معرفی بخشهای مختلف موبایل
IMEI شماره سریال جهانی گوشی
که بر روی یکی از IC های نرم افزاری دستگاه قرار دارد بر روی سیم کارت کپی می شود و از این پس برای هر کاربر در مخابرات 2 شماره سریال وجود دارد ، که یکی از آنها مربوط به سیم کارت (ISEE) و دیگری مربوط به گوشی موبایل (IMEI) . به این ترتیب مخابرات به راحتی می تواند هر گوشی را ردیابی کند . شماره سریالی که در داخل IC نرم افزاری دستگاه قرار دارد را می توانیم با کد 06 ببینیم . می توانیم شماره ذخیره شده بر روی این IC را به وسیله نرم افزار CHANGE IMEJ ایتوپرام نویسی نام دارد .
همانطور که قبلاً گفته شد هر کاربر از دو بحثی تشکیل شده است (گوشی – SIM) که هر کدام از آنها دارای یک حد منحصر به فرد هستند . برای اینکه هر دستگاه موبایل و هر SIM کارت در داخل شبکه مخابراتی یک کشور کار کند باید استعلام شماره سریالهای آنها در مخابرات وجود داشته باشد . چنانچه از یک (MS) استعلام شماره SIM کارت و یا شماره گوشی و یا هر دوی آنها در مخابرات وجود نداشته باشد ، مجموعه MS فاقد استعلام است . به همین دلیل MS مورد نظر کار نخواهد کرد . اگر با دستگاهی برخورد کردید که همه جا خوب کار می کند اما در یک یا چند منطقه خاص کار نمی کند یا دچار مشکلات مختلفی می شود حتماً استعلام SIM کارت یا گوشی یا هر دوی آنها در مخابرات این مناطق خاص وجود ندارد که با مراجعه به مخابرات منطقه مورد نظر و دادن استعلام مشکل به راحتی حل خواهد شد .
سیستم مخابراتی ایران از 4 شرکت نوکیا ، زیمنس ، اریکسون ، سامسونگ تشکیل شده است . به علت یکپارچه نبودن این سیستم باعث شده که مخابرات ایران دچار مشکلات عدیده ای شود . به همین دلیل است که یک گوشی در یک منطقه به دلیل هماهنگ بودن با سیستم آن منطقه آنتن دهی فوق العاده ای دارد . ولی همان گوشی در منطقه ای دیگر به دلیل عدم هماهنگی آنتن دهی بسیار ضعیفی دارد . و همه این اشکالات به دلیل یکپارچه نبودن سیستم مخابرات ایران است . آنتن دهی آلکاتل و ساژم ربطی به سیستم مخابراتی ایران ندارد بلکه دلیل آن طراحی مدار آنتن این دستگاهها است . کلاً مدار آنتن گوشیهای فرانسوی دارای طراحی خاصی است و وجود 3 IC در مدار آنتن این دستگاهها موجب آنتن دهی قوی این دستگاهها شده است .
اوراق کردن دستگاه (DISASSEMBLY)
به هنگام باز کردن پیچ های دستگاه و اوراق کردن قطعاتی به ترتیب زیر می بینید :
1- قاب رو 2- قاب زیر 3- شیلدها 4- مادربرد (MAIN BOARD) 5- برد UIF (USER INTER FACE) -6- باطری اصلی 7- باطری پشتیبان یا BACK UP 8- کانکتورها 9- آنتن اصلی 10- آنتن هوایی 11- کپسول گوشی یا SPEAKER 12- کپسول دهنی یا MICROPHONE 13- زنگ یا BUZZER 14- لرزاننده یا VIBRATOR 15- صفحه نمایشگر یا LCD 16- چراغ ها یا LED 17- صفحه کلید یا KEYPAD 18- برچسب کی پد
1و2 – قابها : دو قطعه پلاستیکی هستند که اولاً حالت شکیلی به دستگاه می دهند و دوم اینکه قطعات دستگاه را حفظ می کنند .
نکته : قاب هر دستگاه طوری طراحی شده که حدود 30% به آنتن دهی دستگاه کمک می کند و چنانچه قاب اصلی دستگاه عوض شود آنتن دهی دستگاه حدود 30% کاهش می یابد .
3- شیلدها : قطعات پلاستیکی هستند که در لابه لای قطعات مختلف دستگاه قرار گرفته اند و اولاً هر قطعه را دقیقاً سر جای خودش نگه می دارند ثانیاً قطعات را نسبت به یکدیگر عایق می کنند.
4- مادربرد : بخش اصلی دستگاه محسوب می شود و کلیه فعالیتهای دستگاه به عهده او می باشد و کلیه قطعات موجود در دستگاه موبایل به طور مستقیم یا غیر مستقیم به مادر برد متصل هستند . در اثر خرابی دستگاه به هیچ عنوان کار نمی کند .
5- برد UIF : بعضی گوشیها تک بردی هستند و فقط مادربرد دارند ، بعضی دیگر دارای دو برد هستند که یکی از آنها مادربرد و دیگری که صفحه کلید و چراغها بر روی آن قرار گرفته برد UIF نامیده می شود . در اثر خرابی برد UIF دستگاه روشن نخواهد شد . UIF از جنس های مختلفی تشکیل شده ، ممکن است از جنس خود مادربرد باشد مانند نوکیا 5110 – و گاهی اوقات پلاستیکی مثل نوکیا 3310 و گاهی اوقات فلزی است مثل نوکیا 8210 .
6- باطری اصلی :
- لیتیوم یا لیون Li-LION
- نیکل متال هیبرید
اصلی ترین منبع ولتاژ دستگاه محسوب می شود و کلیه قطعات از طریق آن تأمین می گردد . بر روی هر باطری عددی بر حسب ولت نوشته شده است که نمایانگر حداقل ولتاژی است که باطری برای روشن کردن دستگاه نیاز دارد . هر باطری دارای 4 خروجی می باشد که دو تای آنها مربوط به مثبت و منفی ولتاژ و دو تای بعدی مربوط به میزان دمای باطری می باشد . اگر مثبت و منفی باطری به برد اتصال نداشته باشد دستگاه روشن نمی شود و اگر رابط دما اتصال نداشته باشد نمایشگر باطری از روی صفحه LCD حذف می شود .
انواع باطری به ترتیب مرغوبیت عبارتند از :
1- باطری لیتیومی یا لیونی (Li-LION) : این باطری ها کوچک ، سبک و کم حجم هستند و در عین حال شارژ بیشتری را نگه می دارند . اما چون در مدار این باطری ها از تعدادی مقاومت و دیود استفاده شده است طول عمر این باطری ها کوتاه است و به همین دلیل این باطری ها غیر قابل شوک دادن هستند .
2- باطریهای نیکل متال هیبرید : این باطری ها حجیم تر ، سنگین تر ، بزرگتر از لیونها هستند و در عین حال شارژ کمتری را نگه می دارند . اما چون در مدار آنها از قطعات الکترونیکی خبری نیست طول عمر طولانی تری دارند . و این باطری ها قابل شوک دادن هستند . طول عمر یک باطری به شارژ اولیه ، نوع باطری ، منطقه ای که باطری در آن استفاده می شود (از لحاظ آنتن دهی و غیره).
3- باطری های نیکل کادمیوم : این باطریها منسوخ شده اند و دیگر از آنها استفاده نمی شود .
4- باطری پشتیبان : این باطری از یک باطری ساعت تشکیل شده و بسته به طراحی ساعت در جاهای مختلفی قرار می گیرد و وظیفه آن حفظ ساعت و تاریخ دستگاه در زمان خاموش بودن دستگاه است . باطری پشتیبان باید بین 3 تا 5/3 ولت ولتاژ داشته باشد . در غیر اینصورت باطری خراب است و به هنگام خاموش کردن دستگاه ، ساعت و تاریخ پاک می شود .
نکته : چنانچه باطری پشتیبان خراب باشد و همچنان بر روی دستگاه باقی بماند مشکلات فنی زیادی از قبیل ضعف آنتن ، ضعف شارژ ، روشن شدن دستگاه و غیره بوجود خواهد آمد که با برداشتن باطری پشتیبان مشکل حل می شود .
5- کانکتور (رابط ): همانطور که قبلاً اشاره کردیم کلیه قطعات به طور مستقیم یا غیر مستقیم به مادر برد متصل اند . قطعاتی که بطور غیر مستقیم به مادربرد اتصال دارند بوسیله یک رابط به مادربرد وصل می شوند که به این رابط کانکتور گفته می شود . کانکتورها قطعات پلاستیکی هستند که فلزات و اشکال مختلف در آنها تعبیه شده است و خاصیت فنری دارند . هر کانکتور بسته به اینکه چه قطعه ای را به مادربرد متصل می کند نام همان قطعه را نیز به خود می گیرد .
کانکتورها جز قطعاتی هستند که درصد خرابیشان بالاست . معمولاً اگر قطعه ای از کار بیافتد بیشتر علت خرابی مربوط به کانکتور قطعه است تا خود قطعه – در واقع به جای کلمه کانکتور می توانیم از رابط به مادربرد استفاده کنیم – کانکتورهای مهم عبارتند از : سیم کارت ، آنتن ، باطری ، UIF ، یا کانکتور زیرین – شارژ – هیروزی
6- آنتن اصلی : اولین و خارجی ترین بخش مدار آنتن است و وظیفه ی آن جمع آوری فرکانس ها جهت ارسال و دریافت اطلاعات می باشد . در اثر خرابی این قطعه دستگاه دچار ضعف آنتن می شود . این قطعه دارای انواع مختلفی است که در هر دستگاه بسته به نوع طراحی آن از یکی از این انواع استفاده می شود .
انواع آنتن عبارتند از :
1- ثابت نوکیا 5110 2- مارپیچی سامسونگ N 100
3- کشویی سامسونگ G800 4- مخفی نوکیا 3210
7- آنتن هوایی : دومین بخش مدار آنتن است . در واقع مکمل کار آنتن اصلی است و وظیفه آن جذب امواج و فرکانس ها می باشد . در اثر خرابی این قطعه دستگاه دچار ضعف آنتن خواهد شد . بعضی از دستگاهها فاقد آنتن هوایی هستند و معمولاًٌ گوشیهایی هستند که آنتن اصلی آنها از نوع مخفی می باشد .
8- کپسول گوشی : یک قطعه دایره ای شکل است که در بالای دستگاه قرار دارد از یک آهن ربا و یک سیم پیچ تشکیل شده است و وظیفه آن تبدیل امواج الکتریکی به امواج صوتی می باشد که باعث پخش صدای مخاطب می باشد . در اثر خرابی ان صدای کپسول قطع شده و اصطلاحاً دستگاه دچار قطع پخش صدا می شود .
9- کپسول دهنی : قطعه ای دایره ای شکل است که در پایین دستگاه قرار گرفته از یک سیم پیچ و یک آهن ربا تشکیل شده است و وظیفه آن عکس کپسول گوشی می باشد یعنی تبدیل امواج صوتی به الکتریکی .
10- زنگ : اولین قطعه هشدار دهنده است و کلیه ملودی ها و زنگ های دستگاه از آن شنیده می شود (به غیر صدای کی پد) که از کپسول گوشی پخش می شود . این قطعه از یک آهن ربا ، یک سیم پیچ و یک صفحه مدور CD مانند تشکیل شده است که با چرخش این صفحه صدا تولید می شود .
نکته : بعضی از گوشیها فاقد BUZZER هستند . در این گوشیها BU در داخل کپسول گوشی مستقر است و کپسول گوشی معمولاً دو برابر جثه واقعی خود را دارد . مثل آلکاتل DB .
11- لرزاننده یا VIBRATOR : دومین قطعه هشدار دهنده دستگاه است و با ایجاد لرزش کاربر را مطلع می سازد . از یک سیم پیچ ، یک آهن ربا و یک چرخ لنگر تشکیل شده است و معمولاً در قاب پشت دستگاه قرار دارد ، بعضی از گوشیها فاقد ویبراتور هستند .
12- چراغ ها یا LED : روشنایی یک صفحه کلید و صفحه نمایشگر مربوط به LED ها می باشد.
LED های موجود در دستگاه موبایل دو نوع هستند :
1- چراغ های ریز معمولی که مانند تمام لامپ ها دارای دو سر مثبت و منفی هستند که با برقراری جریان روشن می شوند .
2- صفحات نئونی این LED ها صفحات پلاستیکی هستند که مدارات نئونی در آنها تعبیه شده است که با برقراری جریان کل صفحه مانند تابلوهای نئونی تبلیغاتی روشن می شود . مثل گوشیهای اریکسون T29,T28,T20 و نور LCD بسیاری از گوشیهای سامسونگ LED ها در مدار به طور سری قرار گرفته اند . به همین دلیل خرابی یکی از آنها منجر به خاموشی بقیه می شود .
13- صفحه کلید یا کی پد : یک صفحه پلاستیکی است که کلیه کلید های دستگاه بر روی آن تعبیه شده است . رابط بین کاربر و دستگاه است و کاربر دستورات خود را از طریق آن به دستگاه انتقال می دهد .
14- برچسب کی پد : در زیر هر صفحه کلید یا کی پد بر چسبی قرار دارد که در زیر آن به ازای هر کلید یک صفحه مدور که حالت محدب و مقعری دارد از جنس فلز یا گرافیت وجود دارد . با فشار هر کلید صفحه مدور مربوط به آن محدب شده به برد اتصال می یابد و در واقع کلید مورد نظر عمل می کند ، کلیدها نیز در مدار به طور سری قرار گرفته اند . به همین دلیل در اثر خرابی یکی از آنها یا اتصال کوتاه یکی از آنها بقیه کلیدها نیز از کار می افتند .
15- صفحه نمایشگر یا LCD (LIQUIDE CRISTAL DISPLAY)
LCD یک صفحه کریستالی است که در داخل آن خطوط افقی و عمودی مونیر قرار دارند با اعمال ولتاژ به هر نقطه در آن نقطه مایع رنگی پخش می شود و باعث ظاهر شدن المان یا کاراکتر خاصی می شود .
LCD ها براساس نوع ارتباطشان با مادربرد به چند دسته تقسیم می شوند :
LCD هایی که کانکتور آنها از نوع پد می باشد : پدها قطعات اسفنجی هستند مکعب مستطیل که دور تا دور آنها سیم قرار دارد . که از یک طرف به مادربرد متصل میشود . خرابی پدها موجب کم رنگ و پر رنگ شدن تصویر می گردد . یعنی با انگشت بر روی LCD ها تصویر پر رنگ و با برداشتن فشار تصویر کم رنگ می شود . که با پشت و رو کردن پد یا در نهایت تعویض آن مشکل حل خواهد شد .
پدها به دو دسته تقسیم می شود :
– پدهای معمولی که این پدها از نظر جثه کوچکتر و سیم در داخل اسفنج قرار دارد .
– پدهای سیمی : این پدها دو برابر معمولی ها هستند و سیم دور تا دور اسفنج کلاف شده است . معمولاً 95% گوشیهای نوکیا از نوع پد هستند .
LCD های معمولی : این کانکتورها قطعات پلاستیکی هستند که فلزات در اشکال مختلف در آن تعبیه شده است .
LCD های فلتی (FLAT CABLE) : فلتها صفحات پلاستیکی می باشند که مدارات الکتریکی در آن تعبیه شده است از یک طرف به مادربرد و از طرف دیگر به LCD متصل شده است . LCD کلیه گوشیهای دو تکه از این نوع است . گاهی اوقات خرابی این کانکتورها موجب تصویر ریزی دستگاه می باشد . LCD های فلتی دو نوع هستند :
یک مدل از آنها ساده و دیگری چسبی . در مدل های چسبی LCD بوسیله یک تکه چسب به UIF متصل است مانند گوشیهای آلکاتل .
نکته : اگر LCD دستگاه از نوع پد سیمی باشد و دو رشته از سیم های پد به یکدیگر اتصال داشته باشند دستگاه به هیچ عنوان روشن نخواهد شد .
DOWN LOAD بالا آمدن سیستم : به شروع به کار نرم افزار که در نهایت منجر به راه اندازی سخت افزار موبایل می شود DOWN LOAD شدن می گوییم .
هنگ کردن : گاهی اوقات به هنگام DOWN LOAD شدن سیستم علی رغم سالم بودن نرم افزار وقفه ای در کار نرم افزار به وجود می آید و باعث می شود که نرم افزار در یک مرحله متوقف شود که به این مشکل هنگ کردن می گوییم .
ریست کردن RESETE : زمانی که دستگاه موبایل هنگ کند ، باید کاری کنیم که دستگاه دوباره DOWN LOAD شود که به این عمل RESETE کردن گفته می شود . هر دستگاه را می توانیم به دو طریق RESETE کنیم :
- از طریق منوی دستگاه
- به وسیله ی کدهای RESETE یا MASTER RESETE دستگاه
FLASH کردن دستگاه : به کلیه مانورهای نرم افزاری بر روی گوشی موبایل اعم از پاک کردن نرم افزار ، باز نویسی نرم افزار ، اضافه کردن بخشی به نرم افزار و غیره که به وسیله کامپیوتر و رابط ها (باکس و کابلها) انجام می شود FLASH کردن می گوییم . کلمه FLASH به مجموعه نرم افزارهای موجود در تعمیر موبایل اطلاق می شود .
قلع مردگی یا LOOSE CONECTION : همان طور که گفته شد بسیاری از مشکلات قطعات در تعمیرات موبایل مربوط به خرابی رابط های آنها است . از جمله این رابط ها قلع هایی است که باعث ارتباط قطعات مختلف با مادربرد می شود . چنانچه قلع قطعات در اثر رطوبت ، آلودگی و یا غیره خاصیت هادی بودن خود را از دست دهد قطعه مورد نظر کار نخواهد کرد . (در عین سالم بودن ) در چنین حالتی گفته می شود که قطعه دچار LOOSE CONECTION شده است .
تازه کردن قطعه : قلعی که دچار LOOSE CONECTION شده را می توانیم به وسیله حرارت تازه کنیم . یعنی با ذوب شدن و دوباره سرد شدن قلع خاصیت هادی بودن خود را بدست می آورد که به این کار تازه کردن قلع می گوییم .
در تعمیرات موبایل دو منبع حرارتی برای ذوب کردن قلع وجود دارد :
1- هیتر
2- هویه
اگر برای برطرف کردن لوز کانکشن یک قطعه از هویه استفاده شود اصطلاحاً به این کار SOLDNING و چنانچه از هیتر استفاده کنیم به آن هیت دادن می گوییم .
LONG PRESS : اکثر کلیدهای دستگاه موبایل با یک فشار کوتاه عمل می کنند مانند اعداد که به آنها کلیدهای SHORT PRESS می گوییم . اما بعضی دیگر با فشار طولانی عمل می کنند . یعنی پس از فشار دادن باید حدود 3 ثانیه آنها را نگه داریم . مثل کلید POWER . که به آنها کلیدهای LONG PRESS گفته میشود . بعضی از کلیدها نیز دو کاره هستند یعنی هم در حالت SHORT PRESS عمل می کند و هم در حالت LONG PRESS . مانند کلید قرمز رنگ در گوشیهای سامسونگ که در حالت SHORT PRESS قطع ارتباط و در حالت LONG PRESS گوشی را خاموش و روشن می کند .
قطعات موجود بر روی برد موبایل : بر روی برد موبایل قطعاتی از قبیل مقاومت ، خازن ، سلف ، دیود ، ترانزیستور – قطعات 5 پایه و 6 پایه – انواع کریستال – انواع IC ها وجود دارد .
MAD2 CPU
این IC مغز مادربرد محسوب می شود و کلیه فعالیتهای مادربرد به عهده اوست . اطلاعات به صورت دیجیتال وارد CPU شده و پس از پردازش و تجزیه و تحلیل به قطعه مورد نظر ارسال می شود . CPU خیلی کم آسیب می بیند مگر آنکه ضربه شدیدی به دستگاه وارد شود . در اثر خرابی CPU دستگاه به هیچ عنوان روشن نمی شود . CPU غیر قابل تعویض می باشد . معمولاً بزرگترین IC موجود بر روی برد CPU است . در گوشیهای نوکیا به CPU ، MAD2 نیز گفته میشود .
IC ایتوپرام یا EEPROM
کلیه دستورات کلیدی دستگاه بر روی ایتوپرام ذخیره شده است .
IMEI دستگاه نیز بر روی ایتوپرام نوشته شده است . ابتدا دستورات از ایتوپرام صادر می شود . برای پردازش به CPU رفته و پس از تجزیه و تحلیل به قطعه مورد نظر ارسال می شود . ایتوپرام قابل تعویض است و پس از تعویض دستگاه حتماً باید FLASH شود . (IC ایتوپرام یک IC 8پایه است و شماره سریال با اعداد 24 و 25 شروع می شود ).
IC فلش FLASH
این IC رابط بین مدارات حافظه است و ارتباطات بین ایتوپرام و CPU و سایر قطعات را برقرار می کند . علاوه بر آن منوهای دستگاه بر روی IC فلش نوشته شده است . ابتدا دستور ایتوپرام صادر می شود و توسط فلش به CPU رفته و پس از پردازش توسط فلش به قطعه مورد نظر ارسال می گردد . این IC خیلی کم آسیب می بیند مگر آنکه ضربه شدیدی به دستگاه وارد شود . در اثر خرابی این IC قابل تعویض است و پس از تعویض دستگاه باید حتماً فلش شود . بر روی IC فلش کلمه intel یا کلمه FLASH نوشته شده است و شماره سریال IC با اعداد 28 یا 29 شروع می شود .
IC های سخت افزاری
1- IC پاور Power یا supply
این IC تقسیم ولتاژ مدار است و وظیفه آن تقسیم ولتاژ باطری بین قطعات دستگاه است . چنانچه این IC خراب شود ولتاژی به دستگاه نمی رسد . در نتیجه دستگاه روشن نخواهد شد . این IC قابل تعویض است و پس از تعویض مشکل حل می شود .
2-cont.IC
این IC دقیقاً شبیه به IC power می باشد و بیشتر در گوشیهای نوکیا استفاده می شود و به آن IC تغذیه نیز گفته می شود .
3- IC Antena power
این IC تقسیم ولتاژ بین قطعات مدار آنت است . از آنجایی که مدار آنتن بزرگترین مصرف کننده ولتاژ است به همین دلیل تقسیم ولتاژ جداگانه ای برای آن در نظر گرفته اند . در اثر خرابی این IC دستگاه دچار عدم آنتن دهی خواهد شد که با تعویض مشکل حل خواهد شد .
4– سوئیچ آنتن antenna switch
وظیفه این قطعه سوئیچ کردن آنتن است . فرکانس ها و امواج پس از دریافت توسط آنتن هوایی و آنتن اصلی مستقیماً وارد آنتن می شود . در اثر خرابی این قطعه دستگاه به هیچ عنوان آنتن نخواهد داد که با تعویض آن مشکل حل خواهد شد . این قطعه جزء قطعاتی است که درصد خرابی زیادی دارد .
5- IC Amply fire (آمپلی فایر)
وظیفه این IC تقویت سیگنالهای صوتی است . در اثر خرابی این IC صدای کپسول گوشی به شدت ضعیف خواهد شد و همراه با آن دستگاه دچار ضعف آنتن خواهد شد . در بعضی از دستگاهها وظیفه power antenna به عهده آمپلی فایر است که خرابی این آنتن موجب عدم آنتن دهی دستگاه نیز می باشد .مثل اریکسون .
6- IC Pre (پری آمپلی فایر)
این IC پیش تقویت کننده سیگنالهای صوتی است . ابتدا سیگنالها وارد pre شده و تقویت اولیه می یابند در نهایت برای تقویت نهایی وارد آمپلی فایر می شوند در اثر خرابی این IC صدا گاهی اوقات بسیار ضعیف خواهد شد (بیشتر زمانی که با فواصل طولانی صحبت می کنیم) .
7- Rx-Tx
دستگاه موبایل یا در حال ارسال اطلاعات (transfer)(Tx) و یا در حال دریافت اطلاعات Recive (Rx) در اثر خرابی این دو قطعه ارسال یا دریافت یا هر دوی آنها قطع خواهد شد در نتیجه همراه با ارسال و دریافت دستگاه دچار ضعف شدید آنتن نیز می شود .
8- دوبلکسر doublexer
این قطعه دستگاه در دو مد ارسال و دریافت قرار میدهد . یعنی به هنگام ارسال اطلاعات دستگاه را در مد فرستندگی و به هنگام دریافت اطلاعات دستگاه را در مد گیرندگی قرار می دهد . در اثر خرابی این قطعه کار ارسال و دریافت دچار اختلال شده و همزمان دو اشکال برای دستگاه بوجود می آید :
1- خود شنوایی 2- ضعف آنتن
قابل تعویض است و پس از تعویض مشکل حل می شود .
9– قطعات فرکانس ساز رادیویی )سیتی سایزر( :
اسیلاتور osilator فیلتر میان گذر BPF
PLL(phase lock loop) VCO (voltage control ocilator)
نظارت کلی FDK
دستگاه موبایل توسط این دستگاهها فرکانس و ولتاژ مورد نیاز خود را جهت ارسال و دریافت اطلاعات تامین می کند . در اثر خرابی در یکی از این قطعات ارسال و دریافت دستگاه دچار اختلال خواهد شد . البته قطعات سیتی سایزر قطعاتی هستند که بندرت دچار خرابی می شوند .
1- اسیلاتور ocilator : وظیفه این قطعه تولید یک فرکانس معین برای دستگاه جهت ارسال و دریافت اطلاعات است .
2- BPF فیلتر میان گذر : وظیفه این قطعه اجازه دادن به عبور فرکانسهای معین دستگاه جهت ارسال و دریافت اطلاعات از میان فرکانسهای سرگردان موجود در هوا می باشد .
VCO : وظیفه این قطعه اجازه دادن به عبور فرکانسهای خاص دستگاه که تحت یک ولتاژ خاص عمل می کند .
PLL : وظیفه این قطعه اجازه دادن به عبور فرکانسهای خاص دستگاه که دارای ولتاژ خاصی هستند از میان فرکانسهای سرگردان موجود در هوا جهت ارسال و دریافت اطلاعات می باشد .
23- درایور سیم کارت (ترانزیستور – IC)
وظیفه این قطعه خواندن و شناسایی سیم کارت است . در اثر خرابی آن دستگاه موفق به خواندن و یا شناسایی سیم کارت نخواهد شد و همواره پیغام insert sim card می دهد .
24- IC Audio (صوتی – IC)
وظیفه این IC کد ورودی کد کردن اطلاعات است . یعنی به هنگام ارسال اطلاعات امواج از آتالوگ به دیجیتال (coding) و به هنگام دریافت اطلاعات از دیجیتال به آتالوگ (decoding) انجام می شود . در اثر خرابی این IC ارسال و دریافت به کندی انجام شده و دستگاه دچار قطع و وصل صدا می شود .
25- IC Dsp آی سی صدا
وظیفه این IC پردازش سیگنالهای صوتی است . یعنی در اثر خرابی آن صدای کپسول دهنی و در بیشتر مواقع هر دوی آنها با هم قطع می شود . علی رغم سالم بودن کپسولها که با تعویض آن مشکل حل می شود .
26- IC شارژ
این IC دو وظیفه مهم به عهده دارد .
- کنترل عملیات شارژ از زمان نصب شارژر به دستگاه تا زمان پر شدن باطری
- دادن گزارش عملیات شارژ به LCD جهت آگاهی کاربر از مراحل شارژ در اثر خرابی این IC دستگاه دچار عدم شارژ و یا مشکلات زیادی در زمینه ی شارژ خواهد شد .
27- IC INTER FACE
این IC راه انداز چهار قسمت key pad, Led, Vibrator, Buzzer می باشد . در صورت خرابی ، کار این چهار دستگاه مختل می شود .
28- Vaia وایا
وایاها منافذ بسیار ریزی هستند که در سرتاسر برد قرار گرفته اند . اولاً لایه های مختلف برد را به یکدیگر ارتباط داده و ثانیاً قطعات زیر برد را به یکدیگر مربوط می سازد . چنانچه مسیر یکی از این وایاها در اثر رطوبت ، ضربه و یا آلودگی مسدود شود ، بسته به اینکه این وایا در کجا قرار گرفته و کجا را به هم ارتباط می دهند دستگاه دچار مشکلات مختلفی خواهد شد که تشخیص گرفتگی وایا تقریباً غیر ممکن است . به همین دلیل دستگاه غیر قابل تعمیر بوده و اصطلاحاً گفته می شود دستگاه دچار قطعی برد شده است .
انواع IC از لحاظ شکل ظاهری :
- IC های SMD : این IC دارای پایه های ثابتی است که در دور تا دور IC قرار گرفته اند که می توانیم با کمی دقت آنها را به راحتی تعویض نماییم .
- IC های BGA : تعویض این IC به علت نوع طراحی آن بسیار مشکل است . زیرا پایه های آن ثابت نیست و از گویهای قلع تشکیل شده است که در زیر IC تعبیه شده اند و به هنگام تعویض این پایه ها غیر قابل رؤیت هستند . به همین دلیل تعویض این IC بسیار مشکل دارد . گاهی اوقات غیر ممکن است .
بخشهای مختلف گوشیهای تلفن همراه :
بخش صوتی (AUDIO SECTION)
وظیفه این بخش کار بر روی صوت و آماده کردن آن برای قسمت رادیویی می باشد .
1- بلندگو
در قسمت قطعه شناسی درباره آن بحث شده است .
2- میکروفن (MICROPHONE) :
در قسمت قطعه شناسی درباره آن بحث شده است .
3- بازر (Buzzer) :
در قسمت قطعه شناسی درباره آن بحث شده است .
4- آی سی صوت (AUDIO IC) :
این آی سی یک آی سی 40 پایه ای می باشد که کار آن در حالت TX (فرستادن) و تبدیل جریانهای الکتریکی به دیجیتال و در حالت RX (دریافت) تبدیل دیجیتال به جریان الکتریکی و همچنین سیگنالهای رسیده را تقویت می کند . آی سی صوت در اکثر گوشیهای جدید به صورت آی سی BGA بکار برده می شود و در صورت خرابی باعث عدم آنتن دهی و یا اشکال در دریافت و ارسال صوت و می تواند باعث خاموشی گوشی شود . در گوشیهای سری نوکیا بر روی این IC عبارت COBBA حک شده است .
5- آی سی مولتی مد کانورتور (MMS)(MULTI MODE CONVERTOR)
این آی سی به عنوان یک IC چند منظوره در گوشیهای اریکسون به کار برده می شود و می تواند علاوه بر انجام فعالیتهای طبقه صوتی بعضی از فعالیتهای دیگر را نیز پوشش دهد . (طبقه شارژ – طبقه تغذیه) درصد خرابی این IC بالا بوده و در صورت خرابی گوشی خاموش خواهد شد . مهمترین وظیفه این IC جایگزین IC صوت می باشد .
6- آی سی DSP (DIJITAL SINGNAL PROCCESOR)
این آی سی پردازش گر دیجیتال بخش صوت بوده و در گوشیهای اریکسون جهت کمک به پردازش اطلاعات توسط آی سی (MMC) مورد استفاده قرار می گیرد . در گوشیهای قدیمی به صورت یک آی سی بزرگ با پایه های جانبی نمودار بوده است و در گوشیهای جدید این آی سی در داخل آی سی CPU قرار گرفته است . در صورت خرابی گوشی روشن نمی شود و عدم آنتن دهی را خواهیم داشت .
7- آی سی ملودی (MELODY IC) :
این آی سی در گوشیهایی وجود دارد که دارای بازرهای هارمونیک می باشند مانند (T100, N620, V200, …) وجود دارند و به صورت یک آی سی با لبه پخ خورده در بردها دیده می شود و در صورت خرابی بازر کار نخواهد کرد .
بخش رادیویی (REDIO SECTION)
مدولاسیون : عمل سوار کردن سیگنالهای اطلاعات (فرکانسهای صوتی ، DATA) بر روی سیگنال حامل (CARRIEAR) را مدولاسیون گویند .
دی مدولاسیون : عمل پیاده سازی سیگنالهای اطلاعات یا آشکارسازی از روی سیگنال حامل را دی مدولاسیون گویند .
تست TX (فرستندگی) : در این وضعیت ما باید گوشی را به کنار یک گیرنده رادیویی (تلویزیون ، رادیو ، آمپلی فایر و ….) برده و شماره گیری نمائیم . اگر روی گیرنده رادیویی پارازیت افتاد قسمت فرستندگی سالم است در غیر اینصورت فرستندگی مشکل دارد .
تست RX (گیرندگی) : برای تست این قسمت باید وارد منوی NETWORK SELECTION شده و دستور جستجوی شبکه را صادر نمائیم اگر گوشی 25 تا 30 ثانیه شبکه را شناسایی نمود RX سالم است در غیر اینصورت گیرندگی مشکل دارد .
سوئیچ آنتن (ANTENNA SWICH)
این قطعه در اکثر گوشیها به صورت یک پک (روکش) فلزی ظاهر می شود و موقعیت آن نزدیکترین قطعه به کادر آنتن یا علم آنتن می باشد و عملکرد آن ایجاد تغییر فاز بین خط فرستنده و گیرنده می باشد که این اختلاف فاز نمی گذارد که تداخل بین فرکانس فرستنده و گیرنده اتفاق بیفتد و معمولاً در صورت رطوبت می تواند باعث اتصال این قطعه و خرابی آن می شود .
معایب :
- عدم آنتن دهی (اصلاً آنتن نداریم)
- ضعف آنتن دهی
- پرش آنتن (نمایشگر زیاد و کم می شود)
روش تست :
قطعات بزرگ مانند آی سی ها روش تست خاصی ندارند ولی قطعات دارای یک فلزی را می توان با برداشتن روکش فلزی آنها و تست قطعات زیر آن تست نمود . (قطعاتی مانند مقاومت ، خازن ، سلف و …)
دوبلکسر (DUPLEXER )
عمل جداسازی فرکانس TX و RX را انجام می دهد (عمل دسته بندی ، جداسازی و فیلتر نمودن فرکانس را در گوشیهای قدیمی انجام می دهند ) به شکل مکعبی و فلزی بوده و دارای لبه های سرامیک مانند می باشد و در گوشیهای جدید وجود ندارد و در اثر خیس شدن DOPLEXER از کار می افتد و گوشی را خاموش می کند .
PF (POWER FACTOR) PA (POWER AMPLIFIER)
این قطعه نزدیکترین قطعه به سوئیچ آنتن می باشد و شکل ظاهری آن به صورت یک پک فلزی و در برخی از گوشیهای قدیمی در طبقه آنتن به صورت مدار می باشد و عملکرد آن تقویت شدید دامنه سیگنال در حالت فرستندگی مدار می باشد .
ایرادات :
1- عدم آنتن دهی
2 – پرش آنتن
3- تخلیه زودرس باطری
4- خاموش شدن گوشی در هنگام روشن شدن با سیم کارت
5- گوشی موبایل در هنگام SEARCHING (جستجوی شبکه) خاموش میشود
6- گوشی موبایل در جاده زودتر شارژ خالی می کند (دوری از ایستگاه)
قطعه ایست که وظیفه تقویت امواج ارسالی را بر عهده دارد و معمولاً به صورت پک فلزی در بالای برد قرار گرفته است ، بر روی قطعه دو حرف PF چاپ شده است و در نزدیکی سوئیچ آنتن قرار دارد .
انواع PF :
1- PF بصورت آی سی خرچنگی (نوکیا 5110 ، 6110 ، آلکاتل ، اریکسون T10 ، T18 و موتورولا V) قرار دارد . این قطعه معمولاً مشکل زیادی پیدا می کند که معمولاً به صورت ضعف آنتن نمودار میشود که باید پس از تست سوئیچ آنتن و مطمئن شدن از سلامت آن PF را عوض کرد .
2- PF سرامیکی (E400,E220 ، اریکسون T65,T28,T20 و بعضی از انواع نوکیا 3220) چون ویژگیهای PF کشیدن جریان مستقیم از باطری است ، مستقیماً از باطری تغذیه می شود . خرابی PF سرامیکی معمولاً بصورت اتصال کوتاه در مثبت و منفی باطری شده که نهایتاً گوشی خاموش می شود و در زمان تعویض این نوع PF باید به مقدار گرم کردن آن دقت کرد تا نسوزد .
3- PF فلزی در گوشیهای (SONY ، نوکیا ، سامسونگ ، LG ، آلکاتل (جدید) 500 و 700 و زیمنس )
ضعف آنتن و خالی شدن باطری و خاموش شدن باطری گوشی هنگام برقراری تماس می باشد .
توجه : در زمان خرید PF باید به سه شماره آخر آن دقت کرد وگرنه احتمال خاموشی گوشی وجود دارد .
مثال : PF 01809 PF 809 B
نکته : گوشی بدون PF روشن می شود ولی آنتن نخواهد داد بنابراین برای تست سلامتی PF در زمانی که گوشی خاموش می باشد می توان با برداشتن PF آن را تست نمود . اگر گوشی روشن شد آن قطعه معیوب می باشد .
فیلترهای GSM و DCS
سیستم شبکه ایران ، سیستم GSM می باشد که معمولاً 444 ، 400 و 600 کانال دارد .
سیستم اروپا ، آمریکا ، استرالیا و ژاپن DCS می باشد .
فیلترها قطعاتی مربع شکل و کوچک و فلزی هستند که بر روی لبه های آن نوارهای طلائی وجود دارد ، درصد خرابی این قطعات پایین می باشد . در گوشیهای دو باند (DUAL BAND) اگر فیلتر DCS را از روی برد برداریم مشکلی پیدا نخواهد شد .
در صورت خرابی :
1- گوشی پرش شدید انتن دارد .
2- گوشی آنتن می دهد اما امکان تماس ندارید و یا کلمه CALL END(پایان مکالمه) روی صفحه ظاهر می شود .
بخش تغذیه رادیویی
در بعضی از گوشیها (G800 ، N500) این بخش به صورت جدا می باشد و وظیفه آن رساندن ولتاژ مناسب جهت راه اندازی قطعات رادیویی می باشد ، روش تست آن توسط ولتاژگیری می باشد . در صورتیکه این بخش مجزا در برد وجود نداشته باشد این قسمت در یک آی سی به نام آی سی POWER قرار دارد ، درصد خرابی این آی سی پایین می باشد .
تقویت کننده های گیرندگی (RX AMP)
این قطعه در اکثر گوشیها به شکل یک آی سی کوچک یا یک قطعه مانند ترانزیستور ولی با چهار پایه که یکی از پایه های آن بزرگتر می باشد که مدل آی سی آن قابل تست نیست ولی مدل ترانزیستور آن مثل ترانزیستور تست می شود و کار این قطعه تقویت دامنه سیگنال در مسیر دریافت می باشد در صورت خرابی گیرندگی نداریم در نتیجه آنتن نداریم .
فیلتر گیرندگی (RX FILTER)
وظیفه جداسازی سیگنال اصلی از سیگنالهای ناخواسته را بر عهده دارد ، حساسیت گیرندگی یک موبایل علاوه بر تقویت کننده گیرندگی به فیلترهای گیرندگی نیز بستگی دارد . در گوشیهایی که دارای آنتن دهی با کیفیت بالا می باشند حساسیت فیلترهای گیرندگی آنها بالا می باشد .
در صورت خرابی کامل موبایل اصلاً کار نمیکند و خرابی جزئی قاتی می کند (پارازیت دارد) و خرابی در اثر رطوبت یا قطعی که باعث قطعی آنتن و نداشتن سیگنال می شود .
آی سی RF (RADIO FREQUENCY)
این آی سی تمام عملیات مربوط به ارسال یا دریافت موج را انجام داده و همچنین عملیات مدولاسیون و دمدولاسیون نیز در این آی سی انجام می شود . این آی سی بیشتر اوقات بزرگترین آی سی پخش رادیویی بوده و معمولاً سلف زیادی در اطراف آن دیده می شود . درصد خرابی این آی سی 70% بوده و در گوشیهای سری نوکیا روی این آی سی HAGAR نوشته شده است .
در صورت خرابی ایرادات زیر را باعث می گردد :
1- عدم آنتن دهی
2- پیام ، مشترک مورد نظر در دسترس نیست داده می شود در صورتی که در دسترس می باشد .
3- پیام ، دستگاه مشترک مورد نظر خاموش است در صورتی که گوشی روشن می باشد .
4- پیام ، LIMIT SERVICE در گوشیهای سامسونگ
5- در بعضی از گوشیها ، گوشی خاموش می شود .
آی سی IF (IDENTIFY FREQUENCY)
قطعه ایست که وظیفه یک آی سی جایگزین را بر عهده دارد . در بعضی از گوشیها به جای آی سی RF قرار می گیرد ولی اگر آی سی صوت داشته باشیم و اگر آی سی RF داشتیم آی سی جایگزینی برای آی سی صوت می باشد .
نوسان ساز گیرندگی (RX VCO)
قطعه ایست بصورت یک فلزی در روی بردها دیده می شود و در بعضی از گوشیها ازیک VCO به جای آن استفاده می شود که در گوشیهای سری نوکیا روی آن FDK نوشته شده است و وظیفه این قطعه آن است که با ساخت سیگنالی به نام (LO) (LOCAL OSILAT) (نوسان محلی) و ارائه آن به RF جهت دمدولاسیون انجام وظیفه می نماید . درصد خرابی این قطعه پایین می باشد ولی در صورت خرابی باعث عدم آنتن دهی می شود .
نوسان ساز فرستندگی (TX VCO)
قطعه ایست به صورت یک فلزی در روی بردها دیده می شود و آی سی RF توسط این قطعه عمل مدولاسیون را انجام می دهد . در صد خرابی این قطعه پایین بوده ولی در صورت خرابی باعث عدم آنتن دهی گوشی خواهد شد و در بعضی از گوشیها این قسمت و نوسان ساز گیرندگی در زیر یک پک فلزی قرار می گیرند .
سیتی سایزر : مداریست که برای چند برابر نمودن فرکانسها مورد استفاده قرار می گیرد بدین صورت که با توجه به اطلاعات رسیده از CPU فرکانس 13MHZ را به فرکانس مورد نظر تبدیل نموده و به اوسیلاتور تزریق نماید .
آی سی PLL (PHOSE LOCK LOOP) (حلقه قفل شده فازی)
این آی سی وظیفه قفل کردن سیگنال کریر (فرکانس کریر) توسط مدار VCO در فرکانس پیشنهادی از شبکه را بر عهده دارد . این آی سی بیشتر در داخل آی سی RF می باشد ولی در گوشیهایی مانند سامسونگ G600 و N620 بصورت یک آی سی مستقل بر روی برد دیده می شود . در صورت خرابی گوشی کلاً آنتن نخواهد داد . گوشیهای تلفن همراه فقط با یک کانال به شبکه ارتباط برقرار میکنند .
کوپلر (DIRECTIONAL COUPLER)
قطعه ایست جهت انتقال فرکانس بدون افت در آن از محلی به محل دیگر در روی برد این قطعه به صورت 6 پایه و سفید رنگ در بردها دیده می شود و روش تست آن مانند تست سلف می باشد (توسط تست دیود ، بازر)
مثال : یک گوشی ارسال دارد ولی دریافت ندارد آیا با این گوشی می توان تماس برقرار نمود ؟
در صورتی که موبایل دریافت و ارسال داشته باشد موبایل آنتن دارد . در صورت قطع هر کدام از آنها موبایل قطع می شود و در نتیجه هیچگونه ارتباطی با شبکه نداریم .
مثال : پیام ، مشترک مورد نظر در دسترس نیست داده می شود در صورتی که مشترک در دسترس می باشد . در این حالت موبایل در شبکه وجود دارد ، ولی بنا به دلایلی قدرت برقراری ارتباط یا قدرت دریافت یا ارسال را ندارد برای همین این پیغام را می دهد .
قطعات معیوب می تواند یکی از قطعات زیر باشد .
IC RF – PF – آنتن سوئیچ
مثال : پیام ، گوشی مشترک مورد نظر خاموش می باشد در صورتی که روشن می باشد ؟
در زمان روشن کردن گوشی سیگنالی به نام (POWER ON) به دکل مخابرات ارسال می شود به این منظور که گوشی روشن است ، اگر این سیگنال به هر دلیلی به دکل مخابرات نرسد ، سیستم مخابرات گوشی را شناسایی نمیکند و ایراد می تواند از قطعات زیر باشد .
در صورتی که آنتن نداشته باشیم :
IC RF – PF – سوئیچ آنتن – SOFTWARE – IC FLASH – CPU
در صورتی که آنتن داشته باشیم :
IC RF – SOFTWARE – IC FLASH – CPU
بخش مرکزی (CENTERAL SECTION)
(واحد پردازشگر مرکزی)
CPU (SENTRAL PROCCESSING UNIT)
اغلب اوقات بزرگترین IC روی برد موبایل بوده و وظیفه آن کنترل کلیه قطعات موجود در برد می باشد و در واقع مغز موبایل می باشد و به این علت که با تمامی قطعات در ارتباط است وکنترل کننده آنهاست تمامی عیوب گوشی می تواند از CPU باشد . در گوشیهای سری نوکیا روی این آی سی MAD2 نوشته شده است ، این آی سی به علت چسبی بودن و قیمت زیاد آن غیر قابل تعویض بوده و در صورت خرابی آن دستگاه روشن نمی شود ، در صورت خرابی CPU کم می باشد .
نکته : CPU ، تلفنهای همراه را بر پایه یک سری از دستورات دائمی که در حافظه ROM ذخیره شده ، اداره میکند . همچنین یک حافظه موقت RAM نیز در زمانیکه تلفن در حال کار می باشد برای نگهداری و ذخیره متغیرها به کار می رود .
واحدهای مختلف CPU :
- MCU (MAIN CONTROL UNIT) واحد کنترل اصلی
- DSP (DIJITAL SIGNAL PROCCESSING) واحد نظارت بر صوت
- ASICS اعمال پردازش در این قسمت است مانند ثباتها در کامپیوتر
حافظه ها (MEMORY)
RAM ——– SRAM (حافظه استاتیک ) (حافظه ساکن)
انواع حافظه ROM آی سی FLASH
آی سی E2PROM
حافظه RAM (RANDOM ACCESS MEMORY)
این حافظه یک حافظه ناپایدار می باشد یعنی با خاموش شدن گوشی اطلاعاتی که در این حافظه است خالی می شود . اطلاعاتی که درون این حافظه است ، اطلاعات قابل استفاده برای مصرف کننده نیست ، این اطلاعات ، اطلاعاتی است که مربوط به CPU بوده و بعد از خاموش شدن گوشی هیچ گونه احتیاجی به این اطلاعات نمی باشد ، در صورت خرابی این آی سی گوشی روشن نخواهد شد .
- این حافظه معمولاً مشکل نرم افزاری ندارد .
- در زمان گرفتن هوای گرم در روی برد تست نمائید روی حافظه RAM گرمای زیادی گرفته نشود .
حافظه ROM
حافظه ایست پایدار که پس از خاموش شدن گوشی نیز باقی می ماند و از بین نمیرود .
حافظه FLASH
حافظه ایست که نرم افزار اصلی گوشی موبایل در داخل آن قرار دارد . همانطوریکه یک کامپیوتر جهت تجزیه و تحلیل دستورات به سیستم عامل نیاز دارد ، تلفن همراه نیز جهت روشن شدن و تجزیه و تحلیل دستورات احتیاج به یک نرم افزار اصلی دارد که این نرم افزار درون آی سی فلش قرار دارد . در صورت خرابی این آی سی گوشی روشن نخواهد شد ولی معمولاً نرم افزار این حافظه دچار می شود که ایرادات زیر را باعث می شود .
- هنگ کردن HANG
- عدم آنتن دهی
- گوشی خود به خود خاموش می شود .
در سریهای جدید گوشیهای همراه ایت آی سی بصورت آئینه ای می باشند و در داخل شماره های آن عدد 28 و 29 وجود دارد .
حافظه E2PROM
معمولاً این قطعه به صورت 8 پایه در برد وجود دارد و اطلاعاتی مانند ملودیها و شماره سریال گوشی (IMEI) و کدهای مخفی *#06# و هرگونه اطلاعاتی که توسط کاربر قابل تغییر باشد ، قرار می گیرد ، معمولاً در صورت خرابی گوشی خاموش میشود و یا گوشی HANG می کند . در گوشیهای سامسونگ با RESET کردن گوشی می تواند مشکلات E2PROM را حل نمود . کد مورد نظر عبارت است از ((*2767*2878#))
در بعضی از گوشیها مانند نوکیا 8210 ، آی سی RAM ، آی سی FLASH ، آی سی E2PROM در داخل یک آی سی تحت نام MEMORY قرار دارند .
کریستال CLOCK
این قطعه به صورت پک فلزی و چهار پایه در بردهای موبایل وجود دارد و معمولاً بر روی این کریستال ، عبارت TCO یا مقدار آن نوشته شده است ، این کریستال از یک طرف با ساخت سیگنال CLOCK و ارائه آن به CPU جهت راه اندازی آن و از یک طرف ارائه به آی سی RF جهت ساخت سیگنال حامل ارائه می شود ، بنابراین در صورت خرابی میتواند ایرادات زیر را باعث گردد :
- گوشی خاموش می شود
- عدم آنتن دهی
مثال :
NOKIA 3310—–26MHZ
ERICSON T28——13MHZ
SAMSUNG A400——19.5MHZ
نکته تعمیراتی :
فلش زدن LCD (خاموش و روشن شدن، چشمک زدن) می تواند مربوط به خرابی کریستال CLOCK می باشد که به CPU وصل است و بطور کلی می توان گفت CLOCK منبع پالسهای زمانی دقیق برای همزمان سازی در سیستم های فرستنده می باشد .
کریستال REAL – TIME
این قطعه وظیفه تنظیم ساعت و تاریخ گوشی را بر عهده دارد ، مقدار فرکانس این کریستال 32.768 KHZ می باشد و بصورت دو پایه و طلایی رنگ و چهارپایه و مشکی یا کرم رنگ در بردها وجود دارد و خرابی آن موجب از تنظیم درآمدن تاریخ و ساعت گوشی می شود .
بخش تغذیه (POWER SECTION)
آی سی تغذیه (POWER IC)
به عنوان یک مقسم ولتاژ وظیفه اعمال جریان و ولتاژ مناسب به هر طبقه را بر عهده دارد و به شکل BGA در روی بردها وجود دارد و معمولاً در اطراف این آی سی خازن زیادی دیده می شود . در اکثر گوشیهای نوکیا بر روی آن عبارت (C.CONT) حک شده است . این آی سی ها در همه گوشیها وجود ندارد در صورت عدم وجود این آی سی ، رگولاتورها و ترانزیستورها که در جاهای مختلف برد وجود دارد این وظیفه را بر عهده دارند ، درصد خرابی متوسط می باشد .
آی سی شارژ (CHARGING IC)
این آی سی وظیفه رساندن ولتاژ از شارژر به باطری را بر عهده دارد و همچنین وظیفه قطع شارژ را نیز انجام می دهد و در همه گوشیها موجود نیست در صورت خرابی باعث عدم شارژینگ می شود ، درصد خرابی این آی سی بالاست و همچنین بر روی این آی سی در سری نوکیا عبارت (CHAPS) حک شده است .
آی سی سیم کارت (SIMCARD IC)
این آی سی معمولاً در نزدیکی سوکت سیم کارت قرار گرفته است و وظیفه آن رساندن ولتاژ مناسب جهت راه اندازی سیم کارت می باشد . در صورت خرابی باعث می شود گوشی سیم کارت را نخواهد شناخت . این آی سی در همه گوشیها وجود ندارد . به عنوان مثال در گوشی سامسونگ G800 در صورت عدم وجود رگولاتور یا ترانزیستور مستقیماً یا از آی سی تغذیه می کند یا به CPU متصل است .
آی سی اینترفیس (INTERFACE IC)
این آی سی وظیفه برقرار کردن ارتباط CPU با پدهای صفحه کلید LED ، صفحه نمایش و بازر را دارد . (درصد خرابی این آی سی بالاست ) .
در صورت خرابی در یکی از قسمتهای LED,MEMORY,SPK,MIC, VIBRATOR ، BUZZER,LCD مشکل پیدا می شود .
مثال : در یک گوشی 3310 بعد از جا زدن باطری خود بخود LED های صفحه کلید روشن می شود .
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.