ساختار شبكه و كابل كشی ها در ديتاسنترها
ساختار شبكه و كابل كشي ها
كابل و فيبرهاي شبكه در ديتاسنترها مانند سلسله اعصابي هستند كه بدنه و بازوهاي عملياتي را به يكديگر و به هسته فرماندهي ديتاسنتر متصل مي كنند لذا بايد اين سيستم عصبي در هر بخش ، بسته به كارايي و عملياتي كه به عهده دارد ويژگي هاي خاص خود را داشته باشد و به سلامتي كار كند.
براي اين منظور بايد موارد زير را مدنظر داشت:
كابل كشي در اتاق سرور و شبكه ، كابل هاي برق بايد از كابل هاي شبكه مجزا كشيده شوند و بر هم پوشاني نداشته باشند تا موجب كندي سرعت ارتباط شبكه نشوند
در زير كف كاذب بايد از سيني كابل استفاده شود. كابل ها تا حد امکان نبايد بصورت ضربدري از روي هم رد شوند.
دو سر كابل ها باید به صورت رمزي نامگذاري شوند، هر نام ، نشان دهنده رك، پچ پنل و شماره نود طرف مقابل آن می باشد، نبايد نامگذاري به شكلي باشد كه براي همگان درك آن ساده باشد و يا از نام هاي طولاني استفاده شود. برچسب هاي استانداردی برای این منظور وجود دارند که باید از آنها استفاده گردد.
رنگ بندي كابل ها در ديتاسنتر بايد به شكلي باشد كه نشان دهنده عملياتي كه آن كابل به عهده دارد باشد. مثلاً رنگ زرد براي ارتباط بين رك هاي شبكه تا سرور ها استفاده شود و رنگ قرمز براي ارتباط بين شبكه بيروني و سوئيچ ها يا روترها استفاده شود و از رنگ سبز براي ارتباط داخلي بين سوئيچ هاي شبكه ديتاسنتر استفاده شود و از كابل آبي براي ارتباط با سامانه هاي تاسيساتي و امنيتي استفاده نمايند و كابل هاي خاكستري براي اتصال بين اتاق هاي مانيتورينگ وتجهيزات با ديتاسنتر استفاده گردد.
رك هاي ورودي كابل و فيبر به ديتاسنتر از رك هاي داخلي و تجهيزات شبكه مجزا گردد تا مديريت ها آن راحتر باشد.
حتماً براي فيبرها از سيني فيبر، استفاده گردد.
برای هدایت کابل ها در رک باید از Cable Management استفاده شود.
کلیه رک ها و سوئیچ های نصب شده در طبقات و سایت کامپیوتر باید دارای کابل اتصال به زمین باشند.
پیشنهاد می شود برای اتصال پچ پنل ها به سوئیح های سایت از پچ کوردهای CAT6 یا بالاتر استفاده شود.
براي مدیریت سوئیچها ، مسيریابها و سرورها و… پیشنهاد مي شود از نرم افزارهاي مدیریتي شبكه مانند سولاروینز ، زبیکس و… استفاده شود.
كابل كشي و پشتیباني مسيرهاي داخل اتاق سرور بايد به گونه اي باشد تا بتوان پياده سازي مدل سه لايه شبكه را عملياتي ساخت از اين لحاظ داشتن نقشه منطقي و فيزيكي سوئيچ هاي مختلف شبكه بايد پيش از اجراي مسيرگذاري در دستور كار قرار گيرد.
رعايت اصول كابل كشي ساخت يافته و همچنين در نظر داشتن خم ها و زواياي مختلف در كابل كشي اتاق سرور بايد در نظر گرفته شود.
به دليل جلوگيري از واژگون شدن رك ها در هنگام زلزله ، رك ها بايد به كف و ستونها مهار شوند. پيش از اجراي كف و ايجاد كانال هاي مختلف بايد محل استقرار رك ها تعيين شده و بست ها وHolder هاي نگهدارنده در آن تعبيه شود لذا دانستن نوع و مدل رك ها ، اندازه آنها ، موقعيت مكاني نسبت به يكديگر بايد تعيين شوند.
گاهی دیده می شود که به علت نداشتن اطلاعات کافی و یا کاهش هزینه های جانبی افراد بدون استفاده از هیچگونه رابطی فقط از کانکتورهایRG45 در ابتدا و انتهای کابل استفاده می کنند که این کار کاملا اشتباه و خارج از استاندارد است.
در شبکه های استاندارد به هیچ وجه از کانکتورRG45 و کابل به صورت یکسره استفاده نمی شود و به جای آن می توان جک های رابط یا کیستون ها و پچ پنل یا پنل های رابط را برای ارتباط دقیق تر به کار برد.
از پچ کورد یا کابل های پانچ شده توسط کارخانه ها که دارای استاندارد های بین المللی هستند برای ارتباط نهایی استفاده می شود
در این روش شما در کنار کامپیوترها به کمک فیس پلیت (Face Plate) و بک باکس (Back Box) یک عدد پریز روکار تعبیه کرده و سپس انتهای کابل را بر روی کیستون ها و با استفاده از راهنمایی که بر روی آن قرار دارد پانچ می کنید. سپس بعد از اینکه در کنار هر کامپیوتر و همچنین در محل های احتمالی دیگر پریزها را نصب کردید به سمت محل نصب سویچ آمده و تمامی کابل هایی را که در آنجا قرار دارد در پشت یک پچ پنل پانچ می کنید. حال در این مرحله با استفاده از 2 عدد کابل رابط (Patch Cord) که توسط کارخانه ها و بر اساس رنگ بندی استاندارد پانچ شده را تهیه کرده و یکی را میان پریز و کامپیوتر و دیگری را میان پچ پنل و سوییچ استفاده کنید.
در اتاق های (مرکز داده) در ابتدا اجرای کابل های دیتا باید از طریق لدرهای نصب شده در سقف و یا از سینی های تعبیه شده در کف دسترسی صورت گیرد. جهت پوشش کابل ها در کف دسترسی بهتر است از یک سینی یا درپوش مناسب استفاده گردد و روی درب سینی حتما لیبل معرفی کابل داخل آن نصب گردد. اين لدرها دورتا دور سقف اتاق را پوشش داده و امكان انتقال كابل را راحت تر مي نمايد.
بهترین حالت نصب سینی انتقال دهنده کابل های دیتا در کف دسترسی ، قرار دادن آنها در بالاترین قسمت نزدیک به سطح رویی پنل ها می باشد.
در صورت قرار گرفتن سینی در ارتفاع (نسبت به کف) بهتر است آن را با ریل کشی کاملا محکم و مستقر نمود.
در صورت عبور کابل های UPS و تغذیه الکتریکال از کف دسترسی بهتر است دارای پوشش مستحکم و بدون درز باشد تا از هرگونه اتصالی و ایجاد شرایط غیر امن جلوگیری شود.
بهترین گزینه برای کابل های UPS استفاده از کابل های 2.5*3 می باشد.
ایجاد بستر افقی جهت عبور سیم ها و انتقال دهنده های سنسورهای هوشمند (دود و آتش، رطوبت سنج ها و سنسورهای حرارتی) به صورت مجزا از سیستم های دیگر الزامی است. توصیه می شود بستر ایجاد شده با رنگ روشن و متمایز با دیگر بسته ها باشد.
در هنگام استفاده از لدر جهت ارتباط کابل های ورودی تا رک های مورد نظر بهتر است که هر دسته از کابل ها با لیبل و رنگ مشخصی نمایان باشند تا در هنگام بروز هر گونه اتفاق جهت رفع عیب آن در کوتاه ترین زمان اقدام گردد. اين لدرها بايد دارای مشخصات زیر باشند :
لدرها بايد در سقف و ديوارها بصورت محكم نصب شوند ، سبك باشند ، در برابر حرارت مقاوم باشند ، براي انتقال كابل ها به رك بايد داراي ستون Downfall تا سقف رك باشند ، در محل خمش ها بايد از زانوهاي خمش استفاده گردد ، در محل Downfall كابل ها از لدر ، بايد از ايزولاتور استفاده گردد تا موجب ورود گرد و خاك احتمالي سقف به فضاي ديتاسنتر و يا هدر رفت دمايي نشود.
نصب برچسب اطلاع رسانی از مسیر بر روی سینی و یا Path way انتقال دهنده الزامی است.
در محل ورودی کابل های دیتا، فیبر نوری و کابل های منبع تغذیه بهتر است از پوشش (لاستیکی) استفاده گردد. جهت جلوگیری از ارتباط مستقیم کابل ها با بدنه فلزی و احتمال بریده شدن آنها وجود دارد.
کابل های مربوط به روشنایی که در پوثسش سقف اجرا شده اند، بهتر است از مسیری کاملا مجزا از مسیر کابل های دیتا نصب شوند
کابل ها و تجهیزات مربوط به روشنایی بهتر است در ارتفاع بالاترین نقطه سقف یعنی 2/60 متر قرار بگیرند تا از ایجاد نویز در محیط تا حد زیادی جلو گیری شود.
بهترین روش کابل کشی دیتا در داخل رک های ایستاده، استفاده از جوانب داخلی رک جهت انتقال کابل ها تا پشت پچ پنل ها می باشد
با توجه به توضیحات داده شده و استانداردهای نوشته شده ، بهترین روش ها برای کابل کشی ایجاد Path way ها و سینی هایی با بسترهای کاملا پوشیده و اتصالات مستقل و محکم و دارای سیستم ارتینگ مناسب می باشد.
جهت استقلال و استحکام کابل های داخل Path way ها بهتر است که از بسط های کمربندی استفاده کرد و در هر فاصله به صورت یکنواخت علاوه بر جدا سازی مسیر حرکت هر دسته، آنها را به Path way انتقال دهنده محکم کرد. البته لازم به توضیح است که مقدار محکم شدن بسط باید به نحوی باشد که به کابل های دیتا هیچ گونه فشاری وارد نشود.
استفاده از سینی ها و Path way های مستقل در کف دسترسی برای هر انتقال دهنده (دیتا ، UPS ، سیستم های امنیتی و هوشمند) الزامی است.
استفاده از کدهای رنگی جهت داشتن مسیرهای متفاوت و مشخص در محیط اتاق مرکز داده ، کار بسیار مهم و حیاتی است.
به جدول کدهای رنگی زیر توجه کنید. این قواعد رنگی بر اساس استاندارد می باشند.
در لدرها باید پایه های کاملا در پوشش سقف محکم و غیر قابل لرزش باشد تا از هر گونه قطع شدگی در کابل های انتقال دهنده جلوگیری شود.
منبع تغذیه : معمولا جهت ایجاد یک بستر برق اضطراری به صورت مجزا باید در قسمتی از ساختمان این تجهیزات نصب شود.
برق مورد نیاز روشنایی ، موتورهای تهویه و … باید جدا از سیستم های سخت افزاری و رک ها باشند. و از یک منبع انرژی (تابلوی تغذیه برق) دیگری تغذیه شوند.
استفاده از مدارهای اختصاصی امکان نظارت بر سیستم را به طور مجزا فراهم می کند. اگر چه هزینه نصب اولیه یک سیستم کاملا مجزا بسیار زیاد است ولی این سیستم مجزا عملیات نظارت و پشتیبانی از یک مرکز داده را به طور فوق العاده ای بهبود می بخشد. این عمل باعث به وجود آمدن یک تثبیت کننده ولتاژ و جریان می شود که از نوسانات ناگهانی به طور جدی جلوگیری می نماید که این امر در خصوص دستگاه های حساس مخابراتی و دیتا بسیار ضروری است.
در صورت استفاده از باطری جهت برق اضطراری داخل سیستم های سخت افزاری بهتر است باطری ها در یک جای خاص جدا از سیستم های مخابراتی نگهداری شوند.
در خصوص استفاده از دیزل ژنراتور جهت برق اضطراری واحد مرکز داده جهت پوشش سیستم های تهویه هوا و الکتریکال سخت افزار و سیستم های اطفاء حریق بهتر است یک محاسبه دقیق با احتمال افزایش بار در آینده تا 15 % پیش بینی شود. با توجه به مقدارهای فوق می توان به دو روش ( باطری و ژنراتور) تمامی تجهیزات را برای یک کاربری 24 ساعته تجهیز نمود. البته لازم به توضیح است که در این بخش تابلوها و سربندهای ایجاد شده باید کاملا مستقل از سیستم های ساختمان باشد.
مقالات مرتبط:
اتاق برق در دیتاسنترها در چه مکان هایی می تواند قرار بگیرد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.