتینر داکر نصب میکنید. پرتینر به صورت پیشفرض روی پورت 9443 اجرا میشه و با HTTPS قابل دسترسه.
تنظیمات اولیه پرتینر
بعد از نصب، با وارد کردن IP سرور و پورت 9443 میتونید به پرتینر دسترسی پیدا کنید. اولین باری که وارد پرتینر میشید، باید یه یوزرنیم و پسورد برای خودتون بسازید. پس از ورود، میتونید از منوی “Environment” برای اضافه کردن داکرهای دیگهای که میخواهید مدیریت کنید، استفاده کنید. تو این منو، دو روش برای اضافه کردن داکر دارید: با وارد کردن IP داکر یا نصب Agent پرتینر روی داکر.
امکانات بیشتر پرتینر
پرتنر امکانات دیگهای هم داره، مثل پشتیبانی از داکر سوارم، کوبرنتیز، و …. این به شما اجازه میده که محیطهای مختلف کانتینری رو توی یه پنل مدیریت کنید. برای کسانی که میخان کانتینرهای متعددی رو به صورت گرافیکی مدیریت کنن، پرتینر یه ابزار عالی و کارآمده.
جمعبندی
پرتینر یه ابزار تحت وب قوی برای مدیریت داکره که مخصوصاً برای کسانی که با چندین سرور و داکر کار میکنن خیلی مفیده. با این ابزار، همهی نیازهای مدیریتی داکر و کانتینرهای اون رو توی یه محیط کاربرپسند و گرافیکی در اختیار دارید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.