نصب و راه اندازی سیستمهای نظارت تصویری(surveillance systems)
نصب و راه اندازی سیستمهای نظارت تصویری
انسان همواره نظارت بر داشته هایش را حق طبیعی خود میداند! به همین دلیل سیستم های نظارتی متنوعی به کمک بشر امروزی آمدهاند تا بتواند همواره بر داشته هایش نظارت و کنترل داشته باشد. و حتی در برخی موارد این سیستم ها حفاظت از جان و مال را نیز برعهده دارند.
دوربين هاي مدار بسته فناوري جديدي است که با به تصوير كشيدن فضاهاي مختلف و مشاهده آنها به روش های گوناگون، نظارت تصویری را براي كاربران ممكن مي كند. فناوریهای امروزی قابلیت های منحصر بهفردی برای سیستم نظارت تصویری به ارمغان آورده است تا جایی که ساختمان هوشمند بدون این سیستم ها غیرقابل تصور شدهاست!
شایستگی نصب و راه اندازی سیستم نظارت تصویری(دوربین های مداربسته)
اهداف این شایستگی عبارتاند از:
1 نصب و راهاندازی سیستم نظارت تصویری
2 عیبیابی و رفع عیب سیستم نظارت تصویری
3 طراحی و کار با نرمافزارهای مرتبط با سیستم نظارت تصویری
4 انتقال تصویر کابلینگ و تحت وب سیستم نظارت تصویری
5 هوشمندسازی سیستم توسط برقراری ارتباط با سیستم های موجود
معرفی سیستم نظارت تصویری
واژة »دوربین مداربسته« برگردان فارسی کلمة انگلیسی »TeleVision Circuit Closet »یا به اختصار»CCTV »است. معنی لغوی آن »جعبة جادویی مداربسته« است.
دوربین مداربسته به کلیة دوربین هایی اتالق میشود که در محل خود ثابتاند و تصاویر را به یک یا چند محل ارسال میکنند. از آنجا که اغلب این دوربین ها در حفاظت، نظارت و سیستمهای مانیتورینگ امنیت به کار میرود این واژه بیشتر به همین حیطه (نظارت تصویری) برمیگردد.
این سیستم ها، علاوه بر عملکرد نظارتی، عملكرد کنترلی و حتی پیشگیرانه نیز دارند. کاربرد اصلی و عمده دوربینهای مداربسته در سیستم های حفاظتی و نظارتی است اما کاربردهای آن در دو حوزة فوق محدود نیست و از آن فراتر میرود، کاربردهایی از قبیل کاربردهای پلیسی، نظامی، فضایی، صنعتی، کنترل ترافیک، ارتباطات ویدئویی و تصویربرداری نامحسوس و کاربردهایی فراوان که امروزه دوربینهای مداربسته را به صنعتی پیچیده تبدیل کرده است.
بر اساس نحوة سیگنال تولیدی دوربین (تصویر)، سیستمهای نظارتتصویری را میتوان به انواع زیر تقسیم کرد:
اجزای سیستم های نظارت تصویری
سیستم های نظارت تصویری(دوربین مداربسته) نیز همچون سیستمهای دیگر به تجهیزاتی نیاز دارد. بلوک دیاگرام زیر تصویری از این تجهیزات و وظیفه هر بخش را ارائه میکند.
هر بخش از این تجهیزات را اجزائی تشکیل داده است که به تفصیل ارائه خواهد شد.
اجزای سیستم نظارت تصویری (کابل و اتصالات)
ارتباط بین دوربین با دستگاه ضبط کننده برعهدة کابل و متعلقات آن است.
الف) انواع کابل سیستم نظارت تصویری
I .کابلهای RG :
همانطور که در تصویر زیر مشاهده مینمایید،کابلهای کواکسیال(RG )از چند بخش تشکیل شدهاند. پوشش بیرونی وظیفة مراقبت از کابل را برعهده دارد. شیلدکابل وظیفة مراقبت از کابل را در مقابل نویزهای الکترومغناطیسی، برعهده دارد. عایق داخلی کابل نیز وظیفة مراقبت از مغزی کابل و جداکردن (عايق كردن) مغزی از شیلد را برعهده دارد. همچنین مغزی کابل وظیفة انتقال اطالعات تصویر را برعهده دارد.
باکیفیترین کابل از مغزی مسی با قطر8mm2/0 و شیلد مسی 144رشته تشکیل شده است.
خلاصه ای از انواع کابلهای RG در تصویر ارائه شده است.
II .کابلهای شبکه:
در دوربینهای مداربستة تحت شبکه از کابلهای شبکه که معمولا رایجترین آنهاCAT6 و CAT5 است، استفاده میشود.
همچنین جهت تغذیه دوربین باید درکنار این کابل، کابل برق نیز عبور کند. البته در فناوری جدید، انتقال تصویر دوربین (اطالعات و حتی صدا) با کابلهای شبکه، بدون تغذیة برق (فناوری POE )میباشد.
ب) اتصال دهندهها (کانکتورها)
فیشBNC و سوکت شبکه و فیش تغذیه مهمترین اتصال دهنده های مورد استفاده در سیستمهای دوربین مداربسته میباشند. با سوکت شبکه در پودمان اول آشنا شدید. فیش تغذیه نیز در ادامه ارائه میشود. در اینجا فقط به معرفی فیش BNC میپردازیم.
BNC یا NeillConcelman Bayonet :
نوعی فیش ارتباطی است که بهمنظور اتصال کابل های کواکسیال به کار میرود. این اتصال دهنده برای کابلهای کواکسیالی از قبیل RG59 و RG58 مناسب است. بیانسیها در زمینه های متفاوتی ازجمله تجهیزات رادیو و تلویزیونی، تجهیزات آزمایشگاهی و سیگنالهای ویدئویی
بهکار برده میشوند. همچنین این بیان سیها فیشهای متداولی برای ارتباط دوربینهای مداربسته اند.
تصویر زیر انواع BNCها را نمایش میدهد.
BNC ها، همانند سایر اتصالدهنده ها نیز بهصورت نری و مادگی به یکدیگر متصل میشوند و شامل یک پین داخلی و یک فک دوّار چرخنده هستند. بدنة چرخشی فیش BNC در نوع مادگی با چرخشی 180درجه قفل میشود. نوع پیچی، پرسی و لحیمی آنها متداولترین نوع فیش های مورد استفاده در دوربینهای مداربسته است.
هدف:
نصب فیش BNC پرسی ابزار مورد نیاز:کابل کواکسیال، آچارپرس، BNC پرسی، سیمچین، کاتر
1 کابل کواکسیال را به اندازه ۱۹میلیمتر با کاتر لخت کنید تا به شیلد برسید. در هنگام لخت کردن روکش دقت کنید که شیلدها را با کاتر قطع نکنید!!
2 یک سانتیمتر از شیلد را جدا نمایید تا به عایق داخلی (روکش مغزی) برسید. آنگاه5/3میلیمتر از عایق داخلی را با کاتر بردارید.
3 مغزی فیش را توسط دستگاه پرس، به مغزی لخت شده پرس کنید. دقت کنید هنگام پرس، مغزی کابل بر اثر خم شدن نشکند!
4 فیش BNC را در داخل کابل قرار دهید و آنرا توسط دستگاه، پرس کنید.
ً
توجه کنید قبل از قرار دادن فیش حتما غلاف پرس (Sleeve Crimp )را از کابل عبور دهید.
ج) تغذیه (Supply Power)
جهت روشنشدن تجهیزات داخلی دوربینها نیاز به ولتاژ تغذیه است. محل اتصال ولتاژ، ورودی تغذية دوربين مداربسته است. تغذیه دوربین را میتوان به دو قسمت مهم تقسیم کرد:
ً »آداپتور تغذيه« غالبا در مقادير 12 يا 24 ولت DC
1 )انتخاب نوع سیستم تغذیه:
منبع تغذیه یا اصطالحا است و به دوربین متصل ميشود. برخي از دوربينهاي صنعتي هم مستقيماً با ولتاژ 220ولت كار ميکنند.
در هنگام نصب سیستم مداربسته، در خصوص منبع تغذیه، دو گزینه پیشرو دارید:
1 استفاده از منبع تغذیه مجزا برای هر دوربین (انفرادی)
2 استفاده از منبع تغذیه مشترک برای تمامی دوربین ها (مرکزی)
نکتة:
حائز اهمیت در انتخاب نوع تغذیة سیستم، جریان تحویلی به مدار دوربین است. چرا که ولتاژ هر دو نوع در یک دوربین تزریق میشود اما جریان در نوع مرکزی12ولت است. جریان منبع در روش انفرادی صرفا برابر کل دوربینهاست.
2 )فیش و کابل تغذیه: کابل تغذیه سیستم نظارتتصویری، به صورت سیم زوجی (ترجیحا افشان) و حداقل با قطر 75mm/0و در دو رنگ قرمز و مشکی یا قرمز و آبی وجود دارد. فیش تغذیه دوربین معمولا بهصورت یک مادگي است. محل اتصال تغذيه ممكن است به صورت ترمينال پيچي نيز باشد (تصویر زیر)
برخی از دوربینها نیز از طریق سیم تصویر تغذیه میشوند و نیازی به اتصال فیش تغذیه ندارند (فناوریPOE در کابلهای شبکه و فناوری POC در کابلهای کواکسیال).
در انتخاب منبع تغذیه باید ولتاژ کاری و جریان مصرفی تجهیزات را در نظر گرفت. همچنین برای فواصل دور باید افت ولتاژی که در طول مسیر ایجاد میشود را لحاظ کرد.
هدف: نصب و کار با نرمافزار Calculators CCTV
نرمافزار Calculators CCTV یکی از نرمافزارهای جامع در زمینه محاسبات دوربین های مداربسته میباشد. پس از نصب نرمافزار در قسمت Tools و گزینه Loss Wire افت ولتاژ و میزان ولتاژ مورد نیاز را برای یک پروژه واقعی محاسبه کنید.
همانطور که در نرمافزار مشخص است، علاوه بر ولتاژ، جریان تحویلی به دوربین نیز اهمیت دارد که در صورت تأمین نشدن این جریان توسط منبع تغدیه، به دوربین آسیب میرسد.
اجزای سیستم نظارت تصویری (دوربین)
همان طور که قبلا هم اشاره شد، وظيفة اصلي دوربين، تولید سيگنال ويدئويي جهت ارسال به گیرنده است.
دوربین مهمترین بخش یک سیستم نظارت تصویری به شمار میرود.
دوربینهای مداربسته را از دو جنبة سیگنال خروجی آن و شکل ظاهری و کاربرد آن میتوان دستهبندی کرد.
الف) انواع دوربین از نظر نوع سیگنال
انواع دوربینهای مداربسته از نظر سیگنال خروجی به سه دستۀ آنالوگ، تحت شبکه (IP )و چندمنظوره تقسیم میشوند.
1 )دوربین آنالوگ:
این دوربینها نسل اولیة دوربینهای مدار بستهاند و جهت دریافت و ارسال اطالعات (صدا و تصویر) از امواج آنالوگ استفاده میکنند. این نوع دوربینها در دو نوع آنالوگ معمولی و آنالوگ HD وجود دارد.
گفتنی است فناوریهای روز، نسل جدیدی از دوربینهای آنالوگ با کیفیت HD را نیز بهوجود آورده که AHD،TVI-HD , CVI-HD و SDI-HD مهمترین آنها میباشند که بر پایه کابل کواکسيالاند. همه به همان روش دوربينهای آنالوگ سنتي نصب و راهاندازی ميشوند و ميتوان تنها با تعویض دستگاه DVR و دوربين و حفظ ساختار کابلکشي قبلي، سيستم نظارتتصویری HD را بهروز رساني نمود.
2 )دوربین تحت شبکه (IP 🙂
دوربینهای IP ،نسل جدید دوربینهای مداربسته هستند که به دوربین دیجیتال نیز معروفاند. امروزه بازارهای جهانی تمایل زیادی به دوربینهای دیجیتال نشان داده است.
همانگونه که از نام این دوربین پیداست (برخالف دوربینهای آنالوگ) این دوربین ها از همان ابتدای دریافت تصاویر و صدا، امواج را به سیگنال دیجیتالی تبدیل کرده و ضمن بهکارگیری از امواج دیجیتال، آنها را تحت بستر شبکه کنترل و تحلیل میکنند.
همین ویژگی تحت شبکه بودن در دوربینهای مداربسته IP برای آنها مزایای زیادی را به همراه میآورد.
تصویر فوق یک پارچه بودن دوربینهای IP زیر را نمایش میدهد.
3. دوربین چندمنظورهAll in one :
این دوربینها در بازار به دو نوع شناخته میشوند:
1 این دوربینها در واقع دوربینهایی هستند که امکان استفاده از آنها بهصورت دوربین آنالوگ و یا دیجیتال(تحت شبکه) وجود دارد و برای انتقال تصاویر دارای فیش BNC و سوکت شبکهاند. هرچند کاربرد زیادی در بازار امروزی ندارند.
2 با پیشرفت دوربینهای آنالوگ، دوربینهای چندکارهای نیز وارد بازار شدهاند که میتوانند خروجیهای مختلف HD را تحویل دهند. تصویر روبهرو نحوه عملکرد این دوربینها را نمایش میدهد. در مورد منو OSD و کاربرد آن، در ادامه اطالعاتی کسب خواهید نمود.
ب) انواع دوربین از نظر شکل ظاهری
صرفنظر از نوع سیگنال خروجی دوربین (آنالوگ یا دیجیتال)، دوربینها از نظر شکل ظاهری بسیار متنوع اند و مهمترین آنها دوربینهای دام، بالت، صنعتی، اسپیددام و پینهول است.
درکاربرد و انتخاب دوربینهای فوق نکات زیر اهمیت دارد. (ضمن اینکه میتوان آنها را در دسته بندی متفاوتی نیز ارائه کرد.)
1 )انواع دوربین از نظر کاربرد
دوربین بیسیم(Wireless )
اين دوربینها یک فرستنده (TX )در داخل ِ خود دوربین و یک گيرنده (RX )دورتر از دوربین و نزدیک نمایشگر دارند. آنها بیشتر در مکانهایی که امکان سیمکشی مشکل است کاربرد دارند. دوربینهای مداربستة بیسیم به دو صورت بیسیم آنالوگ و بیسیم دیجیتال و در حالتهای دام و بالت و رومیزی در بازار عرضه میشوند.
دوربینهای موجود در خیابان و اتوبانها (صرفنظر از نحوه ارسال اطالعات و تصویر) نمونهای از این دوربینها هستند.
دوربین ضدآب (Waterproof)
اگر دوربین مداربسته را به گونهای بسازند و مورد استفاده قرار دهند که از نفوذ آب به آن جلوگیری شود؛ ِ به آن »دوربین ضدآب« اطلاق میشود. خواه این دوربین دارای قاب باشد یا خود دوربین درجة حفاظت (IP )بالایی داشته باشد.
دوربین مخفی یا مینیاتوری(Mini )
معمولا از دوربینهای مینیاتوری (کوچک) بهصورت دوربینهای مخفی استفاده میشود. به همین دلیل، این دوربینها به دوربین مخفی معروف شده است. البته انواع مختلف دوربینها (در هر شکل و اندازه) را میتوان بهصورت مخفی نصب کرد و همانگونه که استفاده از دوربینهای
ً مخفی کامال ابتکاری است، میتوان آنها را در هر جایی نصب کرد. استفاده در قاب دتکتور اعلام حریق، چشمی اعلام سرقت، لامپ، ساعت و طرح آینه نمونههایی از این نوع دوربینهاست.
2 )دوربینهای دیددرشب یا IR :
صرفنظر از نوع دوربین که میتواند دام یا بالت (یا هرنوع دیگری) باشد به کلیه دوربینهایی که برای تشخیص تصاویر از نور فروسرخ (Red-Infra )استفاده میکنند دوربینهای دید در شب یا IR گفته میشود. معمولا تعدادی دیود نوری فروسرخ (SMD-ARRAY-LED )در اطراف
لنز این دوربینها نصب و توسط فرمان یک حسگر نوری (فتوسل) در تاریکی روشن میشوند و تصاویر در تاریکی بهصورت سیاه و سفید گرفته میشود. شکل زیر انواع دوربینها و دیودIR آنها را نشان میدهد.
اجزای دوربین مداربسته
پس از شناخت انواع دوربین، لازم است اجزای داخلی دوربینها را نیز بشناسیم. انواع دوربینها با تمام تفاوت در مدلهایشان، مشابهتهایی نیز دارند که در ادامه به آنها اشاره میشود.
دوربینها قسمتهای مختلف دیگری دارند که اجزای هر دوربین مختص همان دوربین میباشد که پرداختن به تمام آنها در این مجال نمیگنجد.
1ـ لنز (Lens)
استوانهای حاوی مجموعهای از عدسی هاست که نور را از خود عبور میدهد و به درون دوربین هدایت میکند و باعث میشود که تصویر به صورت واضح بر روی گیرنده تصویر منعکس شود. در دوربین مداربسته، محل عبور نور را به داخل دوربین، که شامل عدسی و دریچه عبور نور است لنز میگوییم.
امکانات و نوع لنز درکیفیت تصویر ایجاد شده تأثیر بهسزایی دارد. در نمودار زیر تقسیم بندی انواع لنزها را میبینید. لنز دوربینهای مداربسته از نظر قابلیت تنظیم فاصلة کانونی به سه دستة زیر تقسیم میشوند:
2ـ حسگر مبدل نور به ولتاژ الکترونیکی (up Pick Device Imaging)
این سنسور قلب دوربینهای مداربسته است. حسگر تصوير، نور عبوري از روزنة لنز به داخل دوربين را به یک سيگنال الکتریکی تبدیل میکند.حسگرهایی که امروزه در دوربینها مورد استفاده قرار میگیرد دو نوعاند:
Device Coupled Charged (CCD) .1:
(CCD ) یک فناوری آنالوگ است که تصاویری شفاف و با رزولوشنCMOS نسبتاً بالا را ارائه میدهد و در نور کم هم تصاویر خوبی نمایش میدهد و کمی بیشتر از حسگرهای برق مصرف میکند. هر CCD از میلیونها سلول بنام فتوسایت یا فتودیود تشکیل شده است. این نقاط در واقع
حسگرهای حساس به نوری هستند که اطالعات نوری را به یک شارژ الکتریکی تبدیل مینمایند.
Complementary Metal Oxide Semiconductor) CMOS .II
با پیشرفت فناوری وافزارههای نیمه رسانا این حسگر در دوربینهای شبکه و HD جایگزین CCD گردید. تقریبا در تمام دوربینهای امروزی از این فناوری استفاده میشود.
شرکتهای بزرگی در دنیا سازنده حسگر دوربین مداربسته میباشند که مهمترین آنها حسگرهایی با نام تجاری سونی و آپتینا و امنیویژن و گلکسی را روانه بازار کردهاند.
3ـ برد الکترونیکی دوربین(CHIPSET)
برد الكترونيکي (شامل پردازنده، سنسور و چیپ) که در داخل دوربین قرار دارد، اصولا وظايف زیر را بر عهده دارد:
الف) تبديل خروجي سنسور به یک سيگنال ويدئويي؛
ب)پردازش سیگنال خروجی سنسور؛
ج)تنظيم امکانات موجود در چیپست (نوع خروجی تصویر و فرمان به بخشهای مرتبط)؛
د) کنترل و تنظيم نور مربوط به تصوير بهدست آمده از سنسور.
شرکتهای بزرگی در دنیا سازنده پردازنده (چیپست) دوربین مداربسته میباشند که مهمترین آنها بردهایی با نام تجاری نکستچیپ (NVP ،)فولهان(FH ،)هایسیلیکون (HI )و HDI را روانه بازار کردهاند.
جدول زیر مهمترین چیپست دوربین مداربسته را نمایش میدهد.
4ـ کابل دوربین و متعلقات
اطالعات و سیگنالهای دوربین، که توسط اجزای معرفی شده تولید میشود؛ توسط کابل دوربین به بقیه سیستم انتقال مییابد. این کابل قطعاً شامل ورودی تغذیه و خروجی تصویر میشود. همچنین، کابل دوربین ممکن است شامل منو OSD یا خروجی آلارم یا خروجی صدا (میکروفن) نیز باشد.
1 )ورودی تغذیه (Input Power )
محل اتصال ولتاژ، ورودی تغذية دوربين مداربسته است،كه معمولا ً به صورت یک مادگي است. قبال با این تغذیه آشنا شدهاید.
2 )خروجی تصویر(Output Video )
دامنة سیگنال تصویر خروجی دوربینهای مداربسته حدود يك ولت پیکتاپیک است، که از طريق اين كانكتور (فیش) دريافت ميشود. این خروجی در دوربینهای مینی و مخفی
معمولا بهصورت فیش مادگی AV زرد رنگ است، ولي در اكثر دوربين هاي آنالوگ بزرگتر، به صورت یک كانكتور (فیش) BNC است. در دوربینهای دیجیتال (تحت شبکه) نیز این خروجی از نوع مادگی کانکتور RJ45 (کابل LAN )است.
3)منو OSD:
اصطلاح OSD برگرفته از سرواژههایی از واژه های menu Display Screen On میباشد و به معنای »منوی تنظیمات نمایش داده شده روی صفحه« است و کارایی این منو فقط تنظیمات تصویر دوربین است. البته رشد فناوری سیستمهای نظارت تصویری این تنظیمات را بر بستر کابل کواکسیال و دستگاه ضبط و کنترل انتقال داده است.
علاوه بر این قابلیت، همان طور که قبلا هم اشاره شد در دوربینهای چندمنظوره HD ،این منو به جای تنظیمات تصویر؛ نوع خروجی تصویر را مشخص میکند.
اجزای سیستم نظارت تصویری (دستگاه ضبط کننده تصاویر)
وظیفه اصلی این دستگاه ضبط سیگنال و تصاویر دریافتی از دوربینها است. علاوه بر این وظیفه، این سیستم قابلیتهای فراوانی را برای دوربینها فراهم میکند. از ضبط تصاویر با فرمتهای تصویری و کیفیتهای مختلف تا قابلیتهای هشداری متنوع، ارتباط با شبکه و به کارگیری نرم افزارهای کاربردی جهت کنترل ورودی و خروجی.
این دستگاهها به دو دسته اصلی مستقل و کارتهای الکترونیکی دستهبندی میشوند. با این توضیح که از کارتهای الکترونیکی دیگر عملا استفاده نمیکنند. و دستگاههای مستقل تنوع فراوانی دارند؛ ازجمله DVR و NVRها که مهمترین نوع آنها هستند.
DVR .1
این دستگاه جهت ضبط و کنترل دوربینهای آنالوگ(معمولی و HD )مورد استفاده قرار میگیرد و شامل تعداد محدودی ورودی و خروجی تصویر و صداست. محدودیت تعداد ورودیهای DVR ،آنها را دستهبندی کرده است؛ برای مثال DVRهای با چهار ورودی تصویر را چهارکانال (4CH DVR )مینامند.
به همین ترتیب تعداد کانالها میتواند 8 ،16 و 32 باشد. DVRهای رایج در بازار از 32 کانال فراتر نمیروند. ورودی تصویر از نوع مادگی BNC میباشد. این دستگاهها ممکن است ورودی صدا نداشته باشند و یا اینکه یک یا چند ورودی صدا در آنها تعبیه شده باشد.
ورودی صدا نیز از نوع فیش AV است. همچنین این دستگاه دارای خروجی همزمان صدا و تصویر بوده که خروجی صدای آن از نوع فیش AV و خروجی تصویر آن از یکی از انواع (CVBS (BNC یا VGA یا HDMI یا ترکیبی از همه آنهاست (منظور از ترکیب، همزمانی استفاده است).
DVRها بهجز تعداد ورودی صدا و تصویر دارای قابلیتهای مختلفی هستند، که با توجه به آنها، ابعاد و کیفیت و قیمت هر یک را از یکدیگر متمایز میکند.
نکته:
بعضی دستگاههای DVR موجود در بازار قابلیت پشتیبانی از تمام فرمتهای تصویری دوربینها را دارند؟!
به این 5×1 یا All in one هاDVR میگویند فرمتهای آنالوگ(IP ، TVI، CVI ، AHD ،. )
NVR .2
دستگاه کنترل و ذخیرهسازی تصاویر دوربینهای مدار بستة تحت شبکه (IP )را Recording Video Network یا به اختصار NVR مینامند. این دستگاه بر مبنای کنترل دوربین های شبکه طراحی شده و مدلهای مختلف آن در ابعاد مختلف موجود است. بیشتر وظایف این دستگاه با دستگاه DVR همانند است و قابلیتهای نسبتا مشابهی دارند.
تفاوتها تنها در به کارگیری و نحوة ارتباط شان با دوربینهاست. برخالف DVR ها که اتصال تصویر و صدا را به سادگی فراهم کردهاند؛ نحوه اتصال در NVRها تابع مستقیمی از مفاهیم شبکههای کامپیوتری است.
ورودی تصویر این دستگاه نیز همانند DVR به تعداد ورودیهای آن وابسته است و از 4 تا 64 کانال آن در بازار عرضه میشود. معمولا ورودی دوربینهای IP مستقیماً به NVR متصل نمیشود و به تجهیزات جانبیً HDMI یا VGA میباشد.
3ـ کارتهای الکترونیکی
کارت DVR در واقع رابط بین دوربینهای مداربستة آنالوگ با سیستم کامپیوتر است. مابقی وظایف را کامپیوتر انجام میدهد. اطالعات نیز درون کامپیوتر ذخیره میشود. توصیه میشود این سیستم بیشتر برای مصارف کوچک و کوتاه مدت استفاده شود. مهمترین عیوبی که این کارتها را از رده خارج کرد عبارتاند از كیفيت تصاویر ضبط شده پایین، افزایش هزینه برق (باتوجه به روشن بودن دائمی رایانه)، ظرفیت پایین هارد رایانه جهت ضبط (اشغال قسمتی از هارد توسط نرمافزارها و سیستم عامل).
تجهیزات جانبی سیستم نظارت تصویری
با مهمترین تجهیزات مورد استفاده در سیستمهای نظارت تصویری آشنا شدید. علاوه بر این موارد، تجهیزات دیگری نیز ممکن است در برخی پروژهها مورد استفاده قرارگیرد. که مهمترین آنها به شرح زیراند:
1ـ میکروفن (Microphone)
برای ضبط صدای محیط از میکروفن استفاده میشود. میکروفن به دوصورت مستقل از دوربین و همراه دوربین عرضه میگردد. همان طور که قبلا بیان شد، فیش خروجی صدا در دوربینهای میکروفندار به رنگ سفید و از نوع AV خواهد بود.
همچنین در سیستمهای دیجیتال امروزی (IP )میکروفن بههمراه دوربین است و صدا از طریق همان کابل شبکه منتقل میشود. نکته دیگر اینکه میکروفنهای مستقل دارای فیش ورودی تغذیه 12ولت و فیش خروجی AV هستند.
2ـ پایه و کاور(Housing – Bracket)
تمام دوربینها پایه و کاور (کیس) دارند. از پایه جهت نصب دوربین در شرایط خاص یا افزایش طول دوربین استفاده میشود. همچنین در بعضی شرایط جهت محافظت دوربین از عاملی خاص نیاز به کاور است. البته پایه های دیگری نیز در بازار موجودند که میتوان دوربین را به حالت چرخشی (PTZ )درآورد.
نکته:
مهمترین ویژگی و امتیاز موتورهای پلهای از سایر موتورها، امکان کنترل حرکت شفت موتور و قراردادن آن در مکان دلخواه با اعمال پالسهای مناسب است. در این صورت مانند موتورهایDC و سروو موتورها، نیازی به استفاده از مدارات پیچیده برای کنترل وضعیت موتور نمیباشد.
در کاربردهایی که به موقعیتیابی دقیق نیاز است (مانند: پرینتر سه بعدی، دستگاههای CNC ،رباتیک، اتوماسیون و…) از موتورهای پلهای استفاده میشود.
یکی از کاربردهای این نوع موتور در دوربینهای گردان میباشد.
3. هارددیسک (Hard Disk)
هارددیسک قابل نصب در DVR از نوع اینترنال یا داخلی(Internal )و با سیستم ارتباطی SATA هستند.
این هارد دقیقاً مشابه هاردی است که در کامپیوترهای خانگی مورد استفاده قرار می گیرد. البته این هاردها ویژگیهای خاصی دارند که آنها را از سایر مصارف (خانگی، شبکه، آرشیوسازی و..) متمایز میکند. مهمترین عوامل مؤثر در انتخاب و کیفیت هارددیسک سیستمهای نظارت تصویری عبارتاند َ از ظرفیت، سرعت دوَران، اندازه بافر. هاردهای سیستم نظارت تصویری باید تحمل انتقال دائمی اطالعات را بهصورت شبانهروزی داشته باشند.
نکته مهم:
دیگر در انتخاب هارد(به جز نوع هارد) ظرفیت آن است. شما میتوانید با رابطة زیر به صورت تقربی به ظرفیت مورد نیاز برای هاردتان دست یابید:
4ـ سوئیچر (Switcher)
سوئیچر در سیستمهای دیجیتال جهت ارتباط بین دوربین و NVR کاربرد دارد. با سوئیچر و نحوه کار آن در پودمان یکم آشنا شدهاید. در سیستمهای امروزی از سوئیچرهای POE استفاده میشود تا دیگر نیازی ِ به ورودی تغذیه برای دوربین نباشد.
5 ـ رک (Rack)
برای جاگذاری NVR ،DVR ،سوئیچر، سیم، کابل و متعلقات دیگر از »رک« استفاده میشود. از رک در دو نوع ایستاده و دیواری (با توجه به حجم دستگاهها) و یک یا چند طبقه عرضه میشود و دارای قطعاتی است،
از جمله: سینی جداکننده، فن و ماژول برق میباشند.
6 ـ تِستر(Tester)
ِ تستر دوربین مداربسته، دستگاهی است که معمولا یک مانیتور کوچک دارد و به شما این امکان را میدهد که در شرایطی که از مانیتورینگ فاصله دارید، دوربین را بدون تغذیه به آن متصل کنید و تنظیمات و تستهای لازم را انجام دهید.
تسترها معمولا انواع متفاوتی از دوربینهای مداربستة آنالوگ، HD و IP را پشتیبانی مینمایند و برای اهداف مختلفی ازجمله تست سالمت دوربین، تنظیم زاویه دید، تنظیم بهترین جهت برای دوربینهای ثابت، تست میکروفن و تست کابل برق و تصویر کاربرد دارد.
7ـ منبع تغذیه اضطراری
در سیستمهای حفاظتی (همچون اعلام سرقت و اعلام حریق) و درهای اتوماتیک؛ با یک یا دو باتری با جریاندهی پایین میتوان منبع تغذیة اضطراری را در اختیار داشت. اما در سیستمهای نظارت تصویری، به دلیل جریان بالای دوربین و دستگاه باید راه دیگری برگزید. روش تأمین برق اضطراری در سیستمهای نظارت تصویری استفاده از UPS با خروجی 220 ولت برای کل سیستم یا استفاده از خروجی با CPS(Cctv Power Supply) سیستمDC است.
8ـ مبدل و فیشهای ارتباطی
جهت برقراری ارتباط بین خروجی تصویر، ورودی تصویر، تبدیل تصویر خروجی و تبدیل انواع فیشها، به مبدلها و فیشهای ارتباطی گوناگون (بسته به شرایط کار از آنها و نحوه استفاده از آنها) نیاز داریم.
نصب، بهرهبرداری و نگهداری سیستم نظارت تصویری
1ـ نصب تجهیزات سیستم نظارت تصویری
نصب صحیح و اصولی تجهیزات در تمام سیستمها، امری اجتناب ناپذیر است. در سیستمهای نظارت تصویری نیز نصب اصولی تجهیزات در پایداری سیستم و عمر مفید سیستم مؤثر است. اولین کار، کشیدن نقشه یک مکان و مشخص کردن نواحی مورد نظر است.
هر چه جزئیتر باشد بهتر است. برای مثال، هر ساختمانی که میخواهید بررسی کنید، خیابانهای خاص، پارکها، زمینهای بازی، ورودیها، خروجیها، پارکینگ ماشین و سایر مواردی را که باید دیده شود اضافه کنید. (این کار میتواند توسط دست یا نرمافزار انجام شود.)
توجه به نکات روبه رو در نصب تجهیزات مؤثر و بسیار مهم است.
2ـ بهره برداری سیستم نظارت تصویری
پس همان گونه که قبلا هم بیان شد، نصب استاندارد، بهره برداری بهینه تری را به دنبال خواهد داشت.
بهرهبرداری از سیستمهای نظارت تصویری برای هر مکان تعریف خاص خود را دارد. برای مثال نحوة بهرهبرداری از اماکن عمومی و فروشگاهها و حتی از اماکن خصوصی با یکدیگر متفاوت است. اما نکتة حائز اهمیت در همة موارد، حذف عواملی است که سیستم را ناپایدار کنند.
3ـ نگهداری سیستم نظارت تصویری
برای اینکه مطمئن باشیم سیستم نظارت تصویری به نحو احسن کار میکند و از هزینهای که صرف شده به خروجی مورد نظر میرسیم، الزم است برنامة نگهداری منظمی برای سیستم خود در نظر بگیریم. اگر ازیک برنامة منظم برای بررسی و نگهداری سیستم امنیتی خود استفاده کنیم، میتوانیم ضمن محافظت از داراییهای خود، بیشترین کارایی را از سیستم امنیت تصویری خود داشته باشیم.
مهمترین عواملی که باید در طول بهرهبرداری و نگهداری از سیستم رعایت کرد عبارتاند از: هموارکردن زاویه دید، تمیز نمودن لنز دوربین و دستگاه، تست کابل و فیشها، تست ولتاژ ورودی دوربین و دستگاه.
انتقال تصویر در سیستم نظارت تصویری
این بحث، بخشی از راه اندازی سیستم نظارت تصویری است،که به صورت جداگانه مطرح میشود.
انتقال تصویر، همانگونه که از نامش پیداست، یک هدف کلی را دربر میگیرد و آن انتقال تصویر خروجی دوربین مداربسته به مرکز کنترل مورد نظر است؛ مهمترین آنها به شرح زیراند:
1 مرکز کنترل میتواند DVR یا NVR باشد و این انتقال اطالعات از طریق سیم،کابل یا فیبرنوری صورت میگیرد. این انتقال اطالعات بیشترین کاربرد را دارد.
2 انتقال تصویر میتواند انتقال رادیوئی باشد. انتقالی که از طریق گیرنده و فرستنده رادیوئی صورت میپذیرد. این نوع انتقال بیشتر در معابر شهری یا فواصل طوالنی کاربرد دارد.
3 انتقال تصویر از طریق بستر اینترنت (و حتی بستر Fi-Wi .)شاید در دیوارنوشتهها یا سایر تبلیغات با این جمله »محل کار خود را از منزل ببینید« برخورد کرده باشید، جملهای که انتقال تصویر را دربر میگیرد.
انتقال تصویر نوع اول را در طول بخشهای گذشته فراگرفتهاید. در این بخش » انتقال تصویر« نوع سوم را فرا میگیرید.
تصاویر پایین انواع انتقال تصویر را نمایش میدهند. تصویر سمت راست نشاندهندة ترکیبی از انتقال کابلی و اینترنتی است و تصویر سمت چپ انتقال رادیویی را نمایش میدهد.
انتقال تصویر دوربینهای مداربسته بر روی بستر نت، یکی از کاربردیترین فناوریهای کنترلی است. چرا که میتوان علاوه بر نظارت سیستم، آن را کنترل و فرماندهی کرد. و حتی میتوان در اجرای خانههای هوشمند از آن بهرهبرداری نمود. این انتقال میتواند بر روی تلفن همراه یا رایانه انجام شود.
انتقال تصویر در دو حالت کلی شبکه داخلی(LAN که اصطالحاً LOCAL گفته میشود) و بر بستر اینترنت (WAN )وجود دارد. از طرف دیگر انتقال تصویر بر بستر نت برپایه IPها صورت میگیرد. همانطور که در پودمان اول فراگرفتید، IPها در دو نوع دینامیک و استاتیک وجود دارند.
پس انتقال تصویر علاوه بر حالت LOCAL ، در دو حالت دینامیک(که اصطالحاً P2P گفته میشود) و حالت استاتیک نیز قابل اجراست که هرکدام مزایا و عیوبی نیز دارند.
مراحل انتقال تصویر به صورت زیر میباشد:
جهت مشاهده دوره های آموزشی بر روی این لینک کلیک نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.