انواع مایکروفر و چگونگی عملکرد اجاق های مایکروفر(microwave)
عملکرد اجاق های مایکروفر(microwave)
مایکروویو یا ميکروويو ، از ترکيب دو واژه مايکرو يا به معني ،(WAVE) به معني کوچک و ويو ،(MICRO) ميکرو موج تشکيل شده است و به معناي امواج با طول موج کوتاه و تعداد نوسانات (فرکانس) بسيار بالا مي باشد. ما كيروويو نوعي از امواج الكترومغناطيسي است، در واقع امواجي راديويي با فركانس بسيار بالا هستند.
هر چه فركانس تشعشع بالاتر رود، طول موج آن کمترم يشود فرکانس چنين امواجي، بين 300 مگاهرتز تا چند گيگاهرتز در ثانيه مي تواند باشد. برد چنين امواجي کوتاه بوده و در حد چند متر است، ولي ميزان نفوذ آن ها نسبتاً بالا است. هر چه فرکانس بيشتر باشد، شدت نفوذ بيشتر ولي برد امواج، کوتاه تر مي شود. اين امواج ممكن است.
در برخورد با كي ماده ، منعكس، منتشر يا جذب شود. مواد فلزي اين امواج را كاملاً منعكس ميكنند. اغلب مواد غيرفلزي مثل شيشه و پلاست كي امواج را از خود عبور مي دهند و موادي كه جاري آب هستند مانند غذاها و حتي انسان، انرژي اين امواج را جذب ميكنند. اگر سرعت جذب انرژي كي ماده بيش از سرعت از دست دادن آن باشد، دماي آن ماده بالا ميرود.
امواج داراي طول موج کوتاه، هنگام برخورد به ماده، چنان موجب ارتعاش و تغ يير قطب هاي منفي و مثبت موجود در آن مي شوند که اين جنبش بالاي ملکول ها موجب به هم خوردن شديد آن ها و ايجاد اصطکاک در ملکول ها و در نهايت سبب گرم شدن آن ماده مي شود.
کاربرد امواج مایکروویو:
در سال 1948 یکی از کارمندان مخابرات به طور اتفاقی در مجاورت آنتن رادار، سوزشی در پشت دست های خود احساس کرد و توانست گرمای ایجاد شده را به توانایی امواج مایکروویو برای حرارت دهی مواد غذایی مربوط سازد. این مسئله منجر به کسب اولین مجوز برای ساخت اجاق مایکروفر و حرارت دهی مواد غذایی با استفاده از امواج مایکروویو گردید و در سال1950 اولین اجاق مایکروفر خانگی به بازار عرضه شد.
چگونگی عملکرد اجاق های مایکروفر:
در این اجاق ها برای گرم کردن مواد غذایی، از امواج مایکروویو استفاده می شود که مانند امواج رادیویی و نور بوده و دارای انرژی الکترومغناطیسی م یباشد و طول موج آن بسیار0 تا 1 متر است. این طیف از ابتدای باند / کوتاه بوده و از 001 رادیویی تا شروع باند فرکانسی مادون قرمز قرار دارد UHF و از این امواج برای ارسال برنامه های رادیو و تلویزیون نیز استفاده میشود.
مایکروفر یکی از نشانه های پیشرفت تکنولوژی است و2450 است که به علت داشتن MHz امواج آن دارای فرکانس فرکانس بالا و طول موج کوتاه، قادر به شکستن پیوندهای شیمیایی و آسیب رسانی به مولکول های مواد غذایی نیست.
انواع مایکروفر:
1 -مایکروفر ساده
2 -مایکروفر با گریل (المنت کباب پز)
3 -مایکروفر با گریل (المنت کباب پز) و کانوکشن(فن جابجایی هوا)
4 -مایکروفرهای ترکیبی تمام خودکار
تمام مایکروفرها باید دارای فن خنک کننده و موتور برای سینی گردان باشند.
چگونگی پخت غذا در مایکروفر:
غذا از مولکول های باردار الکتریکی شامل آب، روغن، پروتئین و هیدروکربن ها تشکیل شده است. همانطور که آهن ربا روی عقربه قطب نما تاثیر می گذارد، امواج مایکروویو نیز روی مولکول های باردار غذا تاثیر می گذارند و جهت مولکول های باردار را 2450 میلیون بار در هر ثانیه از شمال به جنوب تغییر می دهد.
که باعث ایجاد اصطکاک در بین مولکول ها و ایجاد حرارت میشود. این اتفاق در عمق 2/5 سانتی متری غذا رخ می دهد.
جابجایی هوای گرمConvection
شکل 3-3 مشخصات یک نوع مایکروفر با سیستم کنترل ازراه دور را نشان می دهد.
توان خروجی: 100 وات 850
فرکانس ورودی: 50 هرتز
فرکانس خروجی: 2450 مگاهرتز
OM75P ( مدل مگنترون )31
توان مصرفی: 2400 وات
توان مایکروویو: 1300 وات
توان گریل: 1100 وات
ولتاژ: 220 ولت
حجم داخلی: 20 لیتر
سیستم خنک کننده: فن
وزن خالص: 15 کیلوگرم
415×275× ابعاد دستگاه (میلی متر) : 489
(عرض× ارتفاع × عمق)
شکل را3-3 قسمت روی برد کنترل مایکروفر شکل 4-4 نشان می دهد که دقیقاً تمام قسمت های ولوم آن مشابه برد روی مایکروفر می باشد.
شکل 5-3 قسمت های داخل برد و موتور الکتریکی مربوط به تایمر برد کنترل شکل 5-3 را نشان می دهد.
شکل 6-3 یک نوع دیگر از مایکروفر با سیستم کنترل ازراه دور را نشان می دهد که تمام مشخصات آن به جز حجم و – شکل 3-3ابعاد شبیه مایکروفر میباشد.
حجم داخلی : 23 لیتر
489×275× ابعاد دستگاه (میلی متر): 415
(عرض × ارتفاع × عمق)
اجزای داخلی و صفحه ی فرمان روی برد کنترل مایکروفر شکل 3- 3 و 8 – شکل های 7-3 را نشان می دهد.
امواج مایکروویو از قسمت عرض اجاق، وارد محفظه داخلی آن می شود و سه نوع سیستم در پخش کردن آن تأثیر دارند:
1 -صفحه دوار ساده
2 -یک آنتن چرخان
3 -یک همزن با پره های فلزی که مایکروویو را منعکس و هدایت می کند
قسمت هایی از داخل مایکروفر
شکل 9-3 داخل محفظه ی یک مایکروفر را نشان می دهد که در آن صفحه ی میکای محافظ آنتن، دریچه هایی به صورت شبکه برای ورود نور و خروج هوا و سینی گردان از جنس پیرکس نشکن در مقابل حرارت قرار دارند.
المنت گریل:
شکل 10-3 یک نوع المنت لوله ای را نشان می دهد و در کباب پزهستند Grill مایکروفرهایی که دارای سیستم پخت وجود دارد. این المنت قابل تنظیم به دو حالت افقی و عمودی می باشد.
المنت فنری گریل:
شکل 11-3 یک نوع المنت فنری با حفاظ شیشه ای و قابل تعمیر را نشان می دهد. این شیشه دارای هدایت گرمایی بسیار خوب و مقاوم در برابر حرارت می باشد.
دیود ولتاژ بالاV.H
شکل -12-3 یک دیود ولتاژ بالا را نشان می دهد که کار آن تبدیل ولتاژ متناوب به ولتاژ مستقیم میباشد.
خازن ولتاژ بالا V.H
در شکل 13 -3خازن دارای ولتاژ بالا نشان داده شده که انرژی را در خود ذخیره می کند و سپس در اختیار مدار قرار می دهد.
فیوز ولتاژ بالا:(V.H)
شکل 14-3 یک فیوز ولتاژ بالا را نشان میدهد که معمولاً 15 می باشند. کار این فیوز جلوگیری از ورود جریان بیش A از حد در مداری بوده و هرگاه به دلیل خرابی سوئیچ های ناظر بسوزد، باید مجموعه ی سوئیچ ها و رله اصلی را تعویض کرد.
ترانس ولتاژ بالا:(V.H)
شکل 15-3 یکن وع ترانسب ا ولتاژب الا م یباشد که مقاومت های98 / 6 م یباشد. Ω 1/ 44 و سیم پیچ ثانویه Ω سیم پیچ اولیه همچنین مقاومت فیلامنت اتصال کوتاه م یباشد. ولتاژ ورودی آن5/3 ولت متناوب و ولتاژ خروجی آن 2200 ولت متناوب میباشد.
شکل 16-3 نوع دیگری از ترانس ولتاژ بالا را نشان میدهدکه خازن ولتاژ بالا نیز به همراه آن میباشد.
المنت کانوکشن
پخت کانوکشن به وسیله ی یک پروانه ی فلزی مخصوص،حرارت تولید شده ی المنت را به طرف مواد غذایی حرکت می دهد تا غذا در زمان تعیین شده آماده گردد. این المنت از نوع لوله ای بوده و در مقابل ترشحات آب و روغن مقاوم میباشد. شکل17-3
موتور فن کانوکشن
شکل 18-3 طرف دیگر المنت و پروانه کانوکشن شکل بالا را نشان می دهد. موتور فن کانوکشن عاوه بر پروانه ی پخش کننده ی هوای گرم در داخل محفظه ی مایکروفر، دارای پروانه ی دیگری برای خنک کردن موتور فن میباشد. موتورفن از نوع القایی با قطب چاکدار است.
موتور فن خنک کننده
در شکل 19-3 الکتروموتور القایی با قطب چاکدار را مشاهده میکنیدکه در یک مجموعه قرار دارد و از دو جهت به طور کامل نشان داده است. این سیستم برای خنک کردن اجزای با ولتاژ بالا شامل مگنترون و ترانس بکار می رود.کلیه مدل های مایکروفر مجهز به سیستم خنک کننده فن می باشند.
مگنترون(MAGNETRON)
در شکل 20-3 مگنترون را مشاهده می کنید. این دستگاه برای تولید امواج مایکروویو به کار می رود و از قسمت های اصلی: آند (قطب منفی)، کاتد(قطب مثبت) ،آنتن وآهنربا تشکیل شده است.
موتور سینی گردان
شکل 21-3 درایو موتور یا موتور سینی گردان را نشان می دهد که از نوع موتورهای سنکرون بوده و سرعت آن یکنواخت می باشد. وظیفه این موتور،گرداندن سینی مواد غذایی میباشد.
ترانس تغذیه
در شکل 22-3 ترانس تغذیه را مشاهده می کنید که در نزدیکی برد کنترل قرار دارد. برای اندازه گیری مقاومت سیم پی چهای ترانس، ابتدا باید سی مهای آن را از مدار جدا کنید. مقاومت سیم پیچ های آن بصورت زیر می باشد:
سرسی مهای ورودی : 290Ω
سرسیم های خروجی اول : 4Ω
سرسی مهای خروجی دوم : 1Ω
برد فیلتر
شکل 23-3 یک مجموعه برد فیلتر را نشان می دهد و طوری طراحی شده است که از نوسانات برق جلوگیری می کند.
برد کنترل کباب پز
شکل24-3 مجموع هی برد کنترل مایکروفر گریل دار را نشان می دهد. این برد روی دستگاه نصب شده است.
برد فرمان
شکل 25-3 قسمت دیگری از مجموع هی برد کنترل مایکروفرگریل دار ران شان میدهدکه داراین مایش گر اعداد و حروف میباشد.
مجموعه میکروسوئیچ ها
شکل 26-3 یک مجموعه از میکروسوئیچ ها را نشانمی دهد که عبارتند از:
1- میکروسوئیچ اصلی
2- میکروسوئیچ ناظر
3- میکروسوئیچ حس گر این میکروسوئیچ ها طبق جدول زیر کار می کنند:
لامپ روشنایی و محل نصب آن:
شکل27-3 لامپ روشنایی داخل مایکروفر را نشان می دهد.
w که با ولتاژ 250 ولت و توان25 کار می کند.
در شکل 28-3 محل نصب لامپ روشنایی به بدنه دیده میشود که پس از قرار گرفتن لامپ درون آن، به وسیله ی خارهای پلاستیکی به بدنه محکم می شود.
طریقه ی باز و بسته کردن یک دستگاه مایکروفر:
طبق شکل 29-3 در این بخش یک مایکروفر انتخاب شده که با طرز کار، سرویس و تعمیر قسمت هایی از آن آشنا می شوید.
در شکل 30-3 پانل کنترل، پلاک مشخصات و قسمتی ازداخل این دستگاه را مشاهده می کنید.
قسمت اول: باز کردن در و آشنایی با اجزای داخلی مایکروفر
طبق شکل 31-3 قبل از شروع کار عملی، دو شاخه را از پریز برق جدا کنید.
ستگیره ی در را گرفته و به طرف بیرون – مانند شکل 32 بکشید تا باز شود. مطابق شکل 33-3 دقت کنید که در بیشتر از 90 درجه باز نشود.
در شکل34-3 داخل مایکروفر بخوبی دیده می شود. پس از خنک شدن کامل فر، می توانید سه پایه فلزی مخصوص را بیرون آورید.
مطابق شکل35-3 سینی پیرکس مقاوم در برابر حرارت را از روی کوپلینگ گردنده بردارید. دو طرف سینی طوری ساخته شده که اگر ظرف و مواد غذایی داخل آن به بدنه گیر کنند، برای موتور گردنده گیر مکانیکی ایجاد نمی شود.
طبق شکل 36-3 سه شاخه کوپلینگ را که با شفت موتور گردنده ی آن کوپل شده، جدا کرده و از داخل مایکروفر خارج کنید.
این سه شاخه دارای سه چرخ گردان در نوک بازوهای خود میباشد و در مواقعی که مواد غذایی به بدنه گیر کنند، به حرکت خود ادامه داده و مانع گیر مکانیکی در موتور میشود. همچنین در پشت کوپلینگ، یک برجستگی با شیار چهار پر وجود دارد که محل کوپل با موتور می باشد.
شکل 37-3 محل قرار گرفتن کوپلینگ و لاستیک مخصوص آب بندی کوپلینگ با موتور را نشان می دهد. وظیفه این لاستیک، جلوگیری از نفوذ آب و مواد غذایی به موتور گردنده میباشد.
در شکل 38-3 دستگاه طوری قرار گرفته که سقف آن به خوبی دیده میشود. صفحه ی مشبک جلو باریکتر بوده و مجرای خروجی هوا م یباشد و صفحه ی مشبک دیگر، محل قرار گرفتن دو عدد المنت میباشد.
در شکل 39-3 دیواره ی داخلی سمت راست مایکروفر دیده میشود که شبکه ای روی بدنه آن ایجاد شده و در پشت آن لامپ روشنایی قرار دارد. دریچه ی زیر شبکه که روی آن از یک صفحه ی محافظ نسوز پوشیده شده ، محل قرار گرفتن مکنترون یا آنتن تولید اشعه ی مایکروویو می باشد.
مطابق شکل 40-3 صفحه ی نسوز و عایق را که به وسیله ی خار نگه داشته شده اند، به صورت کشویی از بدنه ی داخلی خارج کنید. در این حالت دریچه عبور اشعه مایکروویو قابل دیدن می باشد.
در شکل 41-3 دریچه ی عبور اشعه مایکروویو، شبکه ی خروج نور داخل فر، شبکه ی بالا و طرز قرار گرفتن المنت های با روکش شیشه ای به خوبی دیده می شوند.
طبق شکل42-3 لاستیک آب بندی را که اجازه نمی دهد مایعات داخل مایکروفر بر روی موتور گردنده بریزد ، از جای خود خارج کنید.
نوع ساختار لاستیک آب بندی ( در شکل 43 -3 کاسه نمد) بخوبی نشان داده شده است. سوراخ بدنه در داخل شیار کاسه نمد قرار گرفته و بدنه را نسبت به خروج مایع، آب بندی می کند.
شکل 44 -3 نحوه ی قرار گرفتن شفت موتور سنکرون درداخل کاسه نمد را نشان می دهد. البته با عبور برجستگی زیر سه شاخه ی پوپلینگ داخل بر روی چهار پرکوپلینگ سر موتور، آب بندی دستگاه کامل می شود.
قسمت دوم باز کردن قاب روی دستگاه
مطابق شکل 45 -3 با یک پیچ گوشتی مناسب چهار سو،پیچ های دو طرف و پشت دستگاه را باز کنید.
مانند شکل 46- 3 پس از باز شدن پی چها، لبه ی قاب را ازیک طرف زیر دستگاه بیرون آورده و به طرف بالا حرکت دهید.
طبق شکل 47-3 با بالا بردن قاب روی مایکروفر، همزمان لبه ی دیگر را از زیر دستگاه بیرون آورده و قاب را از بدنه جدا کنید.
در شکل 48-3 با برداشتن قاب از روی دستگاه می توان ترموستات حرارتی، محل قرار گرفتن لامپ ، دستگاه مگنترون، برد الکترونیکی و فیلتر را مشاهده کرد.
شکل 49-3 نمای سمت راست دستگاه را نشان می دهد. در این حالت مگنترون، خازن ولتاژ بالا، ترانس ولتاژ بالا و قسمتی از پشت برد کنترل دستگاه به خوبی نشان داده شده است.
قسمت سوم طریقه ی تعویض سیم رابط برق ورودی
طبق شکل 50-3 برای جدا کردن سیم رابط از بدنه ی دستگاه، ابتدا باید سر سیم های متصل به ترمینال برق ورودی برد را به آرامی باز کرد. این نوع سرسیم ها با کشیدن از ترمینال جدا نمی شوند و باید ضامن و بست رفع کشش آن ها را آزاد کرد.
مانند شکل 51-3 برای جدا کردن سرسیم ها از ترمینال، باید به وسیله یک پیچ گوشتی کوچک دوسو ضامن نگهدارنده سیم ها را آزاد کرد. در این حالت دو عدد فیوز رویب ردب ه خوبی دیده میشوند.
مطابق شکل 52-3 یک پیچ گوشتی چهارسوی مناسب، سیم اتصال بدنه را باز کنید. در این حالت ترمینال های دو سر المنت و مگنترون به خوبی دیده می شوند.
در شکل 53-3 با باز کردن سیم ارت از بدنه و آزاد شدن بست رفع کشش، سیم رابط به راحتی از جای خود خارج میشود. سیم زرد و سبز مربوط به اتصال بدنه (ارت) و سیم های قهوه ای و آبی، مربوط به فاز و نول می باشند.
در شکل 54-3 سیم رابط، دو شاخه ی پرسی و بست رفع کشش دیده می شوند. اگر سیم رابط پس از آزمایش مربوطه دارای سامت لازم بود، در مونتاژ از آن استفاده کنید ولی در غیر این صورت آن را با سیم مشابه عوض کنید.
قسمت چهارم طریقه باز کردن و آزمایش المنت های کباب پز
طبق شکل 55-3 برای دسترسی به المنت ها ، صفحه روی آن ها را با یک پیچ گوشتی مناسب چهار سو باز کنید.
در شکل 56-3 آزاد شدن صفحه ی روی المنت ها، آن را از جای خود بردارید.
در شکل 57-3 با برداشتن صفحه روی المنت ها، قاب نگهدارنده المن تها و ترموستات حرارتی دستگاه دیده می شوند.
طبق شکل 58-3 برای جدا کردن قاب نگهدارنده، ابتدا در دستگاه را به طرف خود قرار داده و فیش المنت ها را جدا کنید.
مطابق شکل 59-3پس از آزاد شدن فیش ها، قاب را به طرف پایین فشار دهید تا خارهای نگهدارنده آن آزاد شوند.
مانند شکل60-3 پس از آزاد شدن خارها، قاب نگهدارنده المنت ها را از جای خود خارج کرده و آن را 180 درجه برگردانید.
در شکل 61-3 با گرداندن قاب المنت ها، هر دو المنت به خوبی دیده می شوند.
شکل 62-3دو المنت از نوع فنری با روکش شیشه ای را نشان میدهد که مقاوم در برابر حرارت بوده و دارای قابلیت هدایت حرارت بالا می باشند. برای مشخص کردن سالم بودن المنت ها، می توان با یک آزمایش ساده برای مدت کوتاهی دو المنت را بطور سری به برق وصل کرد. اگر هر دو المنت گرم نشوند، مدار قطع است و ممکن است هر دو یا یکی از المنت ها معیوب باشند.
طبق شکل 63-3 برای مشخص کردن المنت معیوب، می توان فیش های برق را از دو سر المنت جدا کرده و انتهای آن ها را از جای خود خارج کرد و سپس به طرف عقب کشید تا از محل استقرار خود خارج شوند.
مطابق شکل 64-3 با خارج شدن سر المنت ها از محل استقرار خود، آن ها را از جای مربوطه خارج کنید.
در شکل 65-3 پس از جدا شدن المنت ها از قاب نگهدارنده، ترمینال سر المنت ها به خوبی دیده می شوند. در ضمن انتهای دو المنت به وسیله ی یک پل اتصال ثابت به هم وصل شده اند.
قسمت پنجم طریقه ی آزمایش سلامت سنجی المنت های مادون قرمز
طبق شکل 66-3 برای پیدا کردن محل قطع شدگی مدار، می توان مقاومت دو سر المنت را به وسیل هی یک اهم متر24 / 3 نشان داده شده است. پس Ω اندازه گیری کرد که عدد این مقاومت سالم است.
در شکل 64-3برای امتحان المنت دوم، سیم های رابط اهم متر را دو سر المنت قرار داده و مقاومت آن را اندازه گیری کنید.
1000 مشاهده می شود و نشانه قطع بودن المنت kΩ که عدد پایین است. برای تعویض المنت معیوب،حتماً از یک المنت استاندارد و مشابه مشخصات آن استفاده کنید.
قسمت ششم طریقه ی باز کردن مجموعه برد فیلتر
مطابق شکل 68-3 با یک پیچ گوشتی چهارسو، پیچ برد فیلتر را باز کنید.
طبق شکل 69-3 پس از باز شدن پیچ، برد را به صورت کشویی از طرف دیگر بدنه بیرون کشیده تا آزاد شود. سپس آن را از جای خود خارج کنید.
در شکل70-3 فیوزهای حفاظتی مربوط به دستگاه را مشاهده می کنید که در موقع اضافه جریان عمل می کنند.
همچنین فیلتر دستگاه را نیز می بینید که برای جلوگیری از نوسانات برق مورد استفاده قرار می گیرد.
در شکل71-3 فیوزها از پایه فیوز مربوطه خارج شده اند.در این حالت می توان به راحتی فیوزها را با یک اهم متر آزمایش کرد و از سامت آن ها آگاه شد. اگر فیوز معیوب بود پس از پیدا کردن علت عیب مدار و رفع عیب آن، باید اقدام به تعویض فیوز کردکه توضیحات بیشتر در قسمت عیب یابی آمده است.
قسمت هفتم طریقه ی بیرون آوردن و رفع عیب فن خنک کننده ی مگنترون و ترانس ولتاژ بالا
طبق شکل72-3 پس از بیرون آوردن برد فیلتر، قاب روی فن را از جای خود خارج کنید تا دسترسی به قسمت های مختلف فن آسان شود.
در شکل 73-3 با برداشتن قاب روی فن، می توان فن را به خوبی مشاهده کرد. اگر عیب جزئی و گیر مکانیکی داشته باشد، می توان آن را با روغن کاری برطرف کرد ولی در غیر این صورت باید فن را به طور کامل باز کرد.
مطابق شکل 74-3 با یک پیچ گوشتی مناسب پیچ های محکم کننده ی فن به بدنه را باز کنید. در این حالت فن و خازن ولتاژ بالا از بغل دستگاه به خوبی دیده می شوند.
طبق شکل 75-3 در موقع باز شدن آخرین پیچ نگهدارنده ی فن، آن را با دست دیگر نگه دارید تا سنگینی فن باعث رها شدن آن نگردد و باعث تاب برداشتن پروانه یا شفت شود که در این حالت دستگاه در حین کار دچار صدا و لرزش می گردد.
مانند شکل 76-3 پس از باز شدن پیچ های نگه دارنده، فن دستگاه را بیرون آورید. در این حالت بوبین، استاتور و پروانه خنک کننده قابل دیدن می باشند.
طبق شکل 77-3 با بیرون آمدن فن از محل استقرار خود،فیش مربوط به سر سیم های آن را با پیچ گوشتی کوچک آزاد کرده و آن را از ترمینال موتور جدا کنید.
در شکل 78-3 تور فن که از نوع القایی با قطب چاکدار 125 کار می کند w 220 و توان V م یباشد و با ولتاژ برق شهر را مشاهده می کنید. همچنین محل قرار گرفتن بوش روتور و حلقه های اتصال کوتاه را به خوبی می بینید که حلقه ی اتصال کوتاه برای راه اندازی موتور بکار می رود.
مطابق شکل 79-3 با یک اهم متر آزمایش اتصال بدنه را انجام داده و مقاومت بوبین ها را نیز اندازه گیری کنید تا از سالم بودن آن ها مطمئن شوید. همچنین بوش های دو طرف روتور را روغن کاری کرده و آزمایش کنید تا از سالم بودن آن ها نیز اطمینان حاصل شود.
قسمت نهم نحوه ی باز کردن و آشنایی با لامپ روشنایی
مطابق شکل 80-3 تعویض لامپ این دستگاه از بالای محفظه ی مایکروفر انجام م یشود. برای بیرون آوردن آن باید خارهای دو طرف را آزاد کرده تا سر پیچ لامپ آزاد شود.
مانند شکل 81-3 پس از آزاد شدن سرپیچ، یک طرف آن را با دست یا دم باریک کمی به طرف بالا کشیده و خار طرف دیگر را با یک پیچ گوشتی دو سوی کوچک آزاد کنید تا سر پیچ به طور کامل آزاد شود.
طبق شکل 82-3 پس از آزاد شدن هر دو خار سر پیچ، لامپ را از جای خود خارج کرده و سر سیم های آن را که از نوع معمولی می باشد از ترمینال انتهای سرپیچ جدا کنید. برای مشخص کردن سالم بودن لامپ می توان از ظاهر آن، اهم متر و یا اتصال لامپ به برق استفاده کرد.
شکل 83-3 یک لامپ کامل را نشان می دهدکه شامل حباب شیشه ای، فیلامان، کلاهک برنجی و سرپیچ نگهدارنده لامپ بوده و با توان 25w و ولتاژ 250v کار می کند.
قسمت دهم خارج کردن قاب نگهدارنده ی لامپ (محفظه ی روشنایی)
مطابق شکل 84-3 با یک پیچ گوشتی مناسب پیچ های محکم کننده ی اهرم فلزی را باز کنید.
مانند شکل 85-3 پس از باز شدن اهرم فلزی برای دسترسی به قاب روشنایی و خارج کردن قسمت های دیگر دستگاه، اهرم را از جای خود خارج کنید.
مطابق شکل 86-3 با برداشتن اهرم فلزی، محفظ هی روشنایی را از جای خود خارج کنید.
در شکل 87-3 با خارج شدن محفظه ی روشنایی، خارهای نگهدارنده ی سرپیچ لامپ و دریچه ی ورود نور از محفظه ی روشنایی به داخل دستگاه مشاهده می شوند.
قسمت یازدهم طریقه ی بیرون آوردن مگنترون
مطابق شکل 88-3 در این قسمت باید دقت بیشتری را انجام داد تا کوچکترین ضربه یا فشار بی موردی به مگنترون وارد نشود. ابتدا باید سر سیم های برق ورودی به ترمینال مگنترون را با احتیاط باز کنید.
مانند شکل 89-3 سر سیم دیگر مگنترون را نیز به آرامی از ترمینال جدا کنید.
مانند شکل 90-3 پس از جدا شدن سر سی مهای برق ورودی ترمینال مگنترون، پیچ های چهارسوی نگه دارنده ی مگنترون به محفظه هدایت امواج را باز کنید تا مگنترون آزاد شود.
مطابق شکل 91-3 پس از آزاد شدن مگنترون، آن را به آرامی و با احتیاط به طرف بالا بلند کنید تا نوک آنتن به محفظه هدایت امواج برخورد نکرده و آسیب نبیند.
طبق شکل 92-3 پس از جدا کردن مگنترون از محفظه هدایت امواج ، آن را 90 درجه بچرخانید. در این حالت نوک آنتن، صفحه ی فلزی مخصوص دور آنتن و در پوش جلویی به خوبی دیده می شوند.
مانند شکل 93-3 مگنترون را 90 درجه به طرف بالا حرکت دهید. در این حالت آنتن، قسمت رادیاتور یا پره های خنک کننده، ترمینال برق ورودی و درپوش بالا و پایین به خوبی دیده می شوند.
درشکل 94-3 مگنترون به اندازه 180 درجه چرخیده شده است که در این حالت آنتن و پره های رادیاتور را مشاهده می کنید. برای اندازه گیری مقاومت سر سیم های مگنترون، می توانید فیلامنت و اتصال کوتاه بین فیلامنت و بدنه را کنترل کنید. برای این کار مراحل زیر را انجام دهید:
1 -سیم های مگنترون را از مدار جدا کنید.
2 -مقاومت بین دو ترمینال فیلامنت را اندازه گیری کنید.این مقدار باید یک اهم یا کمتر باشد.
3- مقاومت بین ترمینال های فیلامنت و بدنه مگنترون را نیز اندازه گیری کنید.اهم متر نباید هیچ عددی را نشان دهد.
شکل 95-3 مدار باز هیچ گاه مقدار ولتاژ فیلامنت را در زمانی که دستگاه روشن است اندازه گیری نکنید.
نقشه ی انفجاری قطعات یک مگنترون
در شکل 96-3 نقشه انفجاری قطعات یک مگنترون را مشاهده می کنید.
قسمت دوازدهم طریقه ی بیرون آوردن ، بازدید و تعمیر خازن و ترانس ولتاژ بالا
مانند شکل 97-3 با یک پیچ گوشتی چهارسو، پیچ های نگهدارنده ی خازن و ترانس ولتاژ بالا را باز کنید. در این حالت محفظه هدایت امواج ، محل قرار گرفتن آنتن مگنترون، خازن و ترانس ولتاژ بالا به خوبی دیده می شوند.
مطابق شکل 98-3 خازن را به آرامی از جای خود خارج کنید. دقت کنید که خازن ولتاژ بالا تا 30 ثانیه پس از قطع برق دستگاه نیز شارژ م یباشد. با یک سیم مقاومت دار یا یک پیچ گوشتی، ترمینال منفی خازن را
طبق شکل 99-3 رانس ولتاژ بالا را از جای خود بیرون آورید.توجه داشته باشید هنگامی که دستگاه در وضعیت پختن وجود ( HV) قرار می گیرد، در ترمینال های دستگاه ولتاژ بالا دارد و هیچ ضرورتی برای اندازه گیری ولتاژ بالا وجود ندارد.
مطابق شکل 100-3 پس از خارج کردن ترانس ولتاژ بالا از جایگاه خود، سر سیم های مدار اولیه آن را به وسیله یک پیچ گوشتی کوچک باز کنید تا ترانس آزاد شود.
در شکل 101-3 منت، خازن ، HV 3 می توان ترانس 10 و سر سیم های اولیه و ثانویه ترانس MΩ مقاومت ، HV را مشاهده کرد.
طبق شکل 102-3 با اهم متر، مقاومت دو سر مدار اولیه را انداز هگیری کنید. می توان این مقدار را با مقاومت دو سر مدار اولیه یک ترانس سالم با همین مشخصات مقایسه کرد و از سلامت آن اطمینان پیدا کرد. مقدار اندازه گیری در دمای 20 درجه سانتی گراد می باشد.
مطابق شکل 103-3 در این حالت دو سر سیم هایی که به فیلامنت مگنترون باید وصل شود، اتصال کوتاه است.
قسمت سیزدهم بیرون آوردن مجموعه میکرو سوئیچ ها
مانند شکل 104-3 با یک پیچ گوشتی مناسب، پیچ نگهدارنده صفحه برد کنترل دستگاه را باز کنید تا دسترسی به مجموعه میکروسوئیچ ها آسان شود.
طبق شکل 105-3 باز شدن پی چهای نگهدارنده صفحه برد، در مایکروفر را باز کنید تا بتوان قاب روی بردکنترل را آزاد کرد.
مطابق شکل 106-3 قاب بردکنترل را گرفته و با کمی فشار به طرف بیرون بکشید تا خارهای نگهدارنده آن آزاد شوند.
مانند شکل107-3 پس از آزاد شدن قاب و برد کنترل، بوسیله پیچ گوشتی مناسب آخرین پیچ محکم کننده ی مجموعه میکرو سوئیچ ها را نیز باز کنید.
طبق شکل 108-3 مجموعه میکروسوئیچها را از جای خود خارج کنید. در این حالت سه میکروسوئیچ محافظ در به خوبی دیده می شوند.
در شکل109-3 قاب نگهدارنده میکروسوئیچ ها و هرسه میکروسوئیچ اصلی، ناظر و حسگر به خوبی دیده می شوند.
قسمت چهاردهم نحوه ی دسترسی به برد کنترل
در شکل 110-3 برد کنترل حدود 90 درجه به طرف چپ حرکت داده شده تا قسمت داخلی آن به خوبی دیده شود.
شکل 111-3 برد کنترل و قسمتهای مختلف آن را به خوبی نشان می دهد.
مطابق شکل 112-3 پس از باز کردن پی چهای محکم کننده ی برد به قاب نگهدارنده، برد را به آرامی و به اندازه 180 درجه برگردانید. در این حالت پشت فیبر چاپی و قسمت های داخل قاب نگهدارنده قابل دسترسی برای تعمیرات می باشند.
قسمت پانزدهم طریقه باز کردن موتور الکتریکی گرداننده ی سینی گردان
مطابق شکل 113-3 دستگاه را به آرامی بطرف پهلو برگردانده و کف آن را باز کنید. در این حالت موتور را مشاهده می کنید.
طبق شکل 114-3 دو عدد پیچ چهارسوی موتور را باز کنید تا از کف دستگاه جدا شود.
در شکل 115-3 با باز شدن پیچ ها، موتور از کف دستگاه جدا میشود. موتور را برگردانید تا سی مهای متصل به آن و چرخ دنده ی پلاستیکی خارج از آن که کار انتقال قدرت از موتور به سینی گردان را انجام می دهد مشاهده کنید.
شکل 116-3 یک موتور القایی سنکرون را نشان می دهد
که دارای یک بوبین استوانه ای بوده و داخل آن یک روتور آهن ربای دائم وجود دارد. سرعت موتور به وسیله چرخ دنده کم میشود و با ولتاژ برق شهر 220 ولت و فرکانس 50 هرتزکار می کند و مقاومت دو سر بوبین آن kΩ 14 / 83 می باشد.
ساختمان اجزای مایکرفر
در شکل 117-3 اجزای کامل ساختمان مایکروفر را مشاهده می کنید.
اجزای داخلی مایکروفر
در شکل 118-3 اجزای داخلی مایکروفر را مشاهده می کنید.
مطابق شکل 119-3 پس از باز شدن پیچ های نگهدارنده ی فن، فن را از جای خود بیرون آورده و مورد بازدید و آزمایش قرار دهید و در صورت معیوب بودن، آن را از بدنه جدا کنید.
طبق شکل 120-3 هر گاه مشخص شود که فن سوخته و یا پوش های آن غیرقابل تعمیر شده است، می توانید یک فن سالم با همان مشخصات فن معیوب را جایگزین آن کنید.
مانند شکل 121-3 پس از اتمام تعمیرات، باید آزمایش اتصال بدنه دستگاه را انجام داد. برای این کار باید یک سر اهرم متر را به بدنه یا کف دستگاه که از جنس گالوانیزه است متصل کرد و سر دیگر اهم متر را به یکی از میله های دو شاخه سیم ورودی دستگاه وصل کرد.
مطابق شکل 122-3 آزمایش اتصال بدنه دستگاه را ادامه دهید و مانند حالت قبل، یک سر اهرم متر را به بدنه یا کف دستگاه متصل کرده و سر دیگر اهم متر را به میله دیگر دو شاخه سیم ورودی دستگاه وصل کنید.
روش دیگر این است که می توان به کمک اهم متر، هر یک از بازوهای دو شاخه را بطور جداگانه با سیم سوم آن (سیم ارت)گرفته وآزمایش اتصال بدنه را انجام داد.
کار عملی 3 تعویض فن سوخته و دسترسی بهترانس و خازن ولتاژ بالا و موتور سنکرون
مطابق شکل 123-3 قبل از شروع کار، دو شاخه را از پریز بیرون آورده و سر سیم های خازن و ترانس ولتاژ بالا را از ترمینال های متصل به مگنترون جدا کنید. سپس پیچ های محکم کننده ی کف دستگاه به بدنه را باز کنید.
در شکل124-3 پس از باز شدن پیچ ها، کف دستگاه حدود90 درجه بطرف جلو حرکت داده شده تا روی زمین قرارگیرد.
در شکل125-3 پس از قرار گرفتن کف دستگاه در این حالت، می توان فن سوخته، ترانس و خازن ولتاژ بالا و موتور مربوط به سینی گردان وسط دستگاه را مشاهده کرد.
طبق شکل 126-3 با یک پیچ گوشتی چهار سوی مناسب، پیچهای نگهدارنده ی فن خنک کننده ی مگنترون را باز کرده و در صورت معیوب بودن فن، آن را تعویض کنید.
قسمت پانزدهم باز کردن در مایکروفر
مطابق شکل 127-3 یک پیچ گوشتی دو سوی کوچک را پشت قاب پلاستیکی نگهدارنده ی شبکه ی مخصوص اهرم کنید تا خارهای آن آزاد شوند.
مانند شکل 128-3 قاب را از روی اهرم های مربوط به میکروسوئیچ ها خارج کنید.
مطابق شکل 129-3 پس از جدا شدن قاب از انتهای لولا و اهرم میکروسوئیچ ها، آن را به آرامی از انتهای در جدا کرده و از جای خود خارج کنید.
طبق شکل 130-3 پس از جدا کردن فنر از اهرم و بدنه ی در، اهرم را بطرف بالا حرکت دهید تا جدا شود.
مطابق شکل 131-3 اهرم میکروسوئیچ های در را از جای خود خارج کنید. در این حالت فنر حرکت دهنده ی اهرم بطرف پائین دیده می شود.
در شکل 132-3 ساختمان اهرم میکروسوئیچ ها و فنر آن بهخوبی دیده می شود.
شکل133-3 نحوی قرارگرفتن اهرم در جایگاه مربوطه را نشان می دهد.همچنین می توان چگونگی اتصال فنر به اهرم و بدنه را مشاهده کرد.در این حالت فنر در حال کشش می باشد.
مطابق شکل 134-3 پیچ های چهار سوی اطراف قاب و صفحه ی مشبک مخصوص فلزی را با یک پیچ گوشتی مناسب باز کنید.
در شکل 135-3 پس از باز شدن پی چهای قاب فلزی مشبک مخصوص، قاب سفید رنگ روی در جدا می شود که شیشه یا طلق مقاوم شفاف روی آن نصب می گردد.
مطابق شکل 136-3 پس از جدا شدن قاب روی در ، اهرم های صفحه مشبک فلزی را از شیار روی بدنه که مانند لولا عمل می کنند جدا کنید تا شبکه از بدنه جدا شود.
در شکل 137-3 صفحه مشبک فلزی را مشاهده می کنید که بوسیله ماده ی مخصوص و شفافی پوشش داده شده تا داخل دستگاه قابل دیدن باشد. همچنین امواج خارج شده از در دستگاه، در اثر برخورد به این صفحه منعکس شده و دوباره وارد دستگاه می شوند.
اجزاء در و لولای آن
در شکل 138-3 قسمت داخل مایکروفر و اجزای مختلف در را مشاهده می کنید.
شکل 139 اجزای مختلف در مایکروفر ظروف سفالی، پلاستیکی،کاغذی و شیشه ای سازگار بوده و امواج را از خود عبور می دهند.
ظروف فلزی امواج را از خود عبور نمی دهند یا آن را انعکاس می دهند.
حفاظت و ایمنی:
1 -قبل شروع عیب یابی، اتصال زمین را کنترل کنید.
2 -مراقب قسمتهایی از دستگاه که با ولتاژ بالا کار می کنند باشید.
3- خازن ولتاژ بالا را تخلیه کنید.
4- برق دستگاه را قبل از شروع کار برای یافتن محل قطع شدگی در سوئیچ ها و ترانس قطع کنید یا حداقل یک سیم ورودی به دستگاه را جدا کنید. در غیراینصورت ممکن است خطا کرده و به خود یا وسایل تست صدمه بزنید.
5- هیچ قسمتی از برد الکترونیکی را با دست لمس نکنید زیرا برق موجود در بدن شما به آن صدمه می رساند. همیشه قبل از تماس با برد الکترونیکی، بدن خود را به اجسام فلزی تماس دهید تا برق موجود در آن تخلیه شود.
جهت مشاهده دوره های آموزشی بر روی این لینک کلیک نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.