آشنایی با انواع شبکه ها در تلفن های همراه
مخابرات شخص به شخص P C S
PERSONAL COMMUNICATION SYSTEM
طبق تعریفی که از این مخابرات به عمل آمده است .مخابرات شخص به شخص مخابراتی است که هر کاربر در هر زمان از شبانه روز در هر مکانی که قرار دارد با گرفتن یک کد خاص با مشترک مورد نظر ارتباط برقرار می کند
انواع امواج :
1- مخابرات زمینی 900 مگا هرتز
2- مخابرات ماهواره ای 1800مگا هرتز
3- مخابرات ( آمریکا و کانادا ) 1900 مگا هرتز
به طور کلی در مخابرات رادیویی موبایل از 3 فراکانس استفاده می شود .هر دستگاه موبایل قادر است که در آن واحد با یکی از این سه باند کار کند اولین گوشی هایی که ساخته شد در مخابرات زمینی استفاده می شدند و 900 مگاهرتز بوده اند .پس از به وجود آمدن مخابرات ماهواره ای گوشی های 1800 مگا هرتز ساخته شد . اما از 5 و 6 سال اخیر گوشی هایی تولید شد که قابلیت فعالیت در هر دو باند را داشته باشند .که به این گوشی ها گوشی های (D B ) می گویند .برای اینکه هر دستگاه مبایل بر روی یک فراکانس خاص کار کند ابتدا لازم است که به وسیله نرم افزار های کامپیوتری فراکانس مورد نظر را برای دستگاه تعریف کنیم .
نام این نرم افزار ، تغییر سیستم یا 4 قفل است. یکی از علل این که گوشی هایی که از خارج کشور وارد می شود و در سیستم ایران کار نمی کند همین است .پس نتیجه می گیریم چناچه فراکانس گوشی با فراکانس شبکه هماهنگ نباشد دستگاه کار نخواهد کرد .
انواع مدولاسیون
تعریف :به روش قرار گرفتن اطلاعات بر روی امواج مدولاسیون می گویند .
به طور کلی در مخابرات رادیویی دنیا از دو نوع مدولاسیون استفاده می شود .
AM-2 FM-1
مدولاسیون AM :
در این مدولاسیون اطلاعات از طریق تغییرات در دامنه یا طول ارسال می شود به همین علت این مدلاسیون دارای خواص زیر می باشد
1- چون اطلاعات در طول ارسال می شود به همین دلیل طول دکل بلند است
2-به دلیل بلند بودن طول دکل تغداد کاربر تحت پوشش بیشتر خواهد بود
3-به دلیل بلند بودن طول دکل نویز صدا بیشتر است و در نتیجه کیفیت صدا پائین است
مدولاسیون FM :
در این مدولاسیون اطلاعات از طریق تغییرات در عرض یا فرکانس ارسال می شود به همین دلیل دارای خواص زیر است .
1-چون اطلاعات در عرض ارسال می شود طول دکل کوتاه است .
2- به دلیل کوتا ه بودن طول دکل نویز صدا کمتر است و در نتیجه کیفیت صدا بالا است .
3- به دلیل کوتاه بودن طول دکل تعداد کاربر تحت پوشش قرار گرفته کمتر خواهد بود .
در سیستم مخابراتی موبایل FM استفاده می شود .
علت انتخاب FM
فقط و فقط بالا بودن کیفیت صدا در این مدولاسیون می باشد .تنها اشکال مدولاسیون FM کم بودن تعداد کاربر است که این اشکال را با افزایش تعداد دکل بر طرف نمودند .
مخابرات سلولی
به مخابرات زمینی مخابرت سلولی نیز گفته می شود در این مخابرات یک منطقه جغرافیایی مانند شهر تهران را به بخشهای مختلفی تقسیم می کنند که به هر بخش یک سلول گفته می شود در هر سلول یک دکل مخابراتی (BTS) وجود دارد .
هر کاربر در هر سلولی که باشد در دکل همان سلول سوئیچ می شود و همواره از شش سلول اطراف نیز پشتیبانی می گردد .به این دلیل که وارد هر سلول جدیدی که می شویم سلول جدید خیلی سریع ما را شناسایی می کند زمانی که یک سلول خارج و وارد سلول دیگری می شویم ارتباط از دکل سلول قبلی قطع می شود و با دکل سلول جدید برقرار می گردد به این عمل در مخابرات (HAND OVER ) گفته می شود
زمانی که در داخل اتومبیل در حال رانندگی هستیم گاهی اوقات نویزی در پخش ماشین ایجاد می شود بدون آنکه گوشی زنگ بخورد این نویز نشان دهنده یک (HAND OVER ) است در مخابرات سلولی بعضی از نقاط هستند که تحت پوشش هیچ دکلی نمی باشند .
مثل حد فاصل بین دو سلول به چنین مناطقی نقطه کور گفته می شود دکلی که در هر سلول استفاده می شود بستگی به موقعیت جغرافیایی منطقه و ظرفیت آن سلول دارد دستگاه مبایل از مدارات مختلفی تشکیل شده است .از آن جایی که مدار آنتن دستگاه تنها بخشی از دستگاه است که از زمان روشن شدن تا زمان خاموش کردن دستگاه به طور اتوماتیک فعالیت می کند از تمامی مدارات دستگاه پرمصرف تر است مدار آنتن نیز مانند تمامی مصرف کننده ها دارای حداکثر و حداقل فعالیت می باشد زمانی که دستگاه در حال پیدا کردن شبکه است مدار آنتن در ماگزیمم مصرف زمانی که دستگاه شبکه را پیدا کند مدار آنتن در مینیمم مصرف قرار دارد از مطالب فوق این نکته ی مهم تعمیراتی نتیجه می شود که هرچه میزان (HAND OVER ) دستگاه بیشتر باشد باطری زودتر شارژ می شود به همین دلیل است که شارژ باطری گوشی افرادی که مسافرند یا در سطح شهر در حال تردد می باشند خیلی زودتر باطری گوشی افرادی که در یک منطقه ساکن هستند تمام می شود پس اگر دستگاهی زود باطری خالی کند برای تعمیر آن باید مطالب فوق را نیز در نظر بگیریم .
GSM
ایستگاه اصلی MS (سیم کارت و گوشی )
ایستگاه فرعی BSS (بخش سخت افزاری )
بخش سوئیچینگ NSS ( بخش نرم افزاری )
بخش کنترل OSS (بخش نظارت )
رابط بین مخابرات و کاربر سیم کارت می باشد و عاملی است که باعث را ه اندازی گوشی موبایل می باشد .
عوامل مختلفی برای خرابی و سوختن سیم کارت وجود دارد که عبارتند از:
رطوبت – شکستگی – میدان مغانطیسی – کد PUK اشتباه
انواع سیم کارت :
1-قدیمی -سفید رنگ -V5 – 100 حافظه
2-جدید -آبی رنگ -V3.5 -250 حافظه
نکته : سیم کارت های قدیمی قادر به راه اندازی بسیاری از گوشیهای جدید نیستند چون ولتاژ این سیم کارتها بالا می باشند و ورژن نرم افزاری آنها پایین است و ورودی بسیاری از گوشی ها کار نمی کنند به همین دلیل اگر سیم کارتی را در داخل دستگاهی قرار دادید و دستگاه نتوانست آن سیم کارت را بخواند و دوباره پیغام INSERT SIM CARD صادر کرد در اولین مرحله باید سیم کارت را باز دید کنیم و اگر سیم کارت قدیمی باشد آن را با یک سیم کارت جدید تعویض نمائیم
کد اشتراک شخصی ISEI
از طرف مخابرات برای هر کاربر یک کد 11 رقمی منحصر به فرد تخصیص داده شده که بر روی سیم کارت ذخیره شده است مخابرات کاربر خود را از طریق این کد شناسایی می کند و بقیه کاربران برای برقراری ارتباط با کاربر مورد نظر خود موظف به گر فتن کد مخصوص کاربر می باشند .
ایستگاه موبایل MS
همان طور که قبلا توضیح داده شد امروزه از سه نوع MS استفاده می شود نوع فایل نصب در اتومبیل ( CAR MOUNTED ) که دارای توان خروجی حدود 40وات می باشد . نوع دیگر آن که قابل حمل توسط کوله پشتی می باشد حدود 5 تا 8 وات توان خروجی دارد و نوع سوم که پرمصرف ترین MS است قابلیت حمل دستی را دارد ( HAND SET ) و ماکزیمم توان خروجی آن 2 وات است .این نوع MS در کلاسهای مختلفی ارائه شده که کلاس پنج آن دارای توان خروجی حدود 0.8 وات است و استفاده فراوانی دارد .
یکی از مهمترین ویژگی نوع سوم داشتن اندازه و وزن کم و مصرف پایین است از آنجا که این نوع MS ها از باطری استفاده می کنند ،با استفاده از تکنیک PRX در هنگامی که تلفن در حال مکالمه نیست مصرف باطری بسیار کم است و با این تکنیک توان مصرف شده به حدود 0/090 درصد کاهش می یابد
قسمت رادیویی
قسمت رادیویی از چند BTS تشکیل شده است که به وسیله ی یک BSC کنترل می شوند و انتهای گیرنده را به مرکز سوئیچ متصل می کند به مجموعه BSC ها و BTS های مربوط یک BSS می گویند و به مجموعه سلولهای تحت پوشش هر BSC هم یک LA می گویند .
قسمت سوئیچینگ
این قسمت که مهمترین قسمت آن MSC است .قسمتهای مختلف از جمله حافظه ها و BTS ها و مراکز تلفن ثابت یا PSTN ها را به یکدیگر ارتباط میدهد هم چنین در یک شبکه خود MSC ها نیز با یکدیگر ارتباط دارند و جهت انتقال اطلاعات به شبکه های ثابت از TSC ها استفاده می نماید .
تجهیزات انتقال
برای انتقال اطلاعات بین BTS ها و BSC ها و احیانا بینBSC ها و مرکز سوئیچ باید از تجهیزات انتقال استفاده کرد این تجهیزات می تواند فیبر نوری و یا کابل های هم محور و یا لینک های رادیوئی باشند
ثبت کننده های موقعیت
اطلاعات مربوط به موقعیت یک ایستگاه سیار در دو حافظه به نام HLR و VLR ثبت می شود .
ثبت کننده موقعیت خانگی HLR ( HOME LOCATION REISTER )
تمامی اطلاعات مربوط به هر ایستگاه سیار در این حافظه قرار می گیرد و عملا این حافظه به عنوان آدرس ثابتی برای یک ایستگاه سیار به حساب می آید .
وظایف یک HLR عبارتند از :
-تنظیم اطلاعات مربوط به مشترک
-ثبت موقعیت ایستگاه سیار
– اظهار تائیدیه جهت برقراری با ایستگاه سیار
-اعمال خدمات جنبی مربوط به ارتباط
-خدمات مربوط به ارسال پیامهای کوتاه
ثبت کننده موقعیت میهمان VLR (VISITOR LOCATION REGISTER)
به مجرد ورود یک ایستگاه سیار به یک شبکه سیار یک ثبت کننده موقعیت میهمان وظیفه ثبت اطلاعات مربوط به آن ایستگاه و برقراری ارتباط آن مشترک را به عهده می گیرد .
عمده وظایف یک VLR عبارتند از :
– تنظیم اطلاعات مربوط به مشترک
– تخصیص شماره موقتی به ایستگاههای سیار میهمان
– ثبت موقعیت مکانی و حفظ ارتباط
– اظهار تأییدیه
– دست به دست دادن ایستگاه سیار
– خدمات مربوط به ارسال پیامهای کوتاه
خدمات
تطبیق دهنده های کار شبکه ها
IWF ( INTER WORKING FUNCITIONS)
IWF کار MSC را با شبکه های ثبت زمینی (مثل ISDN و PDIN و PDN) تطبیق می دهد . در شرایطی که شبکه سیار با شبکه های ثابت سازگار باشد نیازی به استفاده از IWF نیست .
مرکز خدمات SC (SERVICE CENTER)
مرکزی است که پیامهای رسیده از ایستگاههای سیار و یا پیامهای که قرار است به ایستگاههای سیار ارسال شود در آن ذخیره می شود . SC قسمتی از یک شبکه سیار به حساب نمی آید ولی در شبکه سیار برای انتقال پیامهای کوتاه نیاز به یک SC دارد .
عملیات و نگهداری
انجام عملیات مربوط به امکانات امنیتی سیستم به عهده این قسمت است .
مرکز عملیات و نگهداری
OMC ( OPERATION AND MAINTENANCE CENTER)
انجام اعمالی نظیر کنترل کار سیستمها و ارسال آلام ها و ارسال گزارشات مربوط به اندازه گیری ترافیک از وظایف این مرکز است .
مرکز اظهار تأییدیه AC (AUTHENTICATION CENTER)
گواهی تشخیص هویت هر ایستگاه سیار یکی از امکانات سیستمهای ارتباطی سیار است که بوسیله این مرکز (AC) انجام می شود . یک شبکه ارتباطی سیار می تواند بیش از یک AC داشته باشد و AC می تواند یک مرکز مستقل و یا قسمتی از HLR باشد .
ثبت کننده هویت دستگاه EIR (EQUIPMENT IDENTITY REGISTER)
ثبت کننده هویت دستگاه لیستی از مشخصات ایستگاههای سیار است . این لیست شامل سه قسمت سفید جهت MS های مجاز به ارتباط خاکستری جهت MS هایی که وضعیت آنها نیاز به بررسی است و لیست سیاه جهت MS هایی که مجاز به برقراری ارتباط نمی باشد . MS ها سرقت شده و یا خراب در این لیست قرار می گیرند .
باند فرکانسی
در سیستم GSM باند فرکانسی اختصاص داده برای ارسال و دریافت مکالمات در باند فرکانسی 890 تا 960 مگاهرتز است که با استاندارد CCIR منطبق است از این باند 50 مگا هرتز برای ارسال و دریافت اختصاص داده شده و 20 مگاهرتز برای فاصله بین دو باند در نظر گرفته شده است .
از فرکانس 890 تا 915 مگاهرتز با باند ارسال و از 935 تا 960 برای دریافت اختصاص دارد که شامل 125 کانال 200 کیلوهرتزی می باشد و فاصله بین هر کانال ارسال و کانال هم شماره آن برای دریافت برابر 45 مگاهرتز است که برای تمام کانالها ثابت می باشد .
کد کردن صحبت در GSM
در این سیستم در هر کانال فرکانسی هشت کانال از لحاظ زمانی در کنار هم چیده می شوند و ارسال می گردند . بدین صورت که از صحبت نمونه هایی با فاصله 20MS گرفته شده و با نرخ بیت Kbps 13 به 260 بیت تبدیل می شود . با اضافه کردن چند بیت اضافی که برای جلوگیری از ایجاد خطا منظور می گردد مقدار دیتا به یک بلوک 456 بیتی تبدیل می شود .
سپس این 456 بیت را به 8 بلوک 57 بیتی تقسیم کرده و هر قسمت را بصورت یک در میان با هشت بلوک 456 بیتی از کانالهای زمانی مجاور هم میچیند و برای ارسال آماده می کنند .
آینده GSM
هم اکنون سیستم GSM در تمام نقاط دنیا رو به گسترش است و خیلی کشورهای آسیایی و اروپایی به راه اندازی و 20 کشور در خارج اروپا با GSM و استانداردهای آن موافقت کرده اند و پیش بینی می شود تا سال 1996 حدود 13 میلیون مشترک در سطح دنیا از این سیستم استفاده نمایند .
این سیستم روز به روز رو به گسترش است و تعداد مشترکین بیشتری را در بر می گیرد . برای این منظور هم اکنون از سیستم 1800 GSM DCS که دارای پهنای باندی برابر با 50MHZ است و فرکانسهای کرنر آن اطراف 1800 MHZ است در بعضی از کشورها شروع به کار کرده است . این سیستم همخوانی کامل با سیستم GSM دارد و قابلیت تطبیق با آن را دارد . هم اکنون قیمت HAND SET های GSM از نمونه های مشابه در سیستمهای آنالوگ آن بیشتر است که البته با توجه به مزایای عمده GSM بر آنها ارجح می باشد . البته پیش بینی هایی برای کاهش قیمت HAND SET های سیستم GSM شده است که در آینده این سیستم را مقرون به صرفه خواهد نمود .
اپراتوری GSM
کشورهایی که در کمیته GSM شرکت داشتند و استانداردهای آن را پذیرفته اند برای راه اندازی این سیستم اوپراتورهایی دارند که این سیستم را راه اندازی می کند . در جدول زیر لیست اوپراتورهای GSM و کشورهای مربوطه آورده شده است .
کشور کمپانی سازنده و اوپراتور
استرالیا استرالیا- TELECOM
اتریش اتریش- PTIV
بلژیک بلژیک- RTI
دانمارک Danmark mobile telephon(DMT)
فنلاند Radiolinja AB- فنلاند – Telecom
فرانسه France telecom , SFR
آلمان Deutsch Bundespost Telecom
ایرلند Telecom Irland
ایتالیا SIP Italy
هلند PIT TELECOM
سوئد Swedish Telecom , comvic GSM AB
انگلستان Cell – net , Vodafone
مدولاسیون شبکه GSM
چنانچه می دانیم مسلط ترین وجه غالب در انتقال اطلاعات ، ارسال سیگنالهای صوتی است که حاوی اطلاعات مربوط به مشترکین موبایل است ولی قبل از انتقال این اطلاعات ارسال یکسری از اطلاعات مربوط به سیگنالینگ بطرف مقابل جهت اعلام آگاهی به مشترک ضرورت دارد . در سیستمهای رادیویی موبایل آنالوگ ارسال اطلاعات به صورت آنالوگ ولی اطلاعات سیگنالینگ به صورت دیجیتالی است در حالی که در سیستم رادیوی موبایل سلولی GSM که یک سیستم دیجیتالی است هم سیگنالهای صوتی و هم سیگنالهای سیگنالینگ به صورت دیجیتالی ارسال می شوند و برای انجام این کار سیگنالهای آنالوگ صوتی ابتدا بصورت دیجیتال در آمده و سپس در طی یک پروسه تکمیلی به طریق مدولاسیون GMSK بطرف مقابل ارسال می شود .
شبکه رادیویی موبایل GSM دارای ویژگیهای خاص خود در رابطه با ارسال سیگنالهای با باند باریک می باشد ولی بطور کلی ارسال در جهت موبایل بطرف ایستگاه اصلی BTS دارای مشخصات زیر می باشد . باند فرکانسی مورد استفاده برای انجام ارسال از ایستگاه رادیویی موبایل بطرف BTS ایستگاه اصلی MHZ 890 الی 915 است که نتیجتاً پهنای باند فرکانس در این جهت برابر 25MHZ است . ارسال از طرف موبایل به طرف موبایل بطرف ایستگاه رادیویی ثابت را اصطلاحاً UP LINK می نامند و با علامت اختصاری UL نمایش می دهند .
فاصله کاربر کانالهای رادیویی برابر 200 کیلو هرتز می باشد . تعداد کانالهای رادیویی در جهت MS بطرف BTS برابر با 124 کانال است و تعداد کانال لاجیکی در این شبکه برابر 992 است . در جهت بهبود و افزایش کیفیت ارتباطی سیستم ، در شبکه GSM از پدیده FREQUENCY HOPPING استفاده می شود که در آن بر طبق یک الگوریتم خاص در هر لحظه معین از ترانسمیشن رادیویی ، کانال رادیویی مربوط به هر تایم اسلات عوض می شود و با این روش از هرگونه افزایش نرخ خطای احتمالی ناشی از انتشار امواج که ممکن است باعث پایین آمدن کیفیت ارتباطی شود با روش توزیع آن بین کانالهای مختلف جلوگیری می شود . در سیستم رادیویی موبایل GSM با استفاده از تکنیک TDMA/FDMA عمل ترانسمیشن انجام می شود که در این تکنیک براساس تقسیم فرکانس هر کانال رادیویی که دارای KHZ 200 پهنای باند است می تواند هشت کانال لاجیکی را بصورت TDMA بطرف مقابل ارسال کند .
سیگنالینگ در شبکه GSM
عمل سیگنالینگ در سیستمهای رادیویی موبایل GSM اصولاً به منظور برقراری ارتباط آزاد سازی کانال و حفظ کیفیت ارتباط برقرار شده و در انجام تعیین وضعیت محل استقرار مشترک موبایل در منطقه سرویس شبکه می باشد . نحوه انجام سیگنالینگ در شبکه رادیویی موبایل اصولا به تعداد زیاد با نحوه انجام سیگنالینگ در شبکه های عمومی ثابت متفاوت است و این شکل از سیگنالینگ برای کنترل و اداره شبکه رادیویی موبایل ضروری است و شبکه های رادیویی دیجیتال در این رابطه از کیفیت و توانایی بهتری نسبت به سیستمهای رادیویی آنالوگ برخوردار هستند .
در شبکه رادیویی موبایل نحوه انجام سیگنالینگ را می توان در دو مرحله در نظر گرفت :
1- انجام سیگنالینگ همراه با برقرای ارتباط
2- انجام سیگنالینگ بدون برقراری ارتباط
در حالت شماره 1 پس از انجام یکسری مبادله اطلاعات مربوط به سیگنالینگ بین موبایل و شبکه یک ارتباط برقرار میشود و این حالت نیز خودش به دو گونه است .
– MOBILE ORIGINATED
– MOBILE TERMINATED
در حالت شماره 2 انجام سیگنالینگ بدون برقراری ارتباط در شبکه های رادیویی موبایل نیز به دو حالت زیر تقسیم می شوند .
الف – دستگاه موبایل خاموش است .
در این صورت به علت اینکه موبایل هیچ خبری از وضعیت و محل استقرار خود به شبکه نمی دهد در نتیجه شبکه نیز نمی داند که موبایل در کدام منطقه استقرار دارد و ضمناً به خاطر خاموش بودن موبایل به پیامهای PAGING نیز جواب نخواهد داد . در نتیجه دسترسی به موبایل در این حالت مقدور نخواهد بود .
2- دستگاه موبایل روشن است ولی ارتباط برقرار نیست .
در این حالت دستگاه موبایل روشن است ولی فاقد ارتباط است.لذا در این صورت برای اینکه موبایل بتواند پیامهای PAGINGرا دریافت ویا اینکه درهر لحظه که بخواهد از سرویس هایوجود در شبکه استفاده کندلازم است که هموار وضعیت خود را به شبکه ارزیابی وبرسی نماید.
در این حالت موبایل روشن است ولی به دلایل متعددی مثل انجام عملCELL SELECTION به پیامهایPAGING پاسخ نمیدهد.
هویت ایسگاه رادیوبی موبایل
همانطوری که قبلا گفته شد است برای اینکه در داخل منطقه سرویس یک شبکه PLAMN به یک ایستگاه متحرک موبایل مشخص که دائماً در حال حرکت است بتوان دسترسی پیدا کرد لازم است که هر استگاه موبایل برای شبکه به طور کامل شناخته شد و کلیه حقوقی که این مشترک در رابطه با استفاده از سرویس های موجود در شبکه دارا می باشد را نیز بداند.
ضمن اینکه هویت مشخص و اختصاص یافته برای هر موبایل به طور جدا گانه باعث میشود که مواقع لازم از سوءاستفاده افراد غیر مجاز جلوگیری و یا اینکه دستگاه موبایل به سرقت رفته قابل استفاده برای سارقین نباشد و در نتیجه برای حصول به این اهداف در داخل شبکه لازم است که یکسری تمهیدات و هویتهای خاص در رابطه با دستگاه موبایل تعریف و به هر مشترک موبایل اختصاص یابد
(INTERNATIONAL MOBAILE SUB.IDENTITY)IMSI
IMSI یا هویت بین المللی مشترک موبایل یک هویت یگانه است گه به هر دستگاه موبایل(MS) اختصاص می یابد و فقط مشترک موبایل با این هویت آشنا است. در واقع IMSI یک جزء از اطلاعاتی است که به طور انحصاری یک مشترک را در بین شبکه رادیویی موبایل GSM مشخص می کند بخشهای HLR و VLR در مرکز سوئچینگ سیستم با استفاده از این هویت است که میتواند مشترک موبایل را در شبکه ردیابی و پیدا کند .
بطور کلی از IMSI برای مقاصد زیر استفاده می شود .یک مشترک موبای مشخص می تواند در داخل شبک فرعی NSS تعیین گردد .این هویت کمک می کند تا اینکه شبکه بتواند به اطلاعات موجود در VLR و HLR در رابطه بااین مشترک معین دسترسی پیداکند و بوسیله این اطلاعات عمل مصیر یابی را در شبکه انجام دهد
SIM کارت SUB.IDENTITY
هویت IMSI بطور فیزیکی در داخل یک کادت که معرف هویت است قرار میگیرد واین هویت به هیچ وجه قابل دسترسی نیست. این کارت که به طور اختصاری به آن SIM کارت می گویند در حقیققت یک کارت اعتباری که حاوی حافظه ای میکرو کامپیوتری می باشد . در این حافظه هویت IMSI را به صورت یک کد در خود ضبط کرده . هنگامی که مشترک موبایل بخواهد از دستگاه موبایل به منظور دستیابی به سرویسهای شبکه استفاده کند باید که این کارت را در داخل محفظه ای مخصوص در دستگاه موبایل قرار دهد . در کارت مذکور یک کد تصدیق هویت نیز وجود دارد که برای تصدیق هویت و اجازه دهی مورد استفاده قرار می گیرد .
PIN (PERSONAL IDENTITY NUMBER)
به معنای هویت پرسنلی است که براساس آن مشترک می تواند درخواست نماید تا یک شماره که معرف هویت شخصی اوست در حافظه سیم کارت قرار داده شود تا در صورت مفقود شدن این کارت از هرگونه سوء استفاده احتمالی از کارت مذکور جلوگیری شود تا پس از علائم گزارش مفقود شدن کارت مذکور هویت IMSI مربوطه فوراً مسدود شود .
MSRN (MOBILE STATION ROMING NUMBER)
این یک هویتی است که توسط VLR و هنگام عمل Roming به آن اختصاص می یابد که اختصاص این شماره می تواند هم براساس منطقه سرویس MCS و براساس هر ارتباط مشخص انجام شود و در این حالت مشترک موبایل که MSRN به آن اختصاص می یابد به عنوان یک دیدار کننده (VISITOR) مورد نظر است .
TMSI ( TEMPERORY MOBILE STATION IDENTITY)
TMSI را میتوان به عنوان هویت موقتی دستگاه موبایل نامنگذاری کرد و این هویت بوسیله VLR تعیین و به موبایل اختصاص می یابد و لذا فقط در همین محدوده قابل استفاده است . اصولاً از TMSI به منظور افزایش درجه ایمنی هویت IMSI استفاده می شود و به همراه LIA که عبارت است از هویت منطقه استقرار موبایل ، برای دسترسی به مقاصد ذیل مورد استفاده قرار میگیرد :
– مشخص کردن هویت یک مشترک موبایل بین شبکه فرعی NSS
– پیدا کردن و مشخص نمودن مشترک موبایل در بکه فرعی BSS
– دستیابی به اطلاعات مربوط در دیتا بیس موجود در VLR
HON (HAND OVER NUMBER)
این هویت یا شماره عبارت است از هویت دستگاه موبایل در خلال انجام پرسه هنداور منطقه سرویس بین MSC ها می باشد که در آن MSC جدید از VLR مربوطه تقاضا می کند که یک HON به این دستگاه موبایل که تازه وارد منطقه سرویس آن شده اختصاص دهد که بتواند در خلال اقامت موبایل در منطقه مورد بحث ، در صورت لزوم برای انجام هنداور مورد استفاده قرار می گیرد .
MSISDN
(INTERNATIONAL MOBILE STATION ISDN NUMBER)
این هویت مربوط به شبکه ISDN است که به یک مشترک موبایل اختصاص و در دفترچه راهنمای تلفن نیز قید می گردد و برای مواقع زیر مورد استفاده قرار میگیرد :
– مشترکان ثابت خواهان ارتباط با مشترک موبایل در شبکه برای انجام شماره گذاری از آن استفاده می کند .
– برای انجام پروسه مسیریابی (ROUTING) در ارتباطات ملی و بین المللی مربوط به مشترک موبایل
– دسترسی به اطلاعات موجود در دیتا بیس مشترک در HLR
سرویسهای شبکه GSM
1- بصورتی باشد که برای دستیابی به تمام سرویسهای فراهم شده بوسیله شبکه رادیویی موبایل مناسب باشد . در شبکه GSM اصولاً سه نوع سرویس وجود دارد که عبارتند از :
TELESERVICE
BEARER SERVICE
SUPLEMENTARY SERVICE
که ترکیب و ساختمان دستگاه موبایل باید به صورتی باشد که امکان استفاده از سرویسها را فراهم کند . بطور مختصر باید اشاره کرد که اصولاً TELESERVICES که می توان آن را بصورت سرویس راه دور بیان نمود . سرویسهایی هستند که امکان آن را فراهم می کنند که یک مشترک موبایل بتواند با یک مشترک دیگر در شبکه موبایل دیگر و یا در شبکه ثابت عمومی تماس برقرار کرده و اطلاعاتی به شکل های زیر را او ارسال نماید :
– سرویس ( DUAL TONE MULTIFWREQUENCY)
– ارتباطات اضطراری (EMERGENCY CALL)
– ارتباط فاکسمایل
– سرویس پیام کوتاه
– ویدئو تکست
– تله تکست
BEARER SERVICES که می توان آن را سرویسهای حامل نامید امکان ارسال دیتا را برای مشترک موبایل بر روی شبکه GSM فراهم میکند و عبارتند از :
– DITA CIRCUIT SWITCHED ASYNCH
– DITA CIRCUIT SWITCHED SYNCH
– PAD ACCESS (PAEKET ASSEMBITY / DISASSEMBITY)
– DATA PAEKET SWITCHED SYNCH
و سرانجام سرویسهای تکمیلی SUPPLEMENTARY که می توانند سرویسهای حامل و راه دور را تکمیل نمایند عبارتند از :
– CALL FORWARD
– CALL BARRING
-CALL WARRING
– CALL HOLD
– MULTY PARTY
2- ساختار یک دستگاه موبایل بایستی بگونه ای باشد که براساس سرویسهای موجود توانایی دسترسی به آنها را داشته باشد و این موضوع بدان معناست که در ساختمان موبایل فرضاً باید ترکیبی از نوع و تعداد کانالهای مورد استفاده برای ایجاد ارتباط و انجام وظایف مختلف از سیگنالینگ وجود داشته باشد .
3- حالتهای استفاده از آن مشخص و برابر استاندارد باشد و در این رابطه برابر توصیه های (GSM) یک دستگاه موبایل می تواند به سه گونه باشد :
– موبایلی که در وسایل نقلیه مثل اتومبیلهای سواری ، اتوبوسها و قطارها و کشتی ها نصب می گردد و اصطلاحاً VAHICLE MOBILE STATION معروف است .
موبایلی که بوسیله شخص حمل می شود و وسیله حمل و نقل یک کیف چرمی است که بوسیله نوار روی شانه حمل می شود و اصطلاحاً PORTABLE MOBILE STATION معروف است . موبایلی که بوسیله نفر حمل می شود ولی وسیله حمل و نقل خاصی ندارد و میتواند در جیب و یا در کیف دستی و یا هر وسیله دیگری به سهولت و سادگی حمل و نقل شود که این نوع تلفن و موبایل بنام HAND HELD معروف است . موبایل HAND HELD از نظر کاربر توسعه زیادی پیدا کرده و انتظار می رود که در آینده بسیار نزدیک به صورت غالب در ارتباطات رادیویی موبایل در آید چون این وسیله کوچک همانند تلفن موبایل نصب شده است در اتومبیل می تواند تمام سرویسهای موجود در Teleservice در اختیار صاحب خود قرار دهد . مطابق توصیه شماره GSM 02.06 این دستگاه باید :
– وزن آن از 800 گرم بیشتر نباشد .
– دارای حجم کمتر از 900 سانتیمتر مکعب باشد .
منبع تغذیه آن به گونه ای باشد که بتواند یک ارتباط یک ساعته مداوم را تأمین کند و یا اینکه نیروی تغذیه لازم برای کار این سیستم را در حالتی که روشن ولی فاقد ارتباط است حداقل برای مدت 10 ساعت فراهم نماید .
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.