انواع مقاومت ها و روش تست تعدادی از مقاومت ها (2)
در ادامه بررسی مقاومت ها توضیحاتی درباره مقاومت های smd می دهیم. در مقاومت های smd با عدد صفر به این نکته دقت شود که این نوع مقاومت یا در جایی از مدار که چندین مسیر عبور کرده به عنوان پل مورد استفاده قرار می گیرد یا به عنوان مقاومت فیوزی از آنها استفاده می گردد.
نوع دیگری از استاندارد برای مقاومت های smd وجود دارد که بیشتر در مادربردهای لپ تاپ مورد استفاده قرار می گیرد که از ترکیب یک کد و حروف A , B, C , E , F, X Y و Z تشکیل می گردد.نحوه به دست آوردن مقدار این نوع مقاومت ها به صورت زیر است :
الف) با توجه به جدول زیر ابتدا مقدار عددی را به دست می آوریم:
ب)سپس به ترتیب زیر اعداد را ضریب می دهیم:
A ضرب در 10
B ضرب در 100
C ضرب در 1000
D ضرب در 10000
E ضرب در 100000
F ضرب در 1000000
X ضرب در 0.1
Y ضرب در 0.01
Z ضرب در 0.001
مثلا مقاومت زیر ظرفیت 61.9 اهم را دارد.
77 X = 619*0.1=61.9
در مورد مقاومت های کربنی با نوار های رنگی نیز طبق مقاله قبل حداقل مقاومت قابل نمایش 10 اهم می باشد.برای رفع این مشکل نوار سوم را به رنگ های طلایی و نقره ای تبدیل می کنند که در صورت بودن رنگ طلایی در 0.1 و نقره ای 0.01 ضرب می شود.مثلا مقدار اهمی مقاومت زیر برابر 2.2 اهم می باشد.
در مدارهای امروزی مانند مادر برد های لپ تاپ برای کاهش فضای اشغال شده توسط تعداد زیادی از مقاومت ها از پکیج های چند تایی مقاومت استفاده می کنند.مانند شکل های زیر که دو نوع SMD و DIP آنها نمایش داده شده است ، در اصطلاح به این مقاومت ها ، مقاومت آرایه ای نیز گفته می شود و باید در نظر داشت که این مقاومت ها با آی سی اشتباه گرفته نشوند.
نوع SMD
نوع DIP
برای تست مقاومت باید در نظر داشته باشیم که اگر مقاومت خارج از مدار است باید دقیقا همان ظرفیتی که ظاهر مقاومت (نوار های رنگی یا کد های عددی) نشان می دهد در مولتی متر داشته باشیم.
ولی در صورتی که مقاومت داخل برد است سه حالت پیش می آید:
الف) عدد نمایش داده شده کمتر از مقدار مقاومت است.در این صورت 99 درصد مقاومت سالم است و دلیل کم تر نشان دادن آن بحث مقاومت معادل در مدار های موازی است که مقاومت معادل کوچکتر از کم ترین مقدار مقاومت می شود.
ب)عدد نمایش داده شده بیشتر از مقدار مقاومت است که حتما در این حالت مقاومت سوخته است.
ج)عدد مقاومت کم و زیاد می شود 99 درصد سالم است و دلیل این نوسان ظرفیت به خاطر موازی شدن این مقاومت با یک خازن است که دائما خازن به واسطه این مقاومت شارژ و دشارژ می شود.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.