منظور از گره معاملاتی در بورس چیست؟
منظور از گره معاملاتی در بورس چیست؟
اگر یک نماد برای مدت طولانی در صف های خرید و فروش باقی بماند و حجم کافی معامله نشود، در این صورت می گویند این سهام دچار گره معاملاتی شده است.
برای این که سهامی را خریداری می کنید، در آینده دچار گره معاملاتی نشود، بهتر است که از سهام های نقد شونده بازار سهم انتخاب کنیم. هر اندازه که نقد شوندگی یک نماد معاملاتی بالاتر باشد، کمتر درگیر صف خرید و فروش و گره معاملاتی خواهید شد.
در بورس اوراق بهادار با توجه به تشکیل صف خرید و فروش سنگین برای نماد های معاملاتی که دارای نقد شوندگی پایین تری هستند، روند معاملات به کندی انجام می گیرد، حال در این وضعیت به علت حجم معاملات پایین قیمت پایانی نسبت به روز قبل تغییر به خصوصی نخواهد داشت.
در صورت تداوم این وضعیت در چند جلسه معاملاتی، نماد معاملاتی با صف خرید و فروش های بدون معامله همراه خواهد شد که با این وضعیت گره معاملاتی به وجود می آید.
دستورالعمل و قوانین گره معاملاتی
با توجه به دستورالعمل سازمان در خصوص ایجاد وضعیت گره معاملاتی، نمادی که شرایط زیر را داشته باشد مشمول گره معاملاتی است. در نظر داشته باشید موارد زیر عیناً دستورالعمل سازمان است.
یک نماد معاملاتی به رغم برخورداری از صف خرید یا صف فروش در پایان جلسه معاملاتی حداقل معادل یک برابر حجم مبنا برای شرکتهایی با ۳ میلیارد سهم و بیشتر و دو برابر حجم مبنا برای سایر شرکتها، به علت عدم تقارن قیمتهای درخواست خرید و فروش، حداقل به مدت ۵ جلسه معاملاتی متوالی مورد معامله قرار نگیرد یا متوسط معاملات روزانه آن در این دوره (به استثنای معاملات در بازار معاملات عمده)، کمتر از ۵ درصد حجم مبنا باشد.
کلیه معاملات یک نماد معاملاتی در ۵ جلسه معاملاتی متوالی در سقف دامنه نوسان روزانه قیمت باشد.
کلیه معاملات یک نماد معاملاتی در ۵ جلسه معاملاتی متوالی در کف دامنه نوسان روزانه قیمت باشد.
دستورالعمل رفع گره معاملاتی
نمادهای معاملاتی که بر اساس اعلام بورس مشمول دستورالعمل رفع گره معاملاتی میشوند، در ابتدای روز معاملاتی بعد و در مرحله گشایش با دو برابر دامنه نوسان روزانه قیمت عادی آن نماد انجام و سپس در حراج پیوسته، معاملات در دامنه نوسان روزانه قیمت انجام میشوند. قیمت مرجع در دوره حراج پیوسته، قیمت کشف شده از طریق حراج ناپیوسته است.
چطور متوجه مشمول بودن نماد برای گره معاملاتی شویم؟
بسیاری از سهامداران از طریق سامانه معاملات آنلاین کارگزاری های مختلف متوجه مشمول بودن یا نبودن نماد سهام خود برای گره معاملاتی می شوند. ناظر بازار نیز به طور مرتب پیام های جدید را به روز می کند و اگر نمادی مشمول باشد در پیام های ناظر بازار در سایت tsetmc.com دیده می شود و در روش سوم نیز از طریق سایت سازمان بورس نمادهای مشمول گره معاملاتی اطلاع رسانی می شوند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.