سرویس برد دستگاههای الکترونیکی خانگی(electronic devices)
سرویس دستگاههای الکترونیکی خانگی
هدف بازکردن، بستن و سرویس تعدادی از دستگاههای الکترونیکی و تلفیقی خانگی است که کاربرد گستردهای دارند. با توجه به تنوع بسیار زیاد لوازم خانگی، چند نمونه از وسایلی که کاربرد بیشتری دارند و در دسترس هستند. یادآور میشود که انتخاب نوع وسایل بستگی به نیاز و شرایط اقلیمی دارد.
بازکردن، بستن و راهاندازی مجدد دستگاههای خانگی
استاندارد عملکرد
مطالعه دفترچه راهنمای دستگاههای الکترونیکی خانگی چه ضرورتی دارد؟
دفترچه راهنمای دستگاههای الکترونیکی خانگی شامل چه مطالبی است و چه کاربردی دارد؟
چه نوع پیچها و خارهایی در دستگاههای الکترونیکی خانگی بهکار رفته است؟
چه ابزارهایی برای باز کردن و بستن دستگاههای الکترونیکی خانگی مورد نیاز است؟
چه نکات ایمنی را هنگام بازکردن و بستن دستگاههای الکترونیکی خانگی باید رعایت کرد؟
هنگامیکه یک دستگاه الکترونیکی خانگی خریداری میشود، همراه آن، دفترچه راهنمایی وجود دارد که لازم است قبل از استفاده از دستگاه، توسط کاربر یا سرویسکار با دقت مطالعه شود. در این دفترچه، برخی از اطلاعات فنی مانند چگونگی استفاده صحیح، تنظیمهای نرمافزاری و سخت افزاری دستگاه و شیوه نگهداری و سرویس آن شرح داده ميشود. همچنین برخی از معایب ساده و چگونگی رفع آن از دیگر مواردی است که در دفترچه راهنما به آن اشاره میشود. بنابراین برای سرویس و برطرف کردن این عیوب، بازکردن و بستن این دستگاهها اجتناب ناپذیر است.
1ـ1 مواد، ابزار و تجهیزات مورد نیاز
میز تعمیر لوازم خانگی همراه با وسایل اندازهگیری مورد نیاز
- ـ ابزار عمومی برق و الکترونیک
- ـ دستگاه ریموت کنترل
- ـ مولتیمتر دیجیتالی
- ـ دستگاه غذاساز
- ـ فندک گازی
- ـ دستگاه پرس سرسیم
- ـ راهنمای کاربرد، سرویس و نقشه دستگاه به زبان اصلی
- ـ سرسیم
- ـ سیم رابط
- ـ کابل
- ـ قطعات یدکی مورد نیاز جهت تعویض
- ـ ابزار ویژه و خاص مورد نیاز برای تعمیر
2ـ1 مطالعه دفترچه راهنما و آمادهسازی ابزار
این دفترچه شامل نكات مهمي درباره شرح اجزاء و قطعات، شرح عملکرد، چگونگي نصب و راهاندازی، شرايط نگهداري و سرویس، نکات ایمنی مربوط به استفاده از دستگاه و راهحلهای توصیه شدهای برای رفع عیوب احتمالی است. از آنجا كه رعايت نكردن موارد درج شده در دفترچه راهنمای دستگاه ممكن است باعث بروز خسارتهاي جبرانناپذير به دستگاه و فسخ گارانتي آن شود، لازم است قبل از راهاندازی و استفاده از دستگاه، دفترچه راهنمای آن را با دقت و به طور كامل مطالعه کنید.
هدف:
کسب مهارت و آشنایی با محتوای موجود در دفترچه راهنمای دستگاه تلویزیون یا هر دستگاه دیگر بنا به تشخیص هنرآموز (در این قسمت دفترچه راهنمای کاربرد دستگاه تلویزیون به عنوان الگو انتخاب شده است)
مواد، ابزار و تجهیزات:
یک نمونه دفترچه راهنمای دستگاه تلویزیون ـ لوازم التحریر ـ رایانه ـ اینترنت
مراحل اجرای کار:
1ـ بخشی از دفترچه راهنمای دستگاه تلویزیون در جدول 1ـ1 آمده است، بخش مربوط به توضیح هر یک از پورتها را ترجمه کرده و در جدول 2ـ1 یادداشت کنید.
هدف:
کسب مهارت و آشنایی با مطالب موجود در دفترچه راهنمای لوازم الکترونیکی خانگی
مواد، ابزار و تجهیزات:
یک نمونه دفترچه راهنمای لوازم خانگی الکترونیکی ـ لوازم التحریر ـ رایانه ـ اینترنت
مراحل اجرای کار:
1ـ یک نمونه دفترچه راهنمای مربوط به لوازم الکترونیکی خانگی را با نظر هنرآموز کارگاه تهیه کنید. در صورت موجود نبودن، میتوانید آن را از طریق اینترنت بارگیری کنید.
2ـ نام دستگاه و فهرست محتوای موجود در دفترچه راهنمای آن را در جدول 3ـ1 بنویسید.
3ـ نام اجزا و قطعات اصلی و جانبی دستگاه را در جدول 4ـ1 یادداشت کنید.
4ـ سه مورد مهم از نکاتی که در دفترچه راهنما دربارۀ شرایط نگهداری و سرویس دستگاه توضیح داده شده است را بنویسید.
1ـ ……………………………………………………………
2ـ …………………………………………………………..
3ـ …………………………………………………………..
5ـ دو نمونه از راهکارهای ایمنی مربوط به استفاده از دستگاه را که در دفترچه راهنما ذکر شده است، بنویسید.
1ـ ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
2ـ ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
6ـ چهار مورد از عیوب متداول دستگاه و چگونگی رفع آنها را که در دفترچه راهنما آمده است، در جدول 5ـ1 بنویسید.
هدف:
کسب شایستگی در شناسایی اجزاء و قطعات دستگاه جاروبرقی
مواد، ابزار و تجهیزات:
دفترچه راهنمای دستگاه جاروبرقی ـ لوازم التحریر
مراحل اجرای کار:
1ـ شکل 1ـ1 قسمتهای مختلف یک جاروبرقی را نشان میدهد. با توجه به دفترچه راهنمای دستگاه که در ادامه آمده است، نام قسمتهای مختلف دستگاه را ترجمه کنید و در جدول 6ـ1 بنویسید.
3ـ1 دستگاه کنترل از راه دور (Control Remote )
امروزه بسیاری از لوازم خانگی مانند تلویزیون، سینمای خانگی، کولر گازی، سامانه روشنایی و هود آشپزخانه از طریق دستگاه ریموت کنترل فرمان میگیرند، شکل 2ـ1 .ریموت کنترلها لوازمی هستند که معمولا در هر خانه ای چند دستگاه وجود دارد، بنابراین خرابی آنها میتواند برای ما مشکل ساز باشد.
دلیل افزایش کارایی و گسترش منوی دستگاه ها، عمل استفاده از آنها بدون دستگاه ریموت کنترل بسیار سخت و مشکل ساز است. باید دقت کنید که برای حفاظت از محیط زیست و سرمایه های ملی و تولید کمتر زباله های الکترونیکی تا جایی که امکان دارد آنها را سرویس و تعمیر کنید.
آشنایی با اجزای دستگاه ریموت کنترل تلویزیون و چگونگی عملکرد آن:
دستگاه ریموت کنترل تلویزیون از یک قاب پلاستیکی، یک برد مدار چاپی، فنرهای باتری، کیبورد لاستیکی و باتری تشکیل شده است، شکل 3ـ1 .
یک طرف برد معمولا سبز رنگ و طرف دیگر آن قهوهای روشن است. طرف سبز رنگ، حاوی چندین کلید یا سوئیچ است که توسط کیبورد لاستیکی (صفحه کلید) به هم وصل میشوند، شکل 4ـ1 .
کلیدهای موجود در دستگاه کنترل از راه دور، نقش کنترل دستگاه، مثال خاموش و روشن کردن آن را برعهده دارند، یعنی باعث بسته شدن مدار و عبور جریان میشوند.
طرف دیگر برد شامل آیسی، ترانزیستور، خازن، مقاومت و یک عدد کریستال است که معمولا رنگ آن آبی یا نارنجی است. چنانچه هر یک از این قطعات معیوب باشد، دستگاه ریموت کنترل به درستی کار نمیکند.
دیود منتشرکننده اشعه مادون قرمز:
دیود پخش کننده اشعه مادون قرمز، ۲ پایه دارد و در قسمت جلوی مدار چاپی تعبیه شده است. این دیود در صورت فعال شدن، اشعه مادون قرمز منتشر میکند تا بتواند با گیرنده مادون قرمز نصب شده روی تلویزیون ارتباط برقرار کند.
یادآور میشود چون روی این لامپ یک لنز مخصوص برای انتشار، هدایت و تمرکز اشعه مادون قرمز کار گذاشته و طیف فرکانسی انتشاری امواج دیودهای مادون قرمز نیز متفاوت است، لذا نمیتوان آن را با لامپ های LED معمولی جایگزین کرد، شکل 5ـ1 .
وقتی شما کلیدی را فشار میدهید، آیسی موجود روی برد، مکان کلید و کد مربوط به آن را تشخیص میدهد و با کمک کریستال، نوسانهایی را با فرکانس خاص تولید میکند و آن را به ترانزیستور میفرستد و ترانزیستور بعد از تقویت، سیگنال را به فرستنده مادون قرمز یا همان LED مادون قرمز ارسال میکند. مقاومتهایی هم که روی برد وجود دارند، مقاومتهای بایاسینگ هستند که جریان و ولتاژ مناسب برای سایر قطعات مانند آیسی و ترانزیستور را فراهم میکنند، شکل 6ـ1 قطعات روی برد دستگاه ریموت کنترل را نشان میدهد.
عیوب دستگاههای ریموت کنترل
بخش اول مربوط به کثیفی برد و دکمه ها و بخش دوم مربوط به عیوب سختافزاری در قطعات الکترونیکی برد دستگاه ریموت کنترل است. در ادامه با چگونگی بازکردن، تمیزکردن، سرویسکردن و تعمیر دستگاه ریموت کنترل آشنا میشوید.
هدف: کسب شایستگی برای آزمایش صحت عملکرد دستگاه ریموت کنترل با استفاده از دوربین تلفن همراه مواد، ابزار و تجهیزات: دستگاه ریموت کنترل تلویزیون ـ تلفن همراه چگونگی انجام این فعالیت توسط هنرآموز در کارگاه به نمایش گذاشته میشود.
مراحل اجرای کار:
در هنگام کار نکردن دستگاه ریموت کنترل و قبل از اقدام به تعمیر دستگاه باید مطمئن شویم که آیا دستگاه ریموت خراب است یا اشکال از دستگاه گیرنده است. بسیار اتفاق افتاده که به نظر میآید دستگاه ریموت کنترل تلویزیون کار نمیکند و نمیدانیم که عیب مربوط به دستگاه ریموت کنترل یا دستگاه گیرنده تلویزیون است.
یک راه حل ساده برای آزمایش دستگاههای ریموت کنترل، استفاده از دوربین موبایل یا هر نوع دوربین دیجیتال دیگر است. توضیح اینکه سنسورهای دوربینهای دیجیتال امکان دیدن اشعه مادون قرمز دستگاه ریموت کنترل را فراهم میکند و با فشار دادن هر دکمه سالم باید نوری در LED جلوی دستگاه ریموت کنترل دیده شود که نشانه سلامت آن کلید است.
مراحل انجام کار را به شرح زیر اجرا کنید:
1ـ ابتدا دوربین تلفن همراه را در جلوی دستگاه ریموت کنترل قرار دهید.
2ـ هر یک از دکمههای دستگاه ریموت کنترل را فشار دهید.
3ـ در صورت سالم بودن کلید فشرده شده باید LED جلوی دستگاه ریموت کنترل روشن شود.
هدف:
کسب شایستگی برای باز کردن قاب دستگاه ریموت کنترل تلویزیون
مواد، ابزار و تجهیزات:
دستگاه ریموت کنترل تلویزیون ـ پیچگوشتی ـ ابزار تخت پلاستیکی
مراحل اجرای کار:
1ـ به منظور باز کردن قاب و درپوش دستگاه ریموت کنترل، ابتدا باتریها را از دستگاه ریموت کنترل خارج کنید، شکل7ـ1 .سپس دستگاه ریموت کنترل را از نزدیک بهطور دقیق بررسی نمایید و پیچهای آن را شناسایی و باز کنید. اطمینان حاصل کنید که در قسمت باتریها و یا زیر برچسب و سایر قسمتهای دستگاه، پیچ باز نشدهاي باقی نمانده باشد.
2ـ لبه ابزار پالستیکی که مشابه پیچگوشتی تخت است را در بین درز قاب دستگاه ریموت کنترل قرار دهید و با اهرم کردن آن، دو قاب را از هم جدا کنید، شکل 8ـ1.
3ـ زمانی که دستگاه ریموت کنترل را باز کردید، محل دکمهها یا قطعه را با ترسیم یک تصویر دستی ساده یادداشت کنید و از آن عکس بگیرید، به این ترتیب زمانی که میخواهید دستگاه ریموت کنترل را دوباره ببندید، میتوانید هر کدام از اجزای آن را در محل خود قرار دهید.
4ـ یک عکس از دستگاه ریموت کنترل باز شده بگیرید، تا با استفاده از آن بتوانید دستگاه ریموت کنترل را به درستی ببندید.
هدف:
کسب شایستگی برای سرویس و تمیز کردن دستگاه ریموت کنترل
مواد، ابزار و تجهیزات:
دستگاه ریموت کنترل تلویزیون ـ مواد شوینده ـ پنبه ـ الکل
مراحل اجرای کار:
1ـ معمولا بعد از مدتی برخی دکمه های دستگاه ریموت کنترل باید بیشتر فشار داده شوند یا چندین مرتبه فشرده شوند تا عمل کنند، علت این مشکل آلودگی بین اتصاالت (کنتاکتها) است که معمولا کثیف یا چرب شدهاند. بهمنظور تمیز کردن دستگاه ریموت کنترل، ابتدا قسمت دکمه های لاستیکی قاب دستگاه ریموت کنترل را با آب گرم یا مواد شوینده مالیم بشویید تا گرد و خاک و چربیهای آن پاک شود سپس بگذارید تا کاملا خشک شود، شکل 9ـ1.
2ـ برد الکترونیکی حساسترین بخش دستگاه است، به این دلیل نباید آن را با آب شستوشو داد. برای این کار باید پنبۀ آغشته به الکل سفید را روی برد و بهخصوص قسمتهایی که نقاط اتصال دکمههاست بکشید تا کامال تمیز شود، شکل 10ـ1 .بعد از تمیز کردن کمی صبر کنید تا محل شستوشو داده شده خشک شود، سپس بررسی کنید که آیا دستگاه ریموت کنترل کار میکند یا نه، زیرا ممکن است وجود گرد و غبار و چربی تنها مشکل دستگاه باشد.
3ـ بعد از اطمینان از خشکشدن صفحه کلید، دستگاه ریموت کنترل را با دقت سوار کرده و دوباره ببندید. توجه داشته باشید که هر شیار لغزشی را در جای خود بگذارید و تمام دکمهها را در محلی قرار دهید که به آن تعلق دارد. بعد از بستن دستگاه، آن را مجدداً آزمایش کنید.
4ـ1 معایب رایج دستگاه ریموت کنترل
وقتی تعداد قطعات یک دستگاه کم باشد، اشکالاتی که در آن به وجود میآید به دلیل محدود بودن قطعات، کمتر خواهد بود. با توجه به اینکه ساختار تمام دستگاههای ریموت کنترل شبیه به هم است، عیوب و روشهای برطرف کردن آنها نیز مشابه است. در جدول 7ـ1 معایب متداول در دستگاه ریموت کنترل تلویزیون و چگونگی برطرفکردن آن را بهعنوان نمونهای از الگوی عملی مشاهده میکنید.
هدف:
کسب شایستگی در سرویس، ترمیم و بهبود عملکرد دکمههای دستگاه ریموت کنترل
مواد، ابزار و تجهیزات:
دستگاه ریموت کنترل تلویزیون ـ فویل آلومینیومی نازک ـ قیچی ـ اسپری یا ماژیک مخصوص گرافیت ـ چسب آهن یا فوری
مراحل اجرای کار:
یکی از علل اصلی بد کار کردن دستگاههای ریموت کنترل، استفاده از گرافیت به عنوان رسانا در آنهاست که به مرور زمان فرسوده شده و سبب ایجاد یک سطح عایق در بین دو سطحی میشود که باید با هم اتصال برقرار کنند. در این حالت با بد کار کردن دکمه های دستگاه ریموت کنترل مواجه میشویم. به عبارت دیگر ممکن است با کمی فشار بیشتر روی دکمه مورد نظر، دستگاه ریموت کنترل کار کند اما همین فشار به مرور زمان باعث از بین رفتن لایه گرافیت و خرابی کامل دستگاه میشود.
برای ترمیم کنتاکتهای دستگاه کنترل از راه دور مراحل زیر را انجام دهید:
1ـ مشابه مراحل قبل دستگاه ریموت کنترل را باز کنید و اقدام به ترمیم و تعمیر دستگاه نمایید. هنگام باز کردن و تعمیر دستگاه کلیه نکات ایمنی را بهطور دقیق بهاجرا درآورید.
2ـ بررسی کنید و دقيقاً ببینید آیا با فشار بیش از حد یا زیاد کار کردن دکمه ها، الیه گرافیت از بین رفته است یا خیر؟ در صورتی که لایه گرافیت از بین رفته باشد راه حل برای تعمیر دستگاه ریموت کنترل، جایگزینی گرافیت روی کلیدها یا تعویض پد صفحه کلید است. ترمیم گرافیت با استفاده از اسپری یا ماژیک مخصوص گرافیت امکانپذیر است. غالباً این اسپری نایاب بوده و در دسترس قرار ندارد. در صورت در دسترس نبودن این ماده میتوانید از یک ورقۀ نازک فویل آلومینیومی برای جایگزینی استفاده کنید.
3ـ ممکن است ماده رسانا که به رنگ سیاه دایرهای است و در زیر دکمه پالستیکی دستگاه ریموت کنترل قرار دارد، با گذشت زمان خاصیت رسانایی خود را از دست بدهد یا نیمه رسانا شود یا کلا فرسوده شود. برای حل این مشکل مطابق شکل 11ـ1 الف و ب، تکهای از فویل فلزی رسانا را با قیچی برش بزنید و با چسب آهن یا چسب سیلیکونی در نقطه موردنظر بچسبانید.
4ـ گزارش مختصری از مجموعه فعالیتهای انجام شده تهیه کنید و به کارگاه ارائه دهید.
5 ـ 1 مولتیمتر دیجیتالی
یکی از ابزارهای مهم جهت بررسی و عیبیابی قطعات الکتریکی و الکترونیکی و تعمیر لوازم خانگی، مولتیمتر است که با آن کار کردهاید، شکل 12ـ1.
هدف:
کسب شایستگی برای باز کردن مولتیمتر دیجیتالی
مواد، ابزار و تجهیزات:
مولتیمتر دیجیتالی ـ پیچگوشتی مناسب ـ ابزار مخصوص پلاستیکی سر تخت ـ ابزار عمومی برق و لحیمکاری
مراحل اجرای کار:
شکل 15ـ1ـ جدا کردن دو قسمت بدنه
1ـ در صورتی که مولتیمتر دارای قاب پلاستیکی یا پارچهای جداگانه است، ابتدا قاب را از آن جدا کنید، شکل 13ـ1 .در هر مرحله از کار ضمن اجرای نکات ایمنی و بهداشتی استاندارد، کلیه نکات اجرایی را یادداشت کنید و با استفاده از دوربین عکس بگیرید، به این ترتیب در هنگام بستن دستگاه دچار اشکال نخواهید شد.
2ـ با کمک پیچ گوشتی مناسب، پیچهای موجود در پشت مولتیمتر را بازکنید، شکل 14ـ1 .محل و نوع پیچها و ابعاد آن را به خاطر بسپارید و یادداشت کنید.
3ـ پس از باز کردن تمام پیچها، خارهای موجود در بدنه دستگاه را بیابید و آنها را با ابزار مخصوص پلاستیکی آزاد کنید؛ سپس دو قسمت بدنه دستگاه را از هم جدا کنید. در این مرحله مراقب باشد که به خارهای بین دو قسمت بدنه دستگاه آسیبی نرسد، شکل 15ـ1 .
4ـ برای دسترسی به قسمت محفظه پشت مدار، الزم است پیچهای اتصال بدنه به مدار را باز کنید، شکل 16ـ1 .
در شکل 17ـ1 محفظه پشت مدار مولتیمتر را پس از بازکردن پیچهای اتصال آن به بدنه، مشاهده میکنید.
5ـ قطعات و اجزای مولتی متر را شناسایی کنید و در جدول 8ـ1 درج کنید.
6ـ با توجه به مشخصات به دست آمده در جدول 8 ـ1 ،خالصهای از کاربرد قطعات و عملکرد آنها در مولتیمتر را شرح دهید.
سرویس و تعمیر مولتیمتر
هدف:
کسب شایستگی در سرویس، تعمیر و راهاندازی دستگاه مولتیمتر
مواد، ابزار و تجهیزات:
مولتیمتر دیجیتالی ـ پیچگوشتی ـ ابزار مخصوص پالستیکی سر تخت ـ جعبه ابزار عمومی برق ـ مواد پاککننده برای سرویس دستگاه ـ اسپری مخصوص تمیزکردن برد و کنتاکتها
مراحل اجرای کار:
1ـ با توجه به نقشه دستگاه، محل اتصال سیمها، قسمتهای لحیمکاری شده، محل اتصال کنتاکتهای سلکتور را با دقت بررسی کنید و در صورتی که اتصال آنها ضعیف شده است با روش مناسب آنها را ترمیم کنید.
2ـ با استفاده از اسپری مخصوص و قلممو، برد الکترونیکی دستگاه را شستوشو دهید، سپس با پارچه نخی نازک آن را خشک کنید.
3ـ با استفاده از مولتیمتر دیگر سایر اتصالهای کلید را در حالتهای مختلف آزمایش کنید.
4ـ پس از اتمام کار، بخشهای مختلف دستگاه مانند اهممتر، ولتمتر، آمپرمتر و تست دیود دستگاه را آزمایش کرده و با مولتیمتر دیگر مقایسه کنید تا از سالمت آن مطمئن شوید. چون دستگاه باز است، هنگام کار در حالت ولتمتر و آمپرمتر، از ولتاژ کم استفاده کنید.
5ـ با مراجعه به راهنمای کاربرد دستگاه و سایر رسانههای معتبر، درمورد عیوب متداول مولتیمتر و در مورد چگونگی رفع این عیوب تحقیق کنید. موارد را در جدول 9ـ1 بنویسید و نتیجه را به کارگاه ارائه دهید.
6ـ درصورتی که دستگاه شما دارای عیب سختافزاری است، با همکاری همتیمی خود و مربیان کارگاه، عیب دستگاه را برطرف کنید.
7ـ معمولا دستگاه نیاز به کالیبراسیون دارد، با مراجعه به راهنمای کاربرد دستگاه، آن را کالیبره کنید. برخی از مواقع ممکن است برای کالیبراسیون مجبور باشيد دستگاه را به تعمیرگاه شرکت سازنده آن ارجاع دهید.
8ـ چنانچه مولتیمتر معیوب دیگری در اختیار دارید یا در کارگاه موجود است، آن را سرویس و تعمیر کنید.
9ـ دستگاه را براساس مراحلی که باز کردهاید ببندید و پس از بستن کامل دستگاه، آن را دوباره آزمایش کنید. پس از اطمینان از صحت عملکرد دستگاه، آن را مورد بهرهبرداری قرار دهید.
10ـ گزارش کوتاهی از فرایند کار خود بنویسید.
11ـ با توجه به تجربهای که کسب کردهاید، هنگام تعمیر دستگاههای ریموت کنترل و مولتیمتر، چه نکاتی را باید رعایت کنید؟ چرا؟
الگوی پرسش:
1ـ دفترچه راهنمای دستگاههای الکترونیکی خانگی شامل چه موارد مهمی است؟ حداقل سه مورد را نام ببرید.
2ـ یک نمونه از مواردی که عدم رعایت آن موجب فسخ گارانتی دستگاه گیرنده تلویزیون میشود را توضیح دهید.
3ـ اجزای یک نمونه دستگاه ریموت کنترل تلویزیون را نام ببرید.
4ـ نقش هر یک از قطعات زیر را که روی بردهای الکترونیکی دستگاه ریموت کنترل قرار دارد، توضیح دهید.
دیود:
آیسی:
کریستال:
ترانزیستور:
5ـ یکی از عیوب متداول دستگاه ریموت کنترل را بیان کنید و چگونگی رفع آن راتوضیح دهید.
6 ـ گرافیت موجود در پشت دکمههای پالستیکی دستگاه ریموت کنترل به عنوان یک رسانا عمل میکند.
صحیح
غلط
7ـ یکی از عیوب متداول دستگاه مولتیمتر را بیان کنید و چگونگی رفع آن را توضیح دهید.
8 ـ حداقل در هر خانهای، تعدادی از وسایل معیوب و از رده خارج شده مانند دستگاه ریموت کنترل وجوددارد. آیا این نوع زباله ها قابل بازیافت هستند، چه کاربرد مفیدی میتوانند داشته باشند؟ روشهای معدوم کردن آنها چگونه است؟ هر یک را در یک سطر توضیح دهید.
6ـ1 معرفی اجزاء و قطعات یک نمونه دستگاه پرکاربرد خانگی
برخی از وسایلی که در منزل استفاده میشوند مانند جاروبرقی، آبمیوهگیری، آسیاب، چایساز و اتو است که غالباً بعد از مدتی کارکردن نیاز به سرویس دارند. در صورت انجام سرویس صحیح و به موقع، معمولا دستگاه به تعمیر کمتری نیاز پیدا میکند. چون دستگاه غذاساز یک دستگاه تلفیقی است و باز کردن و بستن آن از پیچیدگی خاصی برخوردار است، این دستگاه را بهعنوان نمونه ارائه کردهایم.
شکل 18ـ1 .بدیهی است
هدف از آموزش این قسمت بازکردن، سرویس، بستن و راهاندازی دوباره یک نمونه دستگاه پرکاربرد خانگی است که باید در قالب سه کار عملی مستقل ارائه شود. نمونه های ارائه شده در این پودمان فقط به عنوان الگو بوده و جنبه راهنمایی در فرایند چگونگی اجرای فعالیتها دارد.
قطعات اصلی
غذاسازها دارای یک مجموعه از قطعات الکترونیکی، الکتریکی و مکانیکی اصلی و فرعی است. قطعات اصلی این دستگاه شامل: پايه، موتور، کاسه یا پارچ با یک در و یک محل تغذیه برای ریختن مواد در داخل دستگاه است.
موتور در قسمت پایه دستگاه قرار دارد و سنگینترین و حساسترین بخش آن محسوب میشود. در واقع این پایه سنگین، موجب میشود که دستگاه در هنگام کار، لرزش نداشته باشد و از جای خود حرکت نکند. کاسه یا پارچ دستگاه بر روی پایه نصب میشود. این ظروف معمولا از جنس پلاستیک یا شیشه شفاف است که روی دهانه محکم میشود.
قطعات جانبی
در یک غذاساز استاندارد، معمولا قطعات جانبی روی پایه دستگاه محکم میشوند. قطعات باید استاندارد باشند. این اجزاء برای یک نمونه دستگاه غذاساز به شرح زیر است. شکل 19ـ1:
- رابط انتقال دهندۀ قدرت موتور به قطعات مختلف
- تیغه های خردکن از جنس پلاستیکی و فلزی
- همزن
- انواع دیسکهای استیل مخصوص خرد کردن
- فشاردهنده میوهجات
- تیغه و توری آبمیوهگیری
- کاسه جمعکننده تفاله و محفظه جمعکننده آبمیوه
- صافی و مخروط روی آن برای پرس مرکبات
- آسیاب
هدف:
کسب شایستگی برای شناسایی اجزاء غذاساز و چگونگی سوارکردن آنها برای کاربردهای مختلف مواد، ابزار و تجهیزات: غذاساز ـ لوازمالتحریر
مراحل اجرای کار:
1ـ شکل 20ـ1 نقشه گسترده (انفجاری)چگونگی سوارکردن اجزای غذاساز را برای کاربردهای مختلف آن نشان میدهد. با توجه به توضیحات راهنمای کاربرد دستگاه، ابتدا نام قطعات
شکل 20ـ1 را در کنار هر قطعه بنویسید (راهنمای کاربرد دستگاه را میتوانید از سایتهای مرتبط بارگیری کنید)، سپس اقدام به ترجمه راهنمای کاربرد نمایید و مراحل 1 تا 6 را در جدول 10ـ1 بنویسید.
بازکردن، سرویس و بستن یک دستگاه خانگی
هدف:
کسب شایستگی برای بازکردن، سرویس و بستن یک دستگاه خانگی
مواد، ابزار و تجهیزات:
غذاساز ـ پیچگوشتی معمولی و برقی مناسب ـ ابزار عمومی برق ـ ابزار مخصوص مورد نیاز برای دستگاه
مراحل اجرای کار:
در این قسمت میخواهیم باز کردن دستگاه غذاساز را اجرا کنیم. در شکل21ـ1 پایه دستگاه غذاساز که محل قرار گرفتن اجزای داخلی دستگاه مانند موتور و برد الکترونیکی است، نشان داده شده است.
1ـ قبل از شروع کار با مراجعه به راهنمای کاربرد، دستگاه را روشن کنید و عملکرد آن را بررسی کرده و از صحت کار آن اطمینان حاصل کنید.
2ـ قبل از شروع به باز کردن دستگاه، دوشاخه دستگاه را از پریز برق جدا کنید.
3ـ محل، نوع پیچها و خارهای دستگاه را شناسایی نمایید.
4ـ بر اساس اینفوگرافی شکل 22ـ1 فرایند داده شده را اجرا کنید.
پایه دستگاه را برگردانید و با پیچ گوشتی دستی یا برقی، چهار عدد پیچ کف دستگاه را باز کنید.
با بیرون آوردن پیچهای کف دستگاه، قاب پالستیکی کف از محل خود خارج میشود.
با برداشتن قاب کف دستگاه میتوانید قسمتهای داخلی قاب، مانند موتور و برد الکترونیکی دستگاه را مشاهده کنید.
5ـ شکل 23ـ1 کف دستگاه غذاساز را نشان میدهد، بررسی کنید به چه دلیل شیارها در کف دستگاه ایجاد شده است، نتيجه را بهطور خالصه بنویسید. همانطور که مشاهده میکنید کف دستگاه، دارای کانال پلاستیکی ورود هوا و شیارهای خروجی هوا است. پروانۀ خنک کنندۀ موتور در وسط کانال قرار میگیرد و با گردش آن، هوا وارد کانال شده و موتور را خنک میکند؛ سپس هوای گرم از شیارهای کنار کانال خارج میشود. در شکل 24ـ1 موتور، برد الکترونیکی و پروانه خنککنندۀ موتور دیده میشوند.
6ـ براساس اینفوگرافی شکل 25ـ1 مراحل زیر را اجرا کنید.
شیار روی دستگاه اصلی غذاساز را مشاهده میکنید. در زیر این شیار یک میکروسوئیچ قرار دارد.
هنگامیکه کاسه یا پارچ دستگاه روی آن قرار میگیرد، زایدههای آن با میکروسوئیچ درگیر میشود و میکروسوئیچ عمل میکند و مدار الکترونیکی را به کار میاندازد.
با یک پیچ گوشتی مناسب پیچهای نگهدارندۀ میکروسوئیچ را باز کنید تا میکروسوئیچ آزاد شود.
پس از آزاد شدن پیچهای نگهدارنده، میکروسوئیچ را به طرف بالا بکشید تا از جای خود خارج شود.
پس از باز کردن پیچهای نگهدارنده، میکروسوئیچ و قاب آن را از جای خود خارج کنید.
میکروسوئیچ را از قاب پلاستیکی جدا کنید.
7ـ براساس اینفوگرافی شکل 26ـ1 مراحل زیر را اجرا کنید.
با یک پیچ گوشتی چهارسوی مناسب، پیچهای محکم کنندۀ موتور به بدنه را باز کنید.
بعد از باز کردن سه عدد پیچ نگهدارنده، موتور را به طرف بالا بکشید تا از جای خود خارج شود.
با بیرون آوردن موتور و گیربکس، قسمتهای مختلف دستگاه را با دقت ببینید.
8 ـ براساس اینفوگرافی شکل 27ـ1 مراحل زیر را اجرا کنید.
روی گیربکس سه عدد لاستیک لرزهگیر وجود دارد، با خارج کردن موتور و گیربکس از جای خود، سه عدد پایۀ نگهدارندۀ موتور و گیربکس را میبینید. این پایه ها داخل لاستیکهای لرزهگیر قرار دارند.
با یک پیچ گوشتی چهارسو، پیچهای نگهدارندۀ برد الکترونیکی به بدنه را باز کنید. پس از باز کردن پیچهای نگهدارنده و جدا کردن برد از بدنه، سر سیمها را کمیبه طرف بیرون بکشید تا از محل اتصال روی برد الکترونیکی طبق شکل جدا شود.
اکنون میتوانید برد الکترونیکی دستگاه غذاساز و اجزای آن را به طور کامل ببینید. فیوز شیشهای قرار گرفته در مسیر برق ورودی جهت محافظت از برد به کار میرود.
توجه:
عملیات بستن قطعات و اجزای دستگاه غذاساز، بر عکس حالت باز کردن آن است. دقت کنید تا تمام قطعات و اجزای دستگاه، درست و صحیح در محل خود قرار گیرند. به عبارت دیگر برای بستن قطعات دستگاه، باید از انتهای مراحل بازکردن آن شروع کنید و به ابتدای آن برسید.
هدف:
کسب شایستگی برای سرویس و بستن اجزای دستگاه غذاساز و راه اندازی دوباره آن
مواد، ابزار و تجهیزات:
غذاساز ـ پیچگوشتی معمولی و برقی مناسب ـ ابزار عمومی برق ـ ابزار مخصوص مورد نیاز برای دستگاه ـ مواد مورد نیاز برای سرویس و تمیزکردن دستگاه
مراحل اجرای کار:
1ـ کلیه اجزای باز شده را طبق مراحلی که باز کردهاید کنار هم بچینید. سپس از مجموعه عکس بگیرید و یکی از عکسها را در محل تعیین شده بچسبانید.
2ـ کلیه قطعات را به دقت بررسی کنید، چنانچه دارای شکستگی یا ترک خوردگی است، اقدام به تهیه قطعه یدکی و جایگزینی آن نمایید.
3ـ با استفاده از پارچه مرطوب و آغشته به مواد شوینده مالیم و قلم مو کلیه قطعات را تمیز کنید. چنانچه برخی از قسمتها آغشته به روغن یا مواد دیگر است آنها را با ماده پاک کننده مناسب تمیز کنید. برای تعیین ماده پاک کننده مناسب، به دفترچه راهنمای کاربرد دستگاه مراجعه کنید و از مربیان کارگاه کمک بگیرید.
4ـ پس از تمیز کردن قطعات، برد الکترونیکی و اتصالهای آن را بررسی کنید. چنانچه نیاز به ترمیم دارد آنها را ترمیم نمایید.
5ـ سرسیم ها و محل اتصال آن را به دقت بازبینی کنید، چنانچه اکسید شده یا رنگ آن تغییر کرده است، سرسیم را تعویض و اتصال نری آن را با سمباده نرم سمبادهکاری کنید تا اکسیدهای آن برداشته شود.
6ـ سیمهای رابط داخلی و بیرونی دستگاه را با اهم متر آزمایش کنید و از صحت آن مطمئن شوید.
7ـ میکروسوئیچ و سایر قطعات مرتبط را آزمایش کنید و از صحت عملکرد آنها اطمینان حاصل کنید.
8ـ ابتدا یک پارچه تمیز زیر دست خود پهن كنيد، سپس اقدام به مونتاژ و جمع کردن دستگاه نماييد. مراحل بستن دستگاه برعکس مراحل باز کردن آن است، دقت کنید که قطعات در جای خود قرار گیرند و خارها و زواید مربوط به قطعه ً ها در محل خود باشند و کاملا محکم شوند.
الگوي پرسش:
1ـ اجزای اصلی و جانبی دستگاهی را که با آن کار کردهاید، نام ببرید.
2ـ وظیفه میکروسوئیچ را در مدارهای مختلف توضیح دهید.
3ـ حداقل 4 نکته ایمنی درباره بازکردن و بستن دستگاه خانگی بنویسید.
4ـ در صورتی که موتور دستگاه در جای خود محکم نشود، چه اشکالی در عملکرد دستگاه به وجود می آیدشرح دهید.
الگوي آزمون نظری پایان واحد یادگیری
1ـ لزوم استفاده از دفترچه راهنمای لوازم الکترونیکی خانگی را شرح دهید.
2ـ پنج نمونه از محتوای مربوط به مطالب اصلی موجود در فهرست دفترچههای راهنما را انتخاب کنید وترجمه آنها را بنویسید.
3ـ سه نمونه از نکات ایمنی موجود در دفترچههای راهنما را شرح دهید.
5ـ کار نکردن هیچ یک از دکمه های دستگاه ریموت کنترل به چه دلیل میتواند باشد؟
الف) قطع بودن کانکتورهای باتری
ب) آسیبدیدگی کریستال
پ) معیوب شدن LED جلوی دستگاه ریموت کنترل
ت) هر سه مورد
6ـ یکی از دالیل کارنکردن دستگاه ریموت کنترل تلویزیون ممکن است از گیرنده اشعه مادون قرمز باشد.
صحیح
غلط
8ـ هنگام اندازهگیری ولتاژهای بالا توسط مولتی متر چه نکاتی را باید در نظر بگیرید تا به دستگاه آسیبی نرسد؟
9ـ درصورتی که مولتی متر روی اندازهگیری جریان تنظیم شده باشد و آن را اشتباه به منبع ولتاژ متصل کنیم چه اتفاقی رخ می دهد؟
10ـ هنگام سرویس و تعمیر دستگاه، شناسایی دقیق محل، نوع پیچها و خارها چه ضرورتی دارد، چنانچه رعایت نکنیم چه اشگالی به وجود می آید؟
الگوي آزمون عملی پایان واحد یادگیری
1ـ شکل 28ـ1 قسمتهای مختلف پانل جلوی یک دستگاه پخش DVD را نشان میدهد. با توجه به بخشی از دفترچه راهنمای دستگاه که در ادامه آمده است، شماره مربوط به قسمتهای مختلف را در کنار شکل بنویسید.
2ـ یک عدد دستگاه ریموت کنترل معیوب را در اختیار بگیرید. عیب آن را تشخیص دهید سپس آنرا سرویس و در صورت امکان عیب آنرا رفع کنید.
3ـ اجزای یک دستگاه الکترونیکی خانگی موجود در کارگاه را باز کنید و پس از سرویس آن را دوباره راهاندازی نمایید. مراحل کار را به صورت یک گزارش کامل با تصویر تحویل دهید.
ارزشیابی شایستگی بازكردن، بستن و راهاندازي مجدد دستگاههاي خانگي
جهت مشاهده دوره های آموزشی بر روی این لینک کلیک نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.