عیب یابی دستگاه های خانگی با رعایت استاندارد و ایمنی( appliances)
استاندارد عملکرد:
عیب یابی و تعمیر لوازم خانگی با رعایت استاندارد و ایمنی
1ـ6ـ مواد، ابزار و تجهیزات مورد نياز
ابزار عمومی برق یا الکترونیک ـ لوازمالتحریر ـ مولتی متر ـ رایانه ـ وسایل لحیمکاری ـ اسیلوسکوپ ـ سیگنال ژنراتور ـ قطعات الکترونیکی مطابق نقشه مدار مشخصات فنی تجهیزات و تعداد آن در سند برنامه درسی آمده است.
2ـ6ـ روشهای عیبیابی دستگاههای الکترونیکی
برای تعمیر دستگاههای الکترونیکی معیوب ابتدا باید قسمتی از دستگاه را که دچار مشکل شده است، مشخص کنیم.یکی از روشهای تعیین بخش معیوب، استفاده از بلوک دیاگرام است. در این روش قسمتهای مختلف دستگاه را به بلوکهای مجزا تقسیم و از یکدیگر تفکیک میکنیم.
بنابراین برای عیب یابی با این شیوه، باید بلوک دیاگرام هر یک از بخشها و مدارهای داخلی دستگاه را به طور دقیق و کامل شناسایی کنیم و ارتباط بلوکهای مختلف با یکدیگر را مشخص کنیم.
☑ تشریح روش عیبیابی با استفاده از بلوک دیاگرام دستگاه
در مرحله اول:
برای آسان شدن عیب یابی، بلوک دیاگرام دستگاه را ترسیم میکنیم یا درصورتی که بلوک دیاگرام وجود دارد، آن را از نظر علمی بررسی مینماییم.یعنی روابط هر یک از بلوکها و نقش سیگنالها را پیدا میکنیم.
☑ در مرحله دوم:
هریک از بلوکها را شماره گذاری کرده وخروجی هربلوک را با یک حرف یا علامت مشخص میکنیم.
☑ یکی از روشهای عیبیابی، ردیابی سیگنال یا تریسکردن سیگنال (tracing signal )است.
در این روش باید بدانیم که در ورودی و خروجی هر بلوک چه سیگنالهایی وجود دارد. با آگاهی از نوع سیگنالها، دامنه و تعداد آنها میتوانیم با ردیابی سیگنال، بلوک معیوب را پیدا کنیم.
برای یافتن بلوک معیوب باید سیگنالهای ورودی و خروجی هر یک از بلوکها را بررسی و از صحت آن مطمئن شویم. در این حالت دستگاه را به دو قسمت تقسیم میکنیم و سیگنالهای ورودی و خروجی بلوک میانی دستگاه را با استفاده از دستگاه اندازهگیری مناسب، مشاهده میکنیم.
با بررسی بلوک میانی و مشاهده شکل موج ورودی و خروجی آن، منطقه معیوب را که میتواند در سمت چپ یا راست بلوک میانی باشد، مشخص میکنیم.
پس از تعیین نیمه معیوب دستگاه، آن را دوباره به دو قسمت تقسیم میکنیم و آزمایش را مانند مرحله قبل برای بلوک میانی تکرار میکنیم. این فرایند را تا تعیین دقیق بلوک معیوب ادامه میدهیم.
☑ پس از یافتن بلوک معیوب ابتدا باید مدار معیوب موجود در این بلوک و سپس قطعه معیوب را پیدا کنیم. برای تعیین قطعه معیوب نیز، میتوانیم از روش عیب یابی بلوکی استفاده کنیم.
یکی دیگر از روشهای متداول در تعیین بلوک معیوب،تزریق یک سیگنال به مدار است.برای تزریق سیگنال به مدار آمپلی فایر، نیاز به یک مولد سیگنال AF داریم که بتواند تن سیگنال یک کیلوهرتز را برای ما تولید کند. در این روش، مولد AF به عنوان میکروفون عمل میکند.
سیگنال ژنراتورهای AF میتوانند فرکانسهای صوتی موردنیاز را با فرکانسها و دامنه های مختلف تولید کنند. به وسیله سیگنال ژنراتور صوتی یا AF میتوانیم تقویتکننده صوت را از طریق تزریق سیگنال مورد آزمایش قرار دهیم و عیب آن را پیدا کنیم.
روش تزریق سیگنال:
ابتدا با دادن سیگنال مناسب به ورودی اولین بلوک، سیگنالهای ورودی و خروجی سایر بلوکها را مشاهده و اندازهگیری میکنیم.
سپس شکل موج و مقدارهای اندازهگیری شده را با مقدار واقعی که دستگاه در حالت طبیعی باید داشته باشد، مقایسه کرده و براساس نتایج به دست آمده بلوک معیوب را تشخیص میدهیم.
پس از این مرحله، فرایند کار را با همین روش روی مدارهای داخل بلوک انجام میدهیم تا به قطعه معیوب برسیم.
برخی از نکات مهم که در فرایند کار باید رعایت شود عبارت است از:
☑ در صورتی که برای تعمیر دستگاه میخواهید مقاومت اهمی را اندازه بگیرید برق دستگاه را قطع کنید.
☑ هنگام اندازهگیری ولتاژ، مراقب باشید پایههای قطعات به یکدیگر اتصال کوتاه نشود.
☑ هنگام استفاده از مولتی متر، مراقب باشید تا حوزه کار مناسب را انتخاب کنید.
☑ هنگام جابه جایی برد مدارچاپی، مراقب باشید سیمهای متصل شده به آن قطع نشود.
روندنما یا فلوچارت عیب یابی:
برای تعیین بلوک معیوب و تفکیک آن از سایر طبقات باید از فلوچارت عیب یابی(fowchart troubleshooting )استفاده میکنیم. فلوچارت عیبیابی راهنمای بسیار مناسبی برای رسیدن به بلوک معیوب است.
☑ فلوچارت عیب یابی عبارت است
از برنامه منظم و از پیش تعیین شده ای که براساس نوع عیب ظاهری تدوین میشود.این برنامهریزی به گونهای است که مراحل اجرای کار را قدم به قدم تعیین میکند و ما را به هدف میرساند.
برای تعیین چارچوب روندنما لازم است از نمادها و عالئم ویژهای استفاده کنیم. معمولا برای ترسیم روندنما از سه نماد بیضی یا دایره، لوزی و مستطیل استفاده میشود.
- علامت بیضی شروع و پایان را تعیین میکند.
- علامت لوزی که در آن سوال موردنظر مطرح و خروجی آن بله یا خیر تعریف میشود.
- علامت مستطیل نوع عیب و دستورات اجرایی را بیان میکند.
در شکل 1ـ6ـ الف،ب و ج، علائم مورد استفاده در فلوچارت عیبیابی آمده است.
همانطور که در شکل 1ـ6 میبینید، نماد دایره یا بیضی برای شروع و پایان، لوزی فرایند اجرایی کار و مستطیل دستور اجرایی را بیان میکند.
فرایند و چگونگی تنظیم فلوچارت عیبیابی:
فرض میکنیم خروجی یک دستگاه تقویتکننده، صدا ندارد و میخواهیم برای آن فلوچارت عیب یابی تنظیم کنیم.
☑ براساس دستورالعمل ارائه شده، باید ابتدا منبع تغذیه را مورد مطالعه قرار دهیم و ولتاژهای آن را بررسی کنیم. دو حالت اتفاق میافتد:
ولتاژهای خروجی منبع تغذیه درست نیست. در این حالت، منبع تغذیه معیوب است و باید در بلوک معيوب، مدار و قطعه معیوب مورد بازرسی قرار گیرد و عیب آن برطرف شود.
ولتاژ خروجی منبع تغذیه صحیح است. در این حالت عیب در سایر قسمتها است که باید مجموعه بلوک دیاگرام دستگاه دو قسمت شود و طی مراحل تقسیمبندی متوالی مورد عیب یابی قرار گیرد. در شکل 2ـ6 قسمتی از فلوچارت عیب یابی ترسیم شده است.
پس از تعیین بلوک معیوب، باید فلوچارت عیب یابی برای مدارهای موجود در بلوک معیوب تدوین شود. پس از مشخص کردن مدار معیوب، فلوچارت عیبیابي برای تعیین قطعه معیوب نوشته میشود که براساس آن قطعه معیوب تعیین و قطعه سالم جایگزین آن میشود.
الگوی پرسش:
1ـ به چه دلیل برای عیبیابی یک دستگاه باید از بلوک دیاگرام استفاده کنیم؟شرح دهید.
2ـ برای استفاده از بلوک دیاگرام برای عیب یابی لازم است روابط بین بلوکها و نقش سیگنالها را پیدا کنیم و بلوکها را شماره گذاری کنیم. درست نادرست
3ـروش عیب یابی از طریق tracing signal را به طور خالصه شرح دهید.
4ـ فرایند تقسیم بندی بلوکها برای عیب یابی تا رسیدن به قطعه معیوب را در یک جدول به طور خلاصه بنویسید.
5ـ برای پیدا کردن قطعه معیوب ضرورتی ندارد مدار معیوب را مشخص کنیم. درستنادرست
6ـ تفاوت بین روشهای ردیابی و تزریق سیگنال را با هم مقایسه کنید.
7ـ برای ردیابی سیگنال در عیب یابی تقویت کننده صوتی کدام یک از دستگاههای زیر لازم نیست؟
الف)اسیلوسکوپ ب)سیگنال ژنراتور AF پ) سیگنال ژنراتور RF ت)مولتی متر
8ـ لوزی، مستطیل و بیضی در فلوچارت عیب یابی چه نقشی دارند و چه کارهایی انجام میدهند؟شرح دهید.
9ـ به چه دلیل یک تعمیرکار شایسته و باتجربه به فلوچارت عیبیابی نیاز ندارد؟شرح دهید.
هدف:
ترسیم فلوچارت تعمیر برای دستگاه کنترل از راه دور
مواد، ابزار و تجهیزات موردنیاز:
دستگاه کنترل از راه دور، ابزار عمومی برق، ابزار تخصصی رایانه، نرم افزارهای موردنیاز، لوازمالتحریر برای عیب یابی و تعمیر یک دستگاه کنترل از راه دور میتوان از فلوچارت عیب یابی استفاده کرد و مراحل عیب یابی را مورد پیگیری قرار داد و به نتیجه مطلوب رسید.
برای آشناشدن با فلوچارت ابتدا بهتر است با علائم به کار برده شده در آن آشنا شویم.
مراحل انجام کار:
1ـ دستگاه کنترل از راهدور را باز کنید و قسمتهای تغذیه، صفحه کلید، مدار فرمان و فرستنده مادون قرمز را روی دستگاه مشخص کنید. هنگام بازکردن دستگاه مراقب باشید دستگاه آسیب نبیند. همچنین کلیه نکات ایمنی مرتبط را به طور دقیق رعایت کنید.
2ـ ارتباط بین قطعات و اجزاء و نقش آنها را در مدار شرح دهید.
3ـ باتوجه به شناسایی اجزاء مدار، بلوک دیاگرام دستگاه کنترل از راه دور را در محل تعیین شده در شکل3ـ6 رسم کنید.
4ـ ارتباط بین بلوکها را شرح دهید.
5ـ باتوجه به نمادهای تعریف شده برای فلوچارت عیب یابی، فلوچارت ناقص داده شده در شکل 4ـ6 را کامل کنید.
6ـ صحت فلوچارت تهیه شده را به تأیید مربیان کارگاه برسانید.
7ـ ولتاژهای نقاط مختلف دستگاه را در حالتی که دکمه ها فشرده میشوند اندازهگیری کنید و مقادیر آن را روی بلوک دیاگرام بنویسید.
8ـ فلوچارت مربوط به عیب یابی قسمت گیرنده دستگاه ریموت کنترل که معمولا در داخل دستگاه اصلی مثال تلویزیون یا سینمای خانگی قرار دارد را تنظیم کنید و آن را با فلوچارت داده شده در شکل 5ـ6 مقایسه کنید.
9ـ فلوچارت یک دستگاه تقویت کننده صوت را که در اماکنی مانند ورزشگاه، مساجد، هنرستانها و بیمارستانها بهکار میرود، ترسیم کنید.
حداقلهای موردنیاز برای این آمپلی فایرها شامل ورودی میکروفون، تقویت کننده اولیه(preamplifier ،)تقویت کننده درایور یا راهانداز، تقویت کننده قدرت، بلندگو و منبع تغذیه است. قبل از ترسیم فلوچارت، بلوک دیاگرام آن را ترسیم کنید.
10ـ گزارش کوتاهی از فعالیتهای انجام شده تهیه کنید و ارائه دهید.
نکات اجرایی بسیار مهم
☑ در این کارگاه، میتوانند وسایل الکترونیکی و الکتریکی خانگی مانند اتو، توستر، پلوپز، چایساز، دستگاه گیرنده دیجیتال، دستگاه پخش لوح فشرده،گیرندههای رادیویی چندکاره و با پخش از طریق حافظه سرد(کول دیسک یا فلش) را به کارگاه بیاورند و آن را تعمیر کنند.
☑ در صورتی که کارگاه مجهز باشد و مجوزهای لازم نیز از نهادهای ذیربط اخذ شده باشد، میتوانند نسبت به پذیرش دستگاه از بیرون نیز اقدام کنند و آن را با هزینه کم تعمیر کنند و در خالل تعمیر آموزشهای لازم را نیز به هنرجویان دهند.
☑ این کارگاه به تجهیزات پیچیده نیاز ندارد و فقط احتیاج به ابزار و مواد موردنیاز برای تعمیر دارد که بخشی ً از آنها عملا در هنرستان وجود دارد همچنین ضرورت دارد مانند سالهای گذشته، هر یک از هنرجویان جعبه ابزار مخصوص برای خود داشته باشند.
☑ یکی از مواردی که به راحتی قابل اجراست، سرویس، تعمیر و راه اندازی تجهیزات معیوب الکترونیکی و آزمایشگاهی در هنرستان است که هم فرایند آموزش این دروس را تأمین میکند و هم امکانات از رده خارج شده را وارد چرخه کار و آموزش مینماید.
☑ سایر نهادها مانند شهرداری، نیروی انتظامی، ارتش،سپاه، وزارت صنعت و معدن، بخشهای خصوصی و نیمه خصوصی اقدام به دریافت دستگاههای معیوب و تعمیر آن در هنرستان نمایند و از طریق فروش این وسایل درآمدی برای هنرجویان، هنرآموزان و هنرستان حاصل شود.
☑ برای انجام تعمیرات به میز تعمیر مجهز به پریز نیاز است که در استاندارد تجهیزات رشته، مشخصات آن آمده است. علاوه بر میز تعمیر در فرایند تعمیرات ممکن است به وسایل اندازهگیری نیاز باشد،
هدف:
عیب یابی و تعمیر یک نمونه دستگاه الکترونیکی خانگی
مواد، ابزار و تجهیزات:
ابزار عمومی الکترونیک ـ لوازمالتحریرـ دفترچه راهنمای دستگاه الکترونیکی ـ برگه اطلاعاتی قطعات ـ منبع تغذیه ـ مولتی مترـ قطعات موردنیاز آزمایش آمپلیفایر
در این قسمت به عیبیابی یک آمپلی فایر صوتی با استفاده از روشهای تزریق سیگنال و ردیابی سیگنال میپردازیم.علت انتخاب تقویت کننده (Amplifier )صوتی شکل 6ـ6 به عنوان الگوی مناسب، در دسترسبودن و آشنایی هنرجويان با این دستگاه بوده است.
در صورتی که هنرجویان اصول عیب یابی را به خوبی فراگیرند، به آسانی میتوانند روش ارائه شده را برای سایر دستگاهها تعمیم دهند.
مراحل اجرای کار
1ـ معرفی بلوك ها
بلوک 1 ،منبع تغذیه:
منبع تغذیه، سیگنال AC را به DC تبدیل میکند و ولتاژ الزم را برای تمام بلوکها تأمین مینماید.
بلوک 2 ،میکروفون:
ارتعاشات مکانیکی صوت را به جریان الکتریکی تبدیل میکند.
بلوک 3 ،تقویت کننده اولیه(Amplifier Pre )
این بلوک به عنوان تطبیقدهنده امپدانس خروجی میکروفون با امپدانس ورودی تقویتکننده، سیگنال خروجی میکروفون را برای مدار کنترل تُن صدا، تقویت میکند.
بلوک 4 ،کنترل تُنصدا: مدار کنترل تُن صدا، برای تنظیم فرکانسهای بالا وپایین صوت است.با تنظیم کردن تُن صدا،سیگنال صوتی خروجی از بلندگوی تقویت کننده(Amplifier )با کیفیت مطلوب پخش میشود.
☑ تنظیم صدای بم(Bass ):
مدار تنظیم فرکانس پایین صوتی را باس کنترل(Control Bass )مینامند.
☑ تنظیم صدای زیر(Treble ):
مدار تنظیم فرکانس بالای صوتی را تری بل کنترل(Control Treble )مینامند.
نکته مهم:
به مجموعه مدار کنترل Treble وBass ،کنترل ُتن صدا میگویند.
شکل 7ـ6 مدار کنترل تن صوتی است. محدوده سیگنال صوتی در ورودی مدار 1 تا 16 کیلوهرتز است. چگونگی عملکرد مدار را با تغییر ولوم PR4(Bass )و ولومPR5( Treble )تحلیل کنید و در چند سطر شرح دهید.
2ـ تجزیه و تحلیل بلوک دیاگرام دستگاه الکترونیکی
با تجزیه و تحلیل بلوك ها، میتوان هنگام بروز عیب و خرابی دستگاه، بلوک معیوب را شناسایی کرد. پس از تعیین بلوک معیوب باید مدارهای موجود در بلوک را عیب یابی و مدار معیوب را مشخص کرد.
پس از تعیین مدار معیوب باید با روشهای مختلف از قبیل اندازهگیری ولتاژ، جریان، مقاومت و مشاهده شکل موج، قطعه معیوب را مشخص و جایگزین کرد.
شمارهگذاری و شناسایی بلوکها به منظور هر چه آسانترشدن عیبیابی:
☑ ابتدا هریک از بلوکها را شناسایی و شمارهگذاری کنید. در شکل 6ـ6 بلوک دیاگرام تغذیه یک آمپلیفایر صوتی ترسیم شده است.
☑ در شکل 6ـ6 مدار الکترونیکی مرتبط با هر یک از بلوکها را با خط چین مشخص کنید و آن را با یك خط رنگی به بلوك مربوطه ارتباط دهید.
☑ در جدول 1ـ6 نام بلوک، شماره و حرف انگلیسی مربوط به سیگنال خروجی هر یك از بلوکهای شكل6ـ6 را بنویسید.
3ـ ردیابی سیگنال Tracing Signal
ِ ردیابی سیگنال را در اصطلاح »تریسکردن« سیگنال مینامند. در این روش معمولا سیگنال نقاط مختلف را در دستگاه ردیابی میکنند.
برای ردیابی سیگنال نیاز به دستگاههای اندازهگیری مانند مولتی متر و اسیلوسکوپ است، تا سیگنال تولید شده در داخل دستگاه را مشاهده و ردیابی کنیم.
برای کسب مهارت در ردیابی سیگنال(Tracing Signal )باید مدارتقویت کننده شکل 8 ـ6 روی برد ببندیم و پس از راه اندازی با ایجاد عیب در مدار آن را عیب یابی کنیم.
4ـ مدار شکل 8ـ6 را روی برد برد ببندید.
5ـ منبع تغذیه 12 ولت را به مدار وصل کنید.
ُ 6ـ بدون اعمال سیگنال متناوب به ورودی مدار، ولتاژ DC پایه های ترانزیستورها را نسبت به زمین اندازه بگیرید و در جدول 2ـ6 یادداشت کنید.
7ـ ســیگنال ژنراتــور را روشــن کنیــد، فرکانس را روی 1KHz موج سینوسی قرار دهید و دامنۀ ولتاژ ورودی را طوری تنظیم کنید که دامنۀ ســیگنال خروجی (VO )بدون تغییر شکل (اعوجاج) دارای حداکثر دامنه باشد.
VC2 را با مقیاس و فاز صحیح در نمودارهای شکلVB2 و
8 ـ به وسیله اسیلوسکوپ شکل موج های VB1 ،
9ـ6 رسم کنید. روی محورهای افقی مقدار Div/Time و روی محور های قائم مقدار Div/Volt را مشخص کنید.
آیا فرآیند تقویت در هر طبقه انجام شــده اســت؟
آیا در هرطبقــۀ تقویت کننده اختالف فــاز 180درجهVC2را از نظر DC مــورد تجزیه و تحلیل قــرار دهید VC1و وجود دارد؟
توضیــح دهید. همچنین ولتــاژ و عملکرد مدار کنترل تُن با تغییر فرکانس منبع بین 1KHz تا 16KHz را بررسی کنید. نتیجه را به اختصار بنویسید.
9ـ مقدار پیک تا پیک هر یک از سیگنالها را اندازه گیری کنید و نتایج را در جدول 3ـ6 بنویسید.
10ـ در رویبردبرد دیگر بخش تقویت کننده قدرت (Amplifier Power)را ببندید.در مدار بخش قدرت، از آی سی TDA2003 استفاده شده است که با مدار آن در پایه یازدهم آشنا شدهاید.
11ـ تغذیه DC را به مدار قدرت وصل کنید.
12ـ بدون اعمال سیگنال متناوب به ورودی مدار، ولتاژ DC پایه های آی سی را نسبت به زمین اندازه بگیرید و در جدول 4ـ6 یادداشت کنید.
13ـ اسیلوسکوپ را به خروجی(دو سر بار) وصل کنید.
نکته مهم:
برای جلوگیری از مزاحمت صدای بلندگو میتوانید از یک مقاومت 2/8 اهم با توان بيش از 2 وات به جای بلندگو استفاده کنید.
14ـ به ورودی آی سی موج سینوسی با فرکانس 1000 هرتز و دامنه مناسب اعمال کنید به طوری که موج خروجی اعوجاج نداشته باشد.
15ـ آیا دو سر بار موجی وجود دارد؟ در صورت عدم وجود شکل موج خروجی مدار را مورد بررسی قرار دهید تا عیب را برطرف کنید.چگونگی تشخیص عیب مدار را شرح دهید.
16ـ پس از راهاندازی مدار تقویت کننده قدرت، خروجی مدار بخش اول درایور را به ورودی قدرت وصل کنید.
نكته ايمني:
اتصال دو مدار را با احتیاط به یکدیگر برقرار کنید تا در مدار قطعی یا اتصال کوتاه رخ ندهد.
17ـ موج سینوسی را به ورودی مدار اعمال کنید و دامنه آن را طوری تنظیم کنید که موج خروجی روی بار اعوجاج نداشته باشد.
18ـ گزارش كامل و جامعی از فرایند اجرای این كار عملی تهیه كنید و ارائه دهید.
هدف:
عیب یابی و تعمیر یک نمونه مدار تقویت كننده صوت
مواد، ابزار و تجهیزات:
ابزار عمومی الکترونیک ـ لوازمالتحریرـ دفترچه راهنمای دستگاه الکترونیکی ـ برگه اطلاعاتی قطعات ـ منبع تغذیه ـ مولتیمترـ قطعات موردنیاز آزمایش آمپلی فایر در این قسمت به عیب یابی یک مدار آمپلی فایر صوتی
مانند شکل 13ـ6 كه هم در خانه و هم درسایر اماكن كاربرد دارد با استفاده ار روشهای تزریق سیگنال و ردیابی سیگنال میپردازیم.
علت انتخاب تقویت کننده(Amplifier )صوتی شکل 13ـ6 به عنوان الگوی مناسب، دو عامل مهم در دسترسبودن و آشنایی هنرجويان با این دستگاه بوده است. چنانچه دستگاه مناسب دیگری دارید كه اهداف این كار عملی را پوشش میدهد، میتوانید جایگزین كنید. بدیهی است،
مراحل اجرای کار
1ـ اولین گام جهت عیب یابی
در صورتی که دستگاه شما اصلا کار نمیکند، یعنی هیچگونه صدایی در خروجی وجود ندارد، اولین حدسی که میتوانیم بزنیم معیوب بودن منبع تغذیه یا بلندگو است.
یکی از عواملی که باعث از کار افتادن دستگاه میشود قطع شدن ولتاژ تغذیه یا قطع شدن سیم بلندگو است. در این حالت، اولین گام بررسی و آزمایش منبع تغذیه و بلندگو است.
برای آزمایش منبع تغذیه و بلندگو میتوانید مطابق شکل 11ـ6 از یک ولت متر و یک اهم متر استفاده کنید.
☑ با استفاده از اهم متر، دو شاخه و سیم رابط منبع تغذیه و بلندگوی دستگاه را امتحان کنید.
☑ توسط ولت متر ولتاژهای تغذیه ورودی و خروجی را اندازه بگیرید، در صورتی که ولتاژها با مقادیر استاندارد در نقشه مطابقت داشتند، مراحل عیب یابی را روی سایر قسمتها پیگیری کنید.
☑ این كار را برای تمرین روی یك دستگاه واقعی باز شده مستعمل انجام دهید در هر صورت تحت هر شرایطی و باوجود هر نوع اشکالی لازم است به عنوان اولین گام منبع تغذیه را بررسی کنید.
☑ هرگونه اختلال در منبع تغذیه، مانند کاهش یا افزایش ولتاژ، ممکن است عامل بروز عیب در دستگاه باشد.
☑ چند نمونه اشكالی که ممکن است پدید آید را بیابید و در گزارش پایانی خود ارائه دهید.
دومين گام و گامهاي بعدي
2ـ در صورتیکه منبع تغذیه و بلندگوی دستگاه سالم است گامهای بعدی شروع میشود.
در این مرحله باید عیب را بلوکه کنیم. یعنی ببینیم عیب در کدام بلوک دستگاه رخ داده است. برای تعیین بلوک معیوب، بلوکهای دستگاه را به دو قسمت تقسیم كنید.
☑ سیگنالهای ورودی و خروجی بلوک میانی دستگاه را با اسیلوسکوپ ببینید. برای تقویتکننده موردنظر، بلوک میانی دستگاه طبقه کنترل تُن صدا است که با شماره 4 درشکل 6ـ6 مشخص شده است.
☑ درصورتی که در خروجی طبقه کنترل تُن(نقطه D )سیگنال صوت وجود داشته باشد، عیب در یکی از بلوکهای موجوددر سمت راست و به طرف بلندگو است.
☑ اگر خروجی طبقه کنترل تُن صدا فاقد سیگنال باشد، عیب ممکن است قبل از طبقات کنترل تُن صدا و به طرف سمت چپ باشد. با مراجعه به شكل 6ـ6 این فرایند را برای سایر بلوك ها تمرین كنید.
3ـ در شكل 6ـ6 میخواهیم ببینیم در صورت وجود سیگنال در خروجی بلوک شماره 4 ،کدام بلوک معیوب است. در مرحله قبل مشخص کردیم که با مشاهده شکل موج ورودی و خروجی میتوانیم منطقه عیب را که در سمت چپ یا راست قرار دارد مشخص کنیم.
☑ فرض میکنیم که در نقطه D سیگنال تقویت شده صوت وجود دارد. در این حالت، باتوجه به شرایط بیان شده، اشکال در یکی از بلوکهای شماره 5 ،6 یا 7 است.
در صورتی که سیگنال در خروجی بلوک شماره 4وجود نداشته باشد، اشکال در بلوکهای سمت چپ مدار است.
☑ فرض را بر این گرفتهایم كه در خروجی شماره 4 سیگنال وجود دارد. پس عیب در نیمهای از مدار که شامل بلوکهای 5،6 و7 است قرار دارد.
☑ طبق شکل 12ـ6 آن را به دو قسمت تقسیم میکنیم.
☑ خروجی بلوک شماره 6 را، که مدار تقویتکننده قدرت صوت است مورد آزمایش قرار میدهیم.
در صورتیکه در خروجی این مدار سیگنال تقویت شده وجود داشته باشد اشکال در مسیر اتصالهایی است که به بلندگو میرسد (بلوک شماره 7.)
☑ درصورتیکه در خروجی بلوک شماره 7 سیگنال صوتی مناسب وجود نداشته باشد عیب میتواند در طبقه تقویت کننده قدرت صوت باشد.
☑ با مشاهده سیگنال خروجی طبقه راه انداز (بلوک شماره 5،)میتوانیم طبقه معیوب را مشخص کنیم.
☑ در صورتی که در خروجی طبقه راه انداز سیگنال صوتی وجود داشته باشد، اشکال در بلوک شماره 6 و 7 یعنی طبقه تقویت کننده قدرت صوت و بلندگو است.
☑ در صورت عدم وجود سیگنال در خروجی طبقه راهانداز، عیب در طبقه راهانداز یعنی بلوک شماره 5 است. این فرایند را برای بلوك های شماره 4،3،2،1 تكرار كنید و نتیجه را در گزارش كار خود ارائه دهید.
4ـ مدارشکل 13ـ6 را به دو بخش تقسیم كنید. بخش اول مدار میکروفون، تقویت کننده اولیه و راهانداز و بخش دوم قدرت است. بخش ً اول را قبال روی برد برد بستهایم، بخش دوم، یعنی طبقه تقویت قدرت را روی یک بردبرد دیگر میبندیم.
توجه :
برای جلوگیری از مزاحمت صدای بلندگو میتوانید از یک مقاومت 2/8 اهم با توان بيش از 2 وات به جای بلندگو استفاده کنید.
5ـ تغذیه را به مدار شکل 13ـ6 وصل کنید، سپس خازن C8 را قطع کنید و اثر آن را روی دامنه خروجی مشاهده کنید و نتیجه را یادداشت کنید.
6 ـ مراحل عیب یابی را روی مدار شکل 13ـ6 مطابق الگوی بلوكی انجام دهید. نام و شماره بلوکهایی که باید به ترتیب بررسی شود را بنویسید.
7 ـ یک ترانزیستور معیوب به جای ترانزیستورQ2 قرار دهید. خروجی را بررسی کنید. با قسمت بندی بلوکها بلوک معیوب را پیدا کنید. سپس با اندازه گیری مقادیر ولتاژ پایه ها قطعه معیوب را پیدا کنید. نتایج را به اختصار بنویسید.
8 ـ مقاومتRE1 رادر پایه امیتر ترانزیستور قطع کنید و اثر آن را روی دامنه خروجی مشاهده کنید و نتیجه را یادداشت نمايید.
9ـ مراحل عیب یابی را مطابق الگوی بلوكی انجام دهید. نام بلوکهایی که باید به ترتیب بررسی شود را بنویسید.
10ـ اکثر تقویت کنندههای صوتی (Amplifiers )در طبقه قدرت دچار اشکال میشوند. چنانچه پس از بررسی، سالم بودن منبع تغذیه و بلندگو سیگنالهای ورودی و خروجی(F و E)را با اسیلوسکوپ مشاهده كرديد، اگر سیگنال F وجود نداشته باشد مدار تقویت کننده قدرت معیوب است.
برای توانمندی در مهارت عیبیابی، مراحل بعدی کار عملی را روی مدار تقویت کننده قدرت انجام دهید.
11ـ اسیلوسکوپ را به خروجی(دو سر بار) وصل کنید.
12ـ به ورودی آی سی موج سینوسی با فرکانس 1000 هرتز و دامنه مناسب اعمال کنید بهطوری که موج خروجی اعوجاج نداشته باشد.
13ـ تغذیه آی سی را قطع کنید. آیا دو سر بار موجی وجود دارد؟ شرح دهید.
14ـ تغذیه را به مدار وصل کنید، سپس خازن C10 را قطع کنید و اثر آن را روی دامنه خروجی مشاهده کنید و نتیجه را یادداشت نمايید.
15ـ خازن C10 را در مدار قرار دهید سپس خازن C11 را اتصال کوتاه کنید و اثر آن را روی دامنه خروجی مشاهده کنید و نتیجه را یادداشت نمايید.
16ـ خازن C11 را در مدار قرار دهید سپس خازن C12 را اتصال کوتاه کنید و اثر آن را روی دامنه خروجی مشاهده کنید و نتیجه را یادداشت نمايید.
17ـ خازن C12 را در جاي خود قرار دهید سپس خروجی درایور (بردبرد اول) را به ورودی قدرت (بردبرد دوم) وصل کنید.
18ـ موج سینوسی را به ورودی مدار اعمال کنید و دامنه آن را طوری تنظیم کنید که موج خروجی اعوجاج نداشته باشد.
19ـ خازن کوپالژ بین طبقه درایور و پاور (C9 )را اتصال کوتاه کنید. اثر آن را روی دامنه موج خروجی مشاهده کنید و نتیجه را یادداشت نمایید.
20ـ خازن C9 را در جای خود قرار دهید.
نکته مهم:
☑ در صورت سالم بودن مدار و قطعات جانبی تقویت کننده قدرت (Amplifier Power )اگر سیگنال در نقطه F وجود نداشت،آی سی تقویت کننده قدرت دستگاه آمپلی فایر معیوب است و باید با یک آی سی سالم جایگزین شود.
☑ در صورتی كه دستگاه واقعی و متعلق به مشتری را تعمیر می كنید در تمام مراحل كار، شامل تحویل و تحول، عیبیابی و آزمایش دستگاه، مستندات را دربرگ مربوطه تنظیم کنید و اسناد نهایی کار انجام شده را صادر و به امضاء خودتان و مشتری برسانید.
الگوی پرسش:
1ـ تجزیه و تحلیل بلوک دیاگرام دستگاه الکترونیکی به منظور……………………… انجام میشود.
2ـ با انجام روشهای اندازهگیری ولتاژ، جریان مقاومت و مشاهده شکل موج میتوان قطعه معیوب را مشخص کرد.
درست نادرست
3ـ ردیابی سیگنال را در اصطالح……………………………. سیگنال مینامند.
4ـ شمارهگذاری و شناسایی بلوکها به چه منظوری انجام میشود؟
5ـ اولین گام جهت عیبیابی یک دستگاه الکترونیکی بررسی بلوک……………… است.
6ـ هنگام عیبیابی دستگاه الکترونیکی، از طریق ردیابی سیگنال کدام دستگاه موردنیاز نیست؟
الف)منبع تغذیه ب) اسیلوسکوپ پ)سیگنال ژنراتور ت) اهم متر
هدف:
تعمیر یک نمونه دستگاه الکترونیکی و الکتریکی خانگی نمونه انتخاب شده دستگاه پخش دی وی دی یا Player DVD
ابزار،مواد و تجهیزات موردنیاز:
ابزار عمومی برق، ابزار خاص مربوط به دستگاه موردنظر، مواد پاک کننده مانند افشانک، کنتاکت شوی و اسپری مخصوص تمیزکردن لوازم الکتریکی و الکترونیکی، مولتی متر،مواد موردنیاز برای اتصال سیمها
تحلیل کلی دستگاه
دستگاه پخش لوح فشرده دیجیتال دارای قسمتهایی به شرح زیر است:
1ـ منبع تغذیه که ولتاژ موردنیاز را از برق شهر دریافت کرده و تبدیل به ولتاژهای موردنیاز دستگاه میکند.
2ـ بخش مربوط به راهانداز دیـودی که معمولا یک Driver CD شبیه رایانه است.
3ـ پردازشگر: این بخش مغز دستگاه بوده و فرمانهای موردنیاز از این قسمت صادر میشود. کلیه منوهای دستگاه در ریزپردازنده این قسمت برنامهریزی میشوند.
4ـ صفحه یا پنل جلویی دستگاه که قسمتهای نمایشگر و کلیدها در این قسمت قرار دارند.
5ـ بخش تقویتکننده و گیرنده رادیو که کار آن تقویت صوت و دریافت امواج رادیویی است.
6ـ ترمینالها و پایانهها که سیگنالهای موردنیاز از این قسمت دریافت میشود.
شرح بلوکی مدار
☑ با مراجعه به رسانه های مختلف راهنمای سرویس و تعمیر (manual service )دستگاه موردنظر را بارگیری کنید. برای این منظور میتوانید عبارت manual service Player DVD را جستوجو کنید.
همچنین با درج نام دستگاه و نام کارخانه سازنده آن میتوانید نسخه pdf مربوط به تعمیرات را پیدا کرده و بارگیری کنید. معمولا تعمیرکاران راهنمای سرویس دستگاه را بایگانی میکنند.
☑ بلوک دیاگرام دستگاه را از راهنمای سرویس و تعمیر استخراج کنید و هر یک از بلوکها را ترجمه کنید.
☑ عیب ظاهری دستگاه را که به وسیله مشتری بیان میشود در گزارش مربوط به رسید دستگاه ذکر کنید و دستگاه را دقیقاً بررسی کنید و اگر روی دستگاه شکستگی یا خراش وجود دارد،آن را در برگه رسید قید کنید.
☑ باتوجه به عیب ظاهری دستگاه، حداکثر هزینه را تخمین بزنید و به مشتری اعالم کنید.چنانچه هزینه قابل تخمینزدن نبود به مشتری اعلایم کنید که پس از تعمیر دستگاه برای تأیید با ایشان تماس میگیرید.
☑ پیچهای دستگاه را بازرسی کنید که کامل باشد و از مشتری سوال کنید آیا آن را تا به حال برای تعمیر داده اند،چه اشکالی داشته است؟
مراحل انجام کار:
1ـ دستگاه را به پریز برق وصل کنید و آن را مورد آزمایش قرار دهید. سیم رابط آن را در محل دو شاخه ورودی به دستگاه کمی جابهجا کنید. ببینید آیا برق وارد دستگاه میشود. در هنگام جابهجایی و بازیکردن با سیم، اگر دستگاه یکبار روشن و خاموش شد، مشکل در سیم رابط است.
2ـ ابزار موردنیاز را آماده کنید. حداقل ابزارهای اولیه موردنیاز، پنس و پیچگوشتی چهارسو است. علاوه بر ابزار ذکر شده، یک عدد فرچه (قلممو) پارچه نخی برای تمیزکاری، جاروبرقی با مکنده کوچک، پارچه تمیز و مواد تمیزکننده معمولی هم برای زیر کار نیاز دارید.
3ـ دستگاه را با پارچه نخی تمیز کنید و یک پارچه تمیز هم روی میز کار قرار دهید. سپس دستگاه را روی آن بگذارید.
توجه :
بازکردن و بستن دستگاه پخش DVD باتوجه به نوع عیب که مربوط به سیم رابط یا برد تغذیه است طی14گام صورت میگیرد.
توجه داشته باشید که برای تعویض سیم رابط هم باید دستگاه را باز کنید. لذا در ادامه مراحل این کار عملی، چگونگی بازکردن و بستن دستگاه و اجزاء آن به طور کامل توضیح داده میشود.
4ـ گام اول، بازکردن پوشش دستگاه
طبق شکل 14ـ6 در سمت چپ و راست دستگاه دو عدد پیچ چهارسو وجود دارد. با استفاده از پیچ گوشتی
چهارسوی مناسب پیچها را باز کنید. این پیچها معمولا 3/16هستند (حدود 5 میلی متر).
سه پیچ چهارسوی قرار گرفته در پشت دستگاه که در شکل 15ـ6 مالحظه میکنید، را باز کنید. پیچها را در داخل یک قوطی کوچک قرار دهید تا در اثر جابهجایی گم نشوند و در پایان کار با مشکل مواجه نشوید.
5ـ گام دوم، جداسازی قاب بالایی (پوشش) دستگاه
بازرسی کنید چنانچه محل اتصال قاب بالایی دستگاه به قاب پایینی آن دارای زائده و خار است آنها را با ابزار مناسب آزاد کنید.
طبق شکل 16ـ6 پوشش بالایی را بهصورت کشویی به سمت پشت دستگاه بکشید تا طبق شکل 17ـ6 از پوشش پایینی جدا شود.
6ـ گام سوم، بررسی سیم رابط برق ویدیو
اکنون که قاب رویی دستگاه باز شده است، میتوانیم به اتصالهای سیم برق ورودی دستگاه دسترسی پیدا کنیم و آن را آزمایش کنیم. در این مرحله فیلم تعمیر ویدیو را دوباره مشاهده کنید و مسیر سیم برق به دستگاه را روی برد شناسایی کنید.
با استفاده از اهم متر اتصال دوشاخه و سیمهای ورودی به منبع تغذیه دستگاه را آزمایش کنید. ابتدای کار پیشبینی کرده بودیم که ممکن است برق دستگاه خراب باشد که در این دستگاه همین عیب وجود دارد.
اکنون باید یا سیم رابط برق را تعویض کنیم یا آن را ترمیم نماییم.در این دستگاه باتوجه به فیلمی که مشاهده کردهاید،سیم رابط را ترمیم کردیم.
توجه :
از آنجا که یکی از موارد بسیار مهم در تعمیر دستگاهها، بازکردن برد منبع تغذیه و تعمیر و يا تعویض آن است، در ادامه این مبحث فرض را بر این میگیریم که سیم رابط سالم بوده و برد منبع تغذیه اشکال دارد.
7ـ گام چهارم، آزاد کردن کابل نواری برد مدار چاپی پردازشگر
کابل نواری آبی رنگ را طبق شکل 18ـ6 به آرامی بیرون بکشید تا از سوکت خود جدا شود.
8 ـ گام پنجم، آزادکردن سوکتهای متصل شده به برد پردازشگر
با استفاده از پنس یا ابزار مناسب دیگر طبق شکل 19ـ6 سایر اتصال های سوکتی متصل به برد پردازشگر را جدا کنید.سوکتها در جای خود محکم هستند. هنگام بیرون کشیدن نیاز به کمی نیرو دارند. درشکل 20ـ6 سوکتهای پردازشگر جدا شده است.
9ـ گام ششم، بازکردن پیچهای محکم کننده برد پردازشگر به بدنه
طبق شکل 21ـ6 دو پیچ چهارسو که روی برد مدار پردازشگر قرار دارد و آن را به بدنه دستگاه محکم میکند را با پیچ گوشتی چهارسوی مناسب باز کنید. هنگام کارکردن روی برد پردازشگر خیلی بااحتیاط عمل کنید.
کوچکترین بیاحتیاطی موجب خرابی مدار پردازشگر میشود و دستگاه از کار میافتد. در این شرایط باید برد پردازشگر را تعمیر کنید.از آنجا که آیسی ریز پردازنده دستگاه روی این برد قرار دارد، برنامه این آی سی توسط کارخانه سازنده ارائه میشود.
10ـ گام هفتم، آزادکردن برد پردازشگر
دو پیچ چهارسو که طبق شکل 22ـ6 در پشت دستگاه و در اطراف ترمینالهای خروجی قرار دارد را باز کنید. پس از بازکردن این پیچها، برد پردازشگر آزاد میشود.
11ـ گام هشتم، آزادسازی سوکتهای منبع تغذیه
از آنجایی که ممکن است خازنهای بخش تغذیه شارژ باشند، هنگام کار با این برد مراقب باشید دستهای شما با قسمتهای فلزی و بدون روکش برخورد نکند.
لازم است پس از بازکردن برد تغذیه با اتصال یک سیم بین قطبهای خازن از شارژشدن آن اطمینان حاصل کنید.
طبق شکل23ـ6 سوکتهای منبع تغذیه را آزاد کنید. این کار را میتوانید با دست یا با پنس انجام دهید.
برای آزادکردن سوکتها، زائده روی سوکت را کمی فشار دهید و آن را بیرون بکشید.
12ـ گام نهم، آزادسازی برد منبع تغذیه
دستگاه را بچرخانید. بهطوری که پشت آن (محل ترمینالها) به سمت شما باشد.
دو پیچ چهارسوی نصبشده روی منبع تغذیه را با پیچ گوشتی چهارسوی مناسب باز کنید، شکل24ـ6 . برد تغذیه آزاد میشود. آن را بازرسی و عیبیابی کنید. در صورت نیاز میتوانید ماژول برد منبع تغذیه را به طور کامل تعویض کنید.
13ـ گام دهم، دمونتاژدستگاه راه انداز لوح فشرده(Driver CD)
در صورتی که بخش Driver CD دستگاه خراب شده باشد و نیاز به تعویض یا تعمیر داشته باشد، دستگاه را طوری بچرخانید که قسمت پشت آن به سمت شما قرار گیرد، سپس طبق شکل 25ـ6 دو پیچ چهارسوی محکم کننده DVD به بدنه را باز کنید.
دستگاه راهانداز DVD را طبق شکل26ـ6 به آرامی بیرون بکشید تا از محل خود خارج شود. توجه داشته باشید که کابل نواری اتصال ً دهنده این قسمت را قبال آزاد کرده باشید.
14ـ گام یازدهم، بازکردن پیچهای پنل جلویی دستگاه
دستگاه را طبق شکل 27ـ6 طوری قرار دهید که برد مدارچاپی مربوط به پنل دستگاه را ببینید.
3پیچ مربوط به برد بزرگ پنل و یک پیچ مربوط به برد کوچک پنل را طبق شکلهای 27ـ6 و28ـ6 و29ـ6 باز کنید
15ـ گام دوازدهم، دمونتاژ پنل جلوی دستگاه
طبق شکل30ـ6 زائده سمت راست در کنار پیچ را با انگشت اشاره فشار دهید و نگهدارید.
طبق شکل31ـ6 با دست دیگر خود برد مدارچاپی را فشار دهید تا زائده از جای خود خارج و برد آزاد شود.
طبق شکل32ـ6 برد را بیرون بکشید.
16ـ گام سیزدهم، دمونتاژ برد کوچک کلیدهای پنل
طبق شکل33ـ6 محل زائده پلاستیکی را پیدا کنید.
طبق شکل34ـ6 زائده پلاستیکی را کمی فشار دهید. برد کلیدهای پنل از جای خود آزاد میشود.
طبق شکل35ـ6 برد را از محل خود خارج کنید
17ـ گام چهاردهم، جداکردن صفحه جلویی از دستگاه
طبق شکل36ـ6 کابل اتصال دو برد پنل به هم را پیدا کنید. طبق شکل37ـ6 سوکت را آزاد کنید تا پنلها از DVD جدا شوند.
نكته مهم :
لازم به یادآوری است که مراحل تعمیر بردهای الکترونیکی دستگاه نیاز به دانش فنی بیشتری دارد که در مقاطع بالاتر به محتوای این نوع دانشها دسترسی پیدا خواهید کرد.
18ـ چنانچه هر یک از بردها و قطعات باز شده اشکال دارد، آن را تعمیر یا تعویض کنید.
19ـ پس از تعمیر دستگاه را دوباره جمع کنید. مراحل مونتاژکردن یا سوارکردن اجزاء و قطعات دستگاه، عکس مراحل بازکردن آن است.
20ـ پس از سوارکردن دستگاه، آن را به برق بزنید و به طور کامل آزمایش کنید.
21ـ پس از اطمینان از صحت کامل دستگاه، اسناد مربوط به صورت هزینه ها و گارانتی را تنظیم کنید. لازم است هر قطعه یا بردی را که تعویض میکنید، قطعه و برد معیوب آن را همراه با دستگاه تحویل مشتری دهید.
22ـ پس از تنظیم اسناد، به مشتری اطلاع دهید تا برای تحویل گرفتن دستگاه خود مراجعه کند. هنگام تحویل دستگاه به مشتری آن را به طور کامل آزمایش کنید و براساس فهرست وارسی (چک لیست) تحویل مشتری دهید و رضایت او را دریافت نمایید.
23ـ گزارش جامعی از فعالیت انجام شده در این کار عملی در قالب پاورپوینت تهیه کرده و ارائه دهید. پیادهکردن سایر اجزاء قطعات دستگاه ویدیو مانند راهانداز لوح فشرده (Driver CD )و پنل جلویی دستگاه و سایر مدارهای چاپی مطابق همین روال صورت میگیرد.
الگوی پرسش:
1ـ روش دسترسی به اطلاعات فنی مربوط به سرویس و تعمیر دستگاههای الکترونیکی را در دو سطر شرح دهید.
2ـ به چه دلیل توصیه میشود در ابتدای کار حتماً بلوک دیاگرام دستگاه را شناسایی و ارتباط بین بلوکها را مشخص کنید؟
3ـ چرا در برخی دستگاههای الکتریکی، یکی از پیچهای مربوط به بخش ورود برق با سایر پیچها متفاوت است و آچار ویژهای نیاز دارد؟
4ـ بیان عیب ظاهری دستگاه چه کمکی به فرایند عیبیابی میکند؟شرح دهید.
5ـ درصورتی که آیسی ریزپردازنده دستگاه پخش DVD دچار مشکل شود، برای تعمیر دستگاه چه کارهایی باید انجام دهیم.آی سی پردازشگر در کجا برنامهریزی میشود؟
6ـ در صورتی که سیم رابط دستگاه از محل ورود به دستگاه معیوب شده باشد، احتیاجی به بازکردن دستگاه نیست و به راحتی میتوانیم آن را ترمیم کنیم. درست نادرست
7ـ باتوجه به عملكرد دستگاه پخش لوح فشرده، در صورتی که برد منبع تغذیه یا سیم رابط آن آسیب دیده باشد، برای رسیدن به عیب، بلوکها را چگونه تقسیمبندی میکنیم تا بتوانیم عیب دستگاه را تفکیک کنیم؟
8ـ فرایند سوارکردن (مونتاژکردن ـ جمع کردن) دستگاهی که قطعات آن پیاده شده است، دقیقاً مشابه فرایند دمونتاژ دستگاه است. درست نادرست
هدف:
تعمیر نمونه دیگری از لوازم خانگی
مواد، ابزار و تجهیزات موردنیاز:
ابزار عمومی برق، ابزار خاص مربوط به دستگاه موردنظر، مواد پاک کننده مانند افشانک کنتاکت شوی و اسپری مخصوص تمیزکردن لوازم الکتریکی و الکترونیکی، مولتیمتر، مواد
موردنیاز برای اتصال سیمها
در این کار عملی میخواهیم چگونگی تعمیر یک نمونه توستر را آموزش دهیم. توستر یکی از لوازمی است که در عصر حاضر به دلیل کاربرد مفیدی که دارد در بسیاری از خانه ها مورد استفاده قرار میگیرد. توسترها در انواع مختلف ساخته میشوند.
توسترهای قدیمی بهصورت الکترومکانیکی بودند. یعنی در آنها از هیچ قطعه الکترونیکی استفاده نشده بود. اما توسترهای جدید دارای ویژگیهای خاص خود هستند و در آنها از مدار الکترونیکی مانند تایمر و ریزپردازنده استفاده شده است.
در هر توستر معمولا حداقل یک المان حرارتی،کلید قطع و وصل و ترموستات برای قطع مدار پس از گرمشدن نان وجود دارد. در توسترهای جدید زمان گرمکردن و برشتهکردن نان و میزان درجه حرارت آن به وسیله تایمر یا ریزپردازنده قابل تنظیم است.
مراحل انجام کار:
1ـ هنگام تحویلگرفتن دستگاه معیوب تمام مراحل ذکر شده در کار عملی 2 را اجرا کنید.
2ـ با مراجعه به رسانه های مختلف نقشه توستر مورد تعمیر را بیابید و از آن یک پرینت تهیه کنید. سپس اتصالات و عملکرد مدار را به طور دقیق بررسی کنید.
3ـ مشتری اظهار داشته است که دستگاه توستر روشن نمیشود و اهرم آن را وقتی پایین میزنیم در جای خود قرار نمیگیرد و برمیگردد.
4ـ باتوجه به نقشه و نوع عیب، علت آن میتواند مربوط به قطعشدن مسیر جریان برق در داخل توستر باشد. در این حالت یا المان حرارتی قطع شده است یا کنتاکتهای کلیدهای اصلی اکسید شده و جریان را عبور نمیدهند.
یا در صورت وجود فیوز در دستگاه، فیوز آن سوخته است.
درمورد توسترها، عیب ترموستات و مدار کنترل نیز میتواند همین حالت را به وجود آورد.
5ـ پس از تخمین هزینه و نوشتن مشخصات دستگاه روی رسید مشتری، رسید را به امضاء مشتری برسانید و خودتان هم امضاء کنید سپس یک نسخه از آن را تحویل مشتری دهید.
6ـ دستگاه را به برق بزنید و آن را آزمایش کنید و صحت عیب ظاهری گفته شده توسط مشتری را تایید نمایید.
توجه:
بازکردن، پیادهکردن یا دمونتاژ دستگاه توستر را طی یازده گام اجرا میکنیم. بدیهی است در فرایند بازکردن دستگاه و رسیدن به عیب موردنظر، ضرورتی ندارد که گامهای بعدی را به اجرا درآوریم.
7ـ گام اول، آمادهسازی توستر برای تعمیر
دوشاخه را از برق جدا کنید.اهرم دستگاه را طبق شکل39ـ6 آزمایش کنید.
طبق شکل40ـ6 کشوی زیری توستر را بیرون بکشید و خرده نانها را تخلیه کنید و با جاروبرقی آن را تمیز کنید.
طبق شکل41ـ6 توستر را وارونه كنید و چهار پیچ چهارسوی مربوط به کف آن را باز نمایید.
8ـ گام دوم، دقت در بازکردن پیچها و بیرون کشیدن آنها
☑ طبق شکل 42ـ6 هر پیچ را که باز میکنید و آن را بیرون میکشید، نوع پیچ و محل استقرار آن را به خاطر بسپارید.حتماً از فرایند بازکردن یادداشت بردارید و عکس بگیرید تا در مراحل سوار کردن قطعات دستگاه دچار مشکل نشوید.
☑ برخی از پیچها از نوع ویژه هستند و نیاز به ابزار خاص دارند. در این حالت حتماً شیار پیچ را بررسی کنید و طبق شکل 43ـ6 از پیچ گوشتی خاص آن پیچ استفاده کنید.
9ـ گام سوم، جداسازی قسمتهای مختلف توستر
حلقه پلاستیکی که روی اهرم نصب شده است را طبق شکل44ـ6 جدا کنید.
طبق شکل45ـ6 کاسه پلاستیکی قسمت بالای توستر را جدا کنید.قسمت پایین توستر را در شکل46ـ6 ملاحظه میکنید.
10ـ گام چهارم، جداکردن اهرمها
طبق شکلهای 47ـ6 و 48ـ6 عملکرد اهرم و سامانه نگهدارنده آن را بررسی کنید و به خاطر بسپارید.سپس اهرم و اجزاء آن را آزاد کنید.اگر کمی به شکل دقت کنید چگونگی آزاد کردن اهرمها را میتوانید بیابید.
11ـ گام پنجم، بازکردن حسگر(سنسور) حرارتی
طبق شکل 49ـ6 سنسور حرارتی به بدنه توستر چسبیده است.با توجه به نوع توستر سیمهای رابط سنسور را آزاد کنید.
12ـ گام ششم، جداکردن اتصالها و سوکتها
طبق شکلهای 50ـ6 و51ـ6 و 52ـ6 اتصالهای مختلف و سوکتهای نصب شده روی قسمتهای مختلف ازجمله بُرد الکترونیکی را جدا کنید. برای دسترسی به المانهای حرارتی به منظور تعویض و تعمیر آنها،باید تقریباً تمام اجزاء توستر از هم جدا شوند.
13ـ گام هفتم، جداسازی سیم زمین و سایر قطعات توستر
طبق شکل 53ـ6 سیم زرد رنگ که سیم زمین است را از محل فیش جدا کنید.
طبق شکل 54ـ6 قسمت مربوط به قراردادن نان که جدا شده است و سیم زمین به آن متصل است را میبینید.
در شکل 55ـ6 فیش محل اتصال سیم زمین مشخص شده است.
14ـ گام هشتم، سیم زمین به چه نقاطی وصل میشود
در شکل الف و ب ـ 56 ـ 6 محل اتصال سیم زمین به نقاط مختلف دستگاه توستر را مشاهده میکنید.
15ـ گام نهم، بازکردن سایر قطعات از یکدیگر
قبل از بازکردن سایر قطعات از یکدیگر به چفت و بستهای آنها توجه کنید. معمولا چفت و بست های توستر به صورت زایده خم شده یا کج شده در داخل شیار قرار دارد.
در شکل 57ـ6 محل اتصال قسمت های فلزی توستر، در شکل 58ـ6 نمونه های خار نر و ماده فلزی و در شکل 59ـ6 قرار نگرفتن خار در محل موردنظر و در شکل 60ـ6 نصب صحیح خار نشان داده شده است.
بعد از بازکردن خارها و زایدهها، قسمتهای فلزی توستر از هم باز میشود. در این قسمت حتما یادداشت برداری کنید و از تکتک مراحل عکس بگیرید تا در فرایند مونتاژ دچار اشتباه نشوید.
16ـ گام دهم، تعویض المان معیوبپ
المان حرارتی معیوب را مشخص کنید و آن را تعویض نمایید و پس از تعویض یا تعمیر آن را آزمایش کنید.
17ـ گام یازدهم، مونتاژ دستگاه
مراحل مونتاژ عکس مراحل پیادهسازی است. مراحل مونتاژ را دقیق و براساس یادداشتها و عکسهایی که گرفته اید اجرا نمایید.
نكته:
چون خارها شکننده هستند لذا در مرحله جمعکردن دستگاه دقت کنید تا عمل جمع کردن در یک مرحله به اجرا در آید در غیر این صورت خارها آسیب میبینند و دستگاه از نظر ایمنی قابل اعتماد نخواهد بود.
18ـ در هر مرحله، با اهم متر اتصال المانها و کلیدها را به بدنه آزمایش کنید.
19ـ پس از تنظیم اسناد، طبق مراحل ذکر شده در کارهای عملی قبل، دستگاه را تحویل مشتری دهید و اسناد را بایگانی نمايید.
20ـ از فعالیت انجام شده در این مرحله یک گزارش کامل در قالب فایل ورد آماده کنید و ارائه دهید.
21ـ بعد از اتمام تعمیرات، ابزار را در جای خود قرار داده و میز کار را مرتب کنید.
براساس کارهای عملی قبلی، میتوانید یکی از دستگاه های داده شده در شکل 61 ـ6 ،یا هر نوع دستگاه الکتریکی یا الکترونیکی خانگی دیگر را كه در اختیار دارید انتخاب و اقدام به تعمیر آن نمایید.
هدف:
کسب مهارت در تعمیر یک نمونه دستگاه الکتریکی یا الکترونیکی خانگی
مواد، ابزار و تجهیزات:
مشابه کارهای عملی قبل
مراحل اجرای کار:
1ـ یک نمونه از دستگاهی که میخواهید تعمیر کنید را در اختیار بگیرید.
2ـ راهنمای سرویس و تعمیر آن را بارگیری کنید.
3ـ عیب ظاهری آن را بپرسید و یادداشت کنید.
4ـ کلیه مستندات الزم در زمان دریافت دستگاه را مطابق روال قبل کامل کنید.
5ـ بلوک دیاگرام دستگاه را باتوجه به راهنمای سرویس و تعمیر آن ترسیم کنید.
6ـ دستگاه را به برق وصل کرده و آزمایش کنید.
7ـ باتوجه به عیب ظاهری، بلوک و مدار معیوب را حدس بزنید.
8ـ براساس دستور کار تعمیرات و فیلم مشاهده شده، دستگاه را دمونتاژ کنید.
9ـ مرحله به مرحله بلوکها را مورد آزمایش قرار دهید.
10ـ قطعه معیوب را بیابید و در صورت قابل تعمیربودن آن را تعمیر، و در غیر این صورت تعویض کنید.
11ـ پس از تعمیر یا تعویض قطعه، براساس دستورالعمل مونتاژ، قطعات را سوار کنید.
12ـ دستگاه را به برق وصل کرده و آزمایش کنید.
13ـ مستندات لازم را طبق روال گذشته آماده کنید.
14ـ مستندات دستگاه را تحویل مشتری دهید. توجه داشته باشید که در زمان تحویل، دوباره دستگاه را در حضور مشتری آزمایش کنید تا مشتری از صحت آن مطمئن شود.
3ـ6 ـ عیوب متداول در برخی دستگاههای الکترونیکی و چگونگی رفع عیب آنها
دستگاههای الکتریکی و الکترونیکی بسیار متنوع اند و در تعمیر هر یک از آنها، نکات علمی، فنی و تجربی اساسی بسیار زیادی وجود دارد که الزم است هر تعمیرکاری با آنها آشنایی داشته باشد و در مواقع لزوم آنها را مورد استفاده قرار دهد.
لازم به یادآوری است که تعمیر هر دستگاه نیاز به آموزشهای کوتاه مدت اختصاصی دارد ولی با تکرار در تعمیرات و کسب تجربه لازم، مهارتهای کسب شده بهصورت عادت در میآید و روندنمای اجرای آن در ذهن فرد باقی میماند.
در این بخش نکات ذکر شده برای دستگاههای تلویزیون، سینمای خانگی و تلفن الکترونیکی که بسیار پرکاربرد و متداول است را انتخاب کردهایم و برخی از عیوب متداول و چگونگی رفع آنها را به صورت تیتروار توضیح دادهایم.
ضرورت دارد که هر تعمیرکار قبل از تعمیر دستگاه، این نوع عیوب را شناسایی کرده و بر آن تسلط داشته باشد تا بتواند دستگاه را به طور مطلوب تعمیر نماید. دسترسی به این عیوب از طریق راهنمای سرویس دستگاه یا رسانه های دیگر موجود امکانپذیر است.
برخی معایب متداول نمایشگرهای LCD و LED و سینمای خانگی(T.H)
☑ مهمترین بخش هر دستگاه صوتی و تصویری، منبع تغذیه (supply power )آن است و معمولا بیشترین عیب در همین قسمت ایجاد میشود.
به دلیل وجود ولتاژ نسبتاً بالا در قسمت منبع تغذیه در تلویزیون LCD و LED ،این قسمت را با نام Board IP)board supply power inverter میشناسند.
زیرا این قسمت ولتاژهای مختلفی را برای board main ،ولتاژ اینورتر المپهای مهتابی در LCD) light back)یا برای تغذیه المپ نشتی LED( بک الیت یا board LED )را تأمین میکند.
☑ یکی از خرابی های متداول برد تغذیه در نمایشگرهای LCD و LED ،نشتی خازنهای خروجی تغذیه است. این خازن از نوع الکترولیتی(شیمیایی) با ظرفیت معمولا 1000میکروفاراد و ولتاژ کار 25 ولت است.
☑ عیب دیگر مدار ممکن است اتصال کوتاه شدن پل دیود و ترکیدن خازنهای صافی باشد، خازنهای صافی معمولا ظرفیت حدود 100میکرو فاراد دارند و ولتاژ کار آنها 400ولت است.
☑ گاهی ممکن است خرابی مربوط به قطع یا اتصال کوتاهشدن ترانسهای اینورتر باشد. این ترانسها دارای هسته فریت هستند. در فرکانس بالا کار میکنند و قابل سیم پیچی نیستند. لذا در صورت معیوب شدن باید تعویض شوند.
نکته :
در نمایشگرهای پلاسما plasma یا PDP) panel display plasma)و دستگاههای سینمای خانگی T.H) theater home ،)برد منبع تغذیه را با نام Board SMPS میشناسند.
بنابراین به کاربردن اصطلاح board ip برای این دستگاهها واژۀ مناسب نیست زیرا مدار تغذیهای نوع نمایشگرها inverter ندارند. SMPS رگوالتور سوئیچینگ پیشرفتهای است که معمولا ولتاژهای ورودی از 100ولت تا 400 ولت را کنترل میکند و تلفات توان آن بسیار کم است.
☑ خرابی مدار تغذیه SMPS میتواند مربوط به فیوز ورودی برق شهر،پل دیود و خازن صافی باشد. معمولا عامل خرابی نوسانهای برق شهر است که موجب نشتی خازنهای خروجی مدار میشود.
نکته ایمنی :
دستگاههای صوتی و تصویری نسل جدید کلید اصلی قطع برق ورودی ندارند. لذا هنگامی که از دستگاه استفاده نمیکنید، دستگاه را در حالت standby قرار ندهید و برق را از پریز اصلی تغذیه.
استفاده از پریز کلیددار قطع کنید. تا عالوه بر کاهش برق مصرفی، از آسیبدیدن قطعات مدار جلوگیری شود.
خرابیهای متداول صفحه نمایشگرها (پانل) در LED، LCD و PDP
☑ در تمامی نمایشگرهای LCD و LEDو PDP اگر صفحه پانل (لیکوئید) بر اثر ضربه بشکند،تعویض آنها توجیه اقتصادی ندارد.
زیرا قیمت پانل حدود 80 درصد قیمت خود دستگاه را تشکیل میدهد.اگر شرکتهای واردکننده و تولید کننده، پانل ارزان را به معرض فروش بگذارند، در این صورت، تعویض صفحه پانل مقرون به صرفه خواهد بود.
☑ یکی دیگر از خرابیهای پانل در نمایشگرهای LCD و LED و PDP ،نفوذ آب و رطوبت به داخل پانل است. نفوذ آب در داخل پانل بهصورت خطوط رنگی و هاشورخورده ظاهر میشود.
در این حالت، تکنسینهای مجرب با ظرافت خاصی پانل را باز کرده و قسمت سولفاته شده سیمهای رابط (Cable flat )داخل لیکوئید را تمیز یا توسط دستگاههای machine bonding قسمت سیم رابط (Cable flat)را تعویض میکنند.
☑ در نمایشگرهای LED نوعی از خرابیهای پانل به صورت هاله سیاه ظاهر میشود. دو عامل سبب ایجاد این عیب میشود:
☑ کثیفی صفحه دیفیوزر که عامل آن حرارت بوده و بهصورت دوده سیاه ظاهر میشود (مانند کثیفی دیوار سفید پشت رادیاتور شوفاژ). در این حالت با ظرافت و دقت خاصی پنل و صفحات آن را باز میکنند و قسمت دوده گرفته صفحه دیفیوزر را با دستمال تمیز مینمایند.
☑ عامل دیگر ایجاد هاله سیاه در صفحه نمایش LED ،سوختن یک یا چند (bar LED(LED است که به عنوان منبع نور پشت (light back (LED عمل میکند.
این LEDها به صورت موازی با دیودهای نورانی دیگر قرار گرفتهاند که دراثر سوختن کم نورتر شده و به صورت هاله سیاه مشاهده میشوند.
راهکار اصولی آن تعویض تمام LEDهای ردیفی منبع نور پشت (bar LED(LED است.اگر فقط قسمتهای معیوب bar LED تعویض شود،چون جریان کشی دیودهای جدید با سایر دیودها یکسان نیست، بعد از مدتی مجددا bar LED آسیب میبیند.
نكته ايمني:
یکی از راهکارهای مراقبت از سوختن دیودهای بک الیت،کمکردن نور زمینه تصویر با کنترل است تا جریان کمتری از دیودها عبور کند.
نكته:
اساس کار نمایشگرهای منحنی(TV curve )موجود در بازار فعلی همانند نمایشگر LED است با نكته این تفاوت که صفحه لیکوئید آن بهصورت منحنی (curve )است.
☑ عیب دیگر نمایشگرهای LED به ویژه مدلهای smart(هوشمند)، متوقفشدن عملیات یا هنگ کردن(Hanging )دستگاه است. گاهی LEDها خود به خود خاموش و روشن میشوند. در این حالت با flash کردن، نرمافزار آن را بهروزرسانی میکنند.
☑ در نمایشگرهای پلاسما صفحه پانل مقاومتر است، لذا بیشترین مصرف صنعتی را دارد. برای مثال در مراکز خرید، فرودگاهها و متروها به عنوان تبلیغ محصولات از پلاسما استفاده میشود.
اما ضعف آن این است که به دلیل وجود گازهای نئون و زنون صدای وزوز داشته و بردهای آن در اثر تغییراتی که به مرور زمان روی آن رخ میدهد، آسیب میبینند. بنابراین تعمیر این نوع نمایشگرها در مقایسه نسبت به نمایشگرهای LED و LCD مشکلتر است.
خرابیهای متداول در سینمای خانگی(T.H)و ساند بار(Bar Sound)
☑ یکی از عمدهترین خرابیها در دستگاههای سینمای خانگی، خرابی قسمت مکانیزم و اپتیک(upـpick) است.چون اپتیک تأمین کننده نور لیزر جهت خواندن اطالعات روی CD است، بعد از مدتی ضعیف و کمنور میشود و نمیتواند اطالعات CDها را نمایش دهد.
☑ از قسمتهای مهم مکانیزم سینمای خانگی و DVDهای خانگی، وجود موتور بارگذاری(loading )است که در را باز و بسته میکند.
فرمان این موتور توسط loading IC صورت میگیرد. اگر موتور یا IC خراب شود عمل close/open انجام نمیشود. پاره شدن تسمه موتور نیز باعث عدم close/open در سینمای خانگی و DVDها میشود.
☑ از خرابیهای دیگر مکانیزم سینمای خانگی، خرابشدن موتور اسپیندل(motor spindle )است که وظیفه آن چرخاندنCD با دور بالا است تا اپتیک بتواند اطلاعات روی CD را بخواند.
خرابی این موتور فرمان عدم تصویر یا disk no را میدهد که با سرویسکردن موتور، مشکل برطرف میشود.
☑ یکی دیگر از خرابیهای مهم در مکانیزم خواندن CD ،خرابی موتور فید(motor feed )است. وظیفه موتور فید حرکتدادن آرام اپتیک جهت خواندن اطلاعات روی CD است.
چنانچه این موتور ضعیف شود تصویر مکث داشته و فیلم خودبهخود جلو میرود که در این صورت الزم است موتور فید تعویض یا سرویس شود.
نکته :
موتورهای اسپیندل و فید از نوع سروو موتور(motor servo)هستند. دور این موتورها با مدارهای الکترونیکی کنترل میشود.
نکته:
مدارهای الکترونیکی مانند آمپلی فایر یا مادربرد به دلیل کار در ولتاژ پایین، کمتر معیوب میشوند. در صورت بروز عیب با استفاده از ابزارهای خاص، قطعات smd قابل تعویض هستند.
☑ گاهی ممکن است صدای دو عدد بلندگو قطع شود. در این صورت با استفاده از کنترل سینمای خانگی میتوان عیب را برطرف نمود.
دکمه mode صدا روی کنترل را چندین مرتبه فشار دهید تا گزینه صدا از حالت musicـcinema و prologic به حالت matrix برود. در حالت matrix باندها فعال میشوند.
☑ در جدول 5-6 به منظور آشنايي بيشتر با عيوب دستگاههاي الكترونيكي خانگي، عيوب متداول در تلفن الكترونيكي را نيز آوردهايم.
الگوی آزمون نظری پایان واحد یادگیری
1ـ فلوچارت عیبیابی برنامهای از پیش تعیین شده است که براساس نوع عیب ظاهری تدوین میشود.
صحیح □ غلط □
2ـ کدام گزینه کاربرد عالمت لوزی را در فلوچارت عیبیابی بیان میکند؟
الف) شروع ب) طرح سؤال پ) دستورات اجرایی ت) پایان
3ـ در عیبیابی به روشهای تزریق و ردیابی سیگنال به دستگاههای………… و ………………. نیاز داریم.
4ـ در عیبیابی به روش ردیابی سیگنال، سیگنال ورودی و خروجی هر قسمت یا هر قطعه مورد بررسی قرار میگیرد. صحیح □ غلط □
5ـ در هنگام تعمیر یک دستگاه، چه نکات ایمنی را باید رعایت کنید؟ چهار مورد آن را شرح دهید.
6ـ برای تعمیر بخشی از یک دستگاه الکترونیکی، فلوچارت عیبیابی ترسیم کنید به طوری که در آن از همه علائم فلوچارت استفاده شده باشد.
7ـ در یک سامانه الکترونیکی صوتی، اولین گام در تعمیر دستگاه کنترل کردن………………….. و …………………. است.
8 ـ بخشهای کلی دستگاه پخش لوح فشرده را نام ببرید. کدام بخش به عنوان مغز دستگاه عمل میکند؟
9ـ تعمیر همه بُردها صرفنظر از زمان انجام تعمیر و یا هزینه موردنظر، مقرونبهصرفه است. صحیح □ غلط □
10ـ بلوک دیاگرام یک نمونه مدار توستر را رسم کنید و چگونگی عملکرد مدار را شرح دهید.
الگوی آزمون عملی پایان واحد یادگیری
قسمت اول
1ـ دستگاه معیوبی که در اختیار شما قرار داده شده است را مورد بررسی قرار دهید.
2ـ مطابق دستگاه موردنظر ابزار و تجهیزات موردنیاز را آماده کنید.
3ـ در مورد عیب ظاهری دستگاه توضیحات الزم را دریافت کنید.
4ـ پس از تخمین هزینه و نوشتن مشخصات دستگاه روی فرم مخصوص، رسید را امضاء کنید.
5ـ برای قسمتهای اساسی دستگاه بلوک دیاگرام تهیه کنید و کار کلی هر بلوک را بنویسید.
6ـ برای عیبیابی دستگاه » فلوچارت عیبیابی« تنظیم کنید.
7ـ محل پیچها و خارها را به دقت شناسایی کنید.
8ـ با ابزار مناسب و استاندارد دستگاه را باز کنید.
9ـ با روش مناسب (تزریق سیگنال یا ردیابی سیگنال یا هرروش استاندارد دیگر) محل عیب و قطعه معیوب را شناسایی کنید.
10ـ قطعه یا قطعات معیوب را تعمیر یا تعویض کنید.
11ـ دستگاه را بادقت جمع کنید.
12ـ دستگاه را مورد آزمایش قرار دهید.
13ـ فرایند کار را مستندسازی کنید.
14ـ از فرایند تعمیر، برآورد نهایی قیمت کنید و پس از صدور فاکتور نهایی، دستگاه را تحویل مشتری دهید و از مشتری رضایتنامه دریافت کنید.
قسمت دوم
آزمون عملی برای کسب شایستگی بهصورت مستمر در مراحل بازکردن و بستن دستگاه الکترونیکی انجام میشود. چنانچه مراحل بازکردن و بستن دستگاه به طور صحیح انجام گیرد و به دستگاه آسیب و لطمه وارد نشود ارزشیابی صورت میگیرد.
قسمت سوم
آزمون عملی برای کسب شایستگی به صورت مستمر در مراحل تعمیر برد الکترونیکی دستگاه انجام میشود. چنانچه بهطور صحیح مراحل عیبیابی و رفع آن صورت گیرد و به برد الکترونیکی دستگاه آسیب و لطمه وارد نشود ارزشیابی صورت میگیرد.
جهت مشاهده دوره های آموزشی بر روی این لینک کلیک نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.