تعمیر اسپیکر کامپیوتر 🔧: آموزش کامل عیب یابی و تعمیر اسپیکر ها
تعمیر اسپیکر
آنچه در این نوشته یاد می گیرید:
- انواع اسپیکر
- خرابی و مشکلات اسپیکرها
- میکروفن چگونه کار میکند؟
- پرده یا دیافراگم بلندگو ها (Cone) چگونه کار میکند؟
- مدار تغذیه اسپیکر
- ایرادات مربوط به تغذیه اسپیکر و نحوه رفع آنها
- روش های تست خازن
- طریقه تعمیر کردن ترانس
- آشنایی با ترانزیستور و نحوه تست آن
- تعمیر اسپیکر
برای تعمیر اسپیکر ابتدا باید بدانید، اسپیکرهایی که امروزه در بازار وجود دارند به دو دسته کلی تقسیم می شوند که به نام های اسپیکرهای اکتیو و اسپیکرهای پسیو معروف هستند.
اسپیکرهای اکتیو همان اسپیکرهایی هستند که دارای سیستم کنترل صوتی الکترنیکی نظیر سیستم اکولایزر و ولوم صدا می باشند. که اجازه می دهند کنترل کامل روی صدا در زمان پخش داشته باشیم.
در مقابل اسپیکرهای پسیو اسپیکرهایی هستند که فقط صدای دریافتی از دستگاه هایی نظیر آمپلی فایر و دیگر اسپیکرهای اکتیو را فقط پخش می کنند و به عبارتی نوعی بلند گو هستند و ابزاری برای کنترل صدا ندارند.
به شما پیشنهاد میکنم که تا انتهای این مقاله ارزشمند که درباره تعمیر اسپیکر است از سایت فرازنتورک همراه ما باشید.
مطلب پیشنهادی: کتاب تعمیرات لوازم جانبی کامپیوتر
خرابی و مشکلات اسپیکرها
اسپیکرها نیز به دلیل ماهیت و ساختار خود دچار مشکلات مختلفی می شوند که باید در زمان خرابی عیب یابی و تعمیر شود. و تعمیر اسپیکر کار مهم و حساسی است.
باید بدانید که خرابی و مشکلات فنی در اسپیکرهای اکتیو و پسیو نیز با هم متفاوت است. اسپیکرهای پسیو خرابی که دارند فقط ۱ الی ۲ نوع می باشد که آن هم خرابی و سوختن بلندگو و یا خرابی لایه های نرم بلندگو می باشد که ارتعاشات توسط آنها انتقال پیدا می کند ، که خرابی این لایه ها باعث ایجاد نویزهای صوتی در حین پخش صدا می شود.
مشکلات و خرابی اسپیکرهای اکتیو بسیار متفاوت و زیاد هستش
بازار کار اسپیکرها ، باند و آمپلی فایرها یکی از داغترین بازار های کاری در دنیا هستش زیرا موسیقی طرفداران بی شماری دارد و هر روز نیز به این طرفداران اضافه می شود.
خوشبختانه یادگیری عیب یابی و تعمیرات باند و تعمیر اسپیکر و یا آمپلی فایر کار سختی نیست و به راحتی خواهید توانست با گذراندن دوره به یک تعمیرکار ماهر در این زمینه تبدل شوید.
پیش نیاز های یادگیری تعمیرات دستگاه های الکترونیکی دانش الکترونیک است که در دوره تعمیرات پاور برای شما گذاشته ایم
صدا چگونه تولید میشود؟
وقتی صدا تولید میشود که جسمی بتواند در هوا لرزش ایجاد کند. ملکولهای هوای با فرکانس خاصی شروع به لرزش می کنند. و ذرات کناری خودشان را می لرزانند تا اینکه این لرزش به پرده گوش ما برسد سپس مغز ما این لرزش را به صدا تفسیر میکند تا ما بتوانیم آن را بشنویم.
میکروفن چگونه کار میکند؟
وقتی شخصی با میکروفن صحبت میکند ، پرده دیافراگم میکروفن بوسیله امواج صوتی شروع به لرزش میکند سپس امواج صوتی به سیگنالهای الکتریکی ترجمه میشود و در ادامه سیگنالهای الکتریکی به سیگنالهای دیجیتالی تبدیل شده و در حافظه سیستم ذخیره میشود.
در سیگنالهای صوتی دو مورد اهمیت دارد:
فرکانس امواج صوتی : هر چه فرکانس امواج صوتی بیشتر باشد ، ملکولهای هوا بیشتر جابجا میشوند و صدای بم و زیر را میتوان کنترل کرد.
دامنه امواج صوتی : هر چه دامنه امواج صوتی بیشتر باشد گوش انسان صدا را بلندتر میشنود.
پرده یا دیافراگم بلندگو ها (Cone) چگونه کار میکند؟
پردهCone از کاغذ یا پلاستیک یا فلز ساخته میشود که بصورت مخروطی قرار گرفته است. راس مخروط به یک میله فلزی متصل است و لبه بیرونی مخروط به حلقهSuspension متصل میشود.
میله فلزی : جنس آن از آهن یا فلز دیگری هستش که خاصیت مغناطیس شدن را دارد و دور میله یک سیم پیچ وجود دارد که میدان مغناطیسی لازم را بوجود میآورد. دقت داشته باشید که در زیر سیم پیچ یک آهنربای حلقوی ثابت وجود دارد.
حلقه Suspension : از یک طرف به پرده Cone وصل میشود و به پرده Cone اجازه میدهد به راحتی در جهت بالا و پایین حرکت کند. و از طرف دیگر خود به یک قاب سبد مانند به نام Basket متصل شده است.
دوره پیشنهادی: آموزش سخت افزار و تجهیزات جانبی کامپیوتر (+A)
جریانی که وارد سیم پیچ بلندگو میشود باعث ایجاد میدان مغناطیسی اطراف سیم پیچ میشود. سپس این میدان به میدان ایجاد شده توسط آهنربای مغناطیسی برخورد میکند و اگر همنام بودند باعث میشود سیم پیچ و میله فلزی که دیافراگم بدان متصل است به سمت جلو حرکت کند و اگر میدانها غیر همنام بودند باعث میشود سیم پیچ و آهنربا همدیگر را جذب کنند در نتیجه دیافراگم به طرف داخل حرکت کند. با حرکت پردهCone و لرزش ملکولهای هوای اطراف آن سیگنال الکتریکی به سیگنال صوتی تبدیل میشود.
میکروفن برعکس اسپیکر هستش. در میکروفن ابتدا امواج صوتی به دیافراگم میرسند و باعث حرکت دیافراگم میشوند سپس دیافراگم کویل یا سیم پیچ و میله متصل بدان را به حرکت در میآورد. با داشتن یک آهنربای مغناطیسی میتوانیم در دو سر خروجی سیم پیچ جریان الکتریکی القایی داشته باشیم سپس این سیگنال الکتریکی تبدیل به سیگنال دیجیتال میشود.
مدار تغذیه اسپیکر:
فیوز : برق 220 ولت شهری ابتدا وارد فیوز میشود و در صورتی که مقدار آمپراژ ورودی به فیوز کمتر از آمپر فیوز باشد ولتاژ از فیوز رد میشود. فیوز اجازه عبور جریان زیاد را نخواهد داد.
اگر اتصال کوتاهی در مدار رخ دهد فیوز می سوزد و مانع از آسیب به دیگر قطعات می شود.
ترانس : از ترانس کاهنده برای کاهش ولتاژ 220 ولتAC شهری به 12 ولتAC استفاده میشود. همانطور که مشاهده میکنید ، در قسمت ورودی برق 220 ولت وارد ترانس میشود و سپس برق 12 ولتAC با دو سیم آبی و یک سیم مشکی (G) وارد مدار ولتاژ اسپیکر میشود. دقت کنید یکی از سیمهای آبی برق 12+ ولت و سیم آبی دیگر دارای برق 12- ولت میباشد.
مدار ولتاژ اسپیکر برق 12 ولتAC گرفته شده از سیم پیچ خروجی ترانس را به برق 12 ولتDC تبدیل میکند. ابتدا برق 12 ولتAC وارد پل دیود میشود و کاملا یکسو میشود سپس ولتاژ توسط خارن های بزرگ صاف وDC می شود.
مطلب پیشنهادی: کتاب تعمیرات لوازم جانبی کامپیوتر
مدار تغذیه اسپیکر
همانطور که می دانیم در تمامی دستگاه های الکترونیکی نیازمند یک مدار تغذیه جهت تامین جریان و ولتاژ مورد نیاز آن می باشیم. مدار تغذیه اسپیکر وظیفه تامین ولتاژ و جریان مورد نیاز مدار آمپلی فایر با IC های تقویت کننده را بر عهده دارد. معمولاً در اسپیکرها از روش خطی برای تامین ولتاژ و جریان مورد نیاز خود استفاده میکنند. علت اینکه از مدارات سوئیچینگ در تغذیه اسپیکرها استفاده نمی شود این است منابع تغذیه سوئیچینگ نویز بسیار زیادی را تولید میکنند که این نویز وارد مدار آمپلی فایر ما شده و در کیفیت صدای خروجی ما تاثیر بسزایی خواهد داشت. در نتیجه بهترین روش استفاده از منابع تغذیه خطی می باشد در مورد منابع تغذیه خطی در آموزش تعمیر پاور مفصل صحبت کرده ایم.
ترانسفورماتور جهت کاهش مقدار ولتاژ دریافت شده از برق شهر استفاده می شود.
پل دیود جهت یکسو سازی ولتاژ AC و تبدیل آن به DC مورد استفاده قرار می گیرد. معمولا از 4 دیود معمولی یا یک پک آماده پل برای این منظور استفاده می شود.
خازن صافی جهت صاف نمودن ولتاژ ضربان دار دریافت شده از پل دیود می باشد
تحلیل مدار تغذیه ، ابتدا ولتاژ توسط ترانس از ۲۲۰ ولت به یک مقدار کمتر برای مثل ۱۲ولت تبدیل می شود. معمولاً در اسپیکرهایی که از ولتاژهای 12 ، 20 ، 24 یا 46 استفاده میشود. تشخیص این موضوع بسیار آسان است. می توانید از روی خود ترانس مقدار ولتاژ آن را بخوانید. بعد از این که ولتاژ کاسته شد و به مقدار مورد نیاز ما رسید باید توسط پل دیودی D1 یکسو شود. و مولفه های AC آن حذف کردند. پل دیودی مولفههای ACرا حذف کرده و فقط مولفه های DC را از خود عبور می دهد ولی ولتاژ یکسو شده پل دیودی دارای نوسان بسیار زیادی است و این نوسان برای مصرفکننده مضر می باشد به همین دلیل نیاز داریم تا در حد امکان این نوسان را به صفر نزدیک کنیم به همین دلیل از یک خازن ظرفیت بالا الکترولیت استفاده میکنند که این خازن ولتاژ نوسان دار DC را به ولتاژ DC بدون نوسان تبدیل می کند.
این دو ولتاژ 12 ولت را به پل دیود می رود که پل دیودی این دو ولتاژ را یکسو نموده و به خازن های C1 و C2 اعمال می کند. ولتاژ یکسو شده منفی به خازن C2 و ولتاژ یکسو شده مثبت به قطب مثبت خازن C1 می رود. در نتیجه ما در خروجی ۲ ولتاژ ۱۲ ولت مثبت و ۱۲ ولت منفی DC خواهیم داشت. معمولاً در چنین مداراتی که از خازن هایی با ظرفیت بالا معمولا 4700uF یا بیشتر استفاده می شود تا بتوانند جریان مورد نیاز را تامین و ولتاژ را به اندازه کافی صاف کنند .همانطور که می دانیم هر چه ظرفیت خازن ها بیشتر باشد ولتاژ صاف تر خواهد بود و انرژی بیشتری در خازن ذخیره خواهد شد که در نتیجه آن قابلیت جریان دهی آنها بهتر خواهد بود.
ایرادات مربوط به تغذیه اسپیکر و نحوه رفع آنها
اگر تغذیه اسپیکر شما مشکل داشته تمام مداراتی که از آن تغذیه میشوند دچار مشکل میشوند. و اگر تغذیه ولتاژ افت داشته باشد تمام صداهای خروجی دچار نویز می شود. معمولا ایراداتی که در تغذیه به وجود میآید در اکثر دستگاههای الکترونیکی شبیه به هم هست.
بررسی یکسری از ایرادی های اسپیکر :
اگر خروجی تغذیه ولتاژ نداشت . در این حالت به ترتیب شروع به تست قطعات زیر می کنیم
پل دیود باید تست شود و اگر پل دیود سالم بود اسپیکر را به برق می زنیم و از خروجی ترانس ولتاژ می گیریم ، خروجی ترانس ولتاژ داشت در این حالت ایراد می تواند از خازن باشد. و اگر در خروجی ترانس ولتاژ نداشتیم در این حالت باید از ورودی ترانس ولتاژ بگیرید. ورودی ترانس ولتاژ داریم .در این حالت ترانس سوخته و باید تعویض گردد.
و اگر در ورودی ترانس ولتاژ نداشتیم در این حالت کلید پاور و فیوز دستگاه را چک کنید و در انتهای کابل و دو شاخه برق را چک کنید.
اسپیکر روشن می شود ولی صدا دارای نویز بسیار زیادی است در این حالت خازن صافی خراب است و قادر به تامین جریان مورد نیاز IC های آمپلی فایر نیست.
اسپیکر روشن می شود ولی صدا کم و زیاد نمی شود اسپیکر صدای قایق موتوری می دهد در این حالت ولتاژ تغذیه کم یا زیاد شده پل دیود را تست کنید.
نحوه تست قطعات :
نحوه تست فیوز ، مولتی متر در تست دیود یا بازر می گذاریم. فیوز سالم در تست باید بوق بزند.
تست کلید ، زمانی که کلید در حالت یک یا وصل باشد از دو سر آن بوق دریافت خواهید نمود و در زمانی که کلید در حالت صفر یا قطع باشد هیچگونه بوقی دریافت نخواهید کرد.
مطلب پیشنهادی: کتاب تعمیرات لوازم جانبی کامپیوتر
روش های تست خازن
عده ای از تعمیر کاران به صورت تجربی با توجه به تغییر رنگ و تغییر شکل ظاهری اقدام به تعویض خازن ها می کنند ، توجه داشته باشید ممکن است در مواردی خازنی از نظر ظاهری سالم ولی در واقع خازن دچار نشتی جریان و تغییر ظرفیت شده باشد و نیازمند تعویض باشد
برای تست ابتدا باید خازن را تخلیه کنیم
- استفاده از دستگاه تستر خازن : خازن را از مدار خارج نموده و دو سر پرابهای تستر خازن را به دو سر خازن ارتباط می دهیم
- استفاده از مولتی متر دیجیتال دارای مد خازن : ابتدا باید خازن را از برد خارج نمود و پس از آن مولتی متر را روی حالت خازن قرار داده و پراب ها را به دو سر خازن می زنیم باید عدد نشان داده شده روی مولتی متر با عدد ظرفیت خازن یکی باشد
- تست با استفاده از بیزر مولتی متر : برای اینکار پراب ها را به دو سر خازن اتصال می دهیم و خازن را تست بیزر می کنیم چنانچه بوق ممتد داد خازن خراب شده است . ولی اگر فقط لحظه ای صدای بوق آمد و دوباره قطع شد یعنی خازن سالم است .
- تست با استفاده مولتی متر دیجیتال با گذاشتن در رنج مقاومت : مولتی متر را با توجه به ظرفیت خازن روی رنجی متناسب از مقاومت گذاشته ( برای خازن های کمتر از یک میکرو رنج 10 اهم ، از یک میکرو تا 10 میکرو را یک کیلو اهم و بیشتر از این رنج 10 و 100 کیلو اهم استفاده شود ) و پراب ها را به دو سر خازن می زنیم ، خازن شروع به شارژ شدن می کند اگر بعد از شارژ شدن خازن نشتی نداشته باشد ، مقدار اهم بی نهایت را نشان می دهد . و اگر خازن خراب باشد از ابتدای تست هیچ مقاوتی نمایش نمی دهد .
کنار خازن ها حرف C که معرف (کپسیتور) می باشد می نویسند
تست ترانس
سیم پیچ یا ترانسفورماتور وسیله ای است که توانایی القای انرژی الکتریکی از یک سیم پیچ به سیم پیچ مقابل را دارد و در بعضی ترانسها این القا باعث افزایش ولتاژ و در بعضی دیگر هم باعث کاهش ولتاژ می شود
زمانی که تعداد دورهای سیمپیچ ثانویه بیشتر از تعداد دورهای سیمپیچ اولیه باشد، ترانسفورماتور افزاینده عکس اش هم کاهنده هستش
طریقه تست کردن ترانس
دو سر اهم متر را به دو سر اولیه ترانس و سپس به دو سر ثانویه ترانس می زنیم و باید اهم متر در هر دو مرحله مقدار داشته باشد و اهم کمی را نشان دهد در غیر اینصورت اگر مقدار اهم صفر (اتصال کوتاه ) و یا بی نهایت ( قطع ) را نشان دهد ، ترانس معیوب است . در ضمن پایه های سیم پیچ اولیه نسبت به ثانویه باید اهم بی نهایت را نشان دهند
طریقه تعمیر کردن ترانس
در بیشتر ترانس ها معمولا فقط سیم رابط بین سیم پیچ و سیم خروجی که ما با آن سرو کار داریم قطع می شود و فقط کافیست نوار روی سیم پیچ را به آهستگی کنار بزنیم ، باید دقت کنید سیم پیچ صدمه نبیند و سپس هر سیمی که قطعی شده را مجددا وصل نمایید
تست دیود
ﭘﻞ دﻳﻮد : ﻗﻄﻌﻪ ای اﺳﺖ ﻛﻪ ﺗﺸﻜﻴﻞ ﺷﺪه اﺳﺖ از ﭼﻬﺎر ﻋﺪد دﻳﻮد ﻳﻜﺴﻮﺳﺎز، در اﻳﻦ ﻗﻄﻌﻪ ﭼﻬﺎر ﻋﺪد دﻳﻮد ﻣﻌﻤﻮﻟﻲ ﺗﻮﺳﻂ ﻛﺎرﺧﺎﻧﻪ ﺗﻌﺒﻴﻪ ﺷﺪه اﺳﺖ ﻛﻪ ﻣﻲ ﺗﻮاﻧﺪ ﺑﺮای ﻣﺎ ﻋﻤﻞ ﻳﻜﺴﻮﺳﺎزی ﺟﺮﻳﺎن ﻫﺎی ﻣﺘﻨﺎوب را اﻧﺠﺎم دﻫﺪ ، اﻳﻦ ﻗﻄﻌﻪ ﭼﻬﺎر ﭘﺎﻳﻪ دارد دو ﭘﺎﻳﻪ وﺳﻂ ﭘﺎﻳﻪ ورودی وﻟﺘﺎژ ﻣﺘﻨﺎوب و دو ﭘﺎﻳﻪ ﻛﻨﺎری ﭘﺎﻳﻪ ﻫﺎی ﺧﺮوﺟﻲ وﻟﺘﺎژ ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ ﻫﺴﺘﻨﺪ برای تست پل دیود ، مولتی متر را روی حالت تست دیود قرار دهید ، پایه ~ با + و پایه ~ با – بایستی از یک جهت به هم راه بدهند و از جهت مخالف به هیچ وجه راه ندهند
دیود را در نقشه ها با حرف اختصاریD نمایش می دهند
ترانزیستور
ﺗﺮاﻧﺰﯾﺴﺘﻮرها را از دو ﻧـﻮع ﻧﻴﻤﻪ هادﯼ ﺑﺎ ﻧﺎم سیلیسیوم و ژرﻣﺎﻧﻴﻮم می سازند
ﻋﻤﻮﻣﺎ در ﯾﮏ ﺗﻘﺴﻴﻢ ﺑﻨﺪﯼ ، ﺗﺮاﻧﺰﯾﺴﺘﻮر هـﺎ را ﺑـﻪ دو دﺳـﺘﻪ ﺗﺮاﻧﺰﯾﺴـﺘﻮر هـﺎﯼBJT و FET ﺗﻘﺴﻴﻢ ﻣﯽ ﮐﻨﻨﺪ . ﺗﺮاﻧﺰﯾﺴﺘﻮر هاﯼ BJT ﺑـﺎ ﻧـﺎم ﺗﺮاﻧﺰﯾﺴـﺘﻮر هـﺎﯼ ﭘﻴﻮﻧـﺪ دو ﻗﻄﺒـﯽ و ﺗﺮاﻧﺰﯾﺴـﺘﻮر هـﺎﯼFET ﺑـﺎ نام ﺗﺮاﻧﺰﯾﺴﺘﻮر هاﯼ اﺛﺮ ﻣﻴﺪان می شناسند
ﻣﻌﻤـﻮﻻ ﺗﺮاﻧﺰﯾﺴــﺘﻮر را ﺑــﺎ دو دﯾــﻮد ﻣــﺪل ﺳـﺎزﯼ ﻣــﯽ ﮐﻨﻨــﺪ از اﯾــﻦ ﻣــﺪل ﺑــﺮاﯼ ﺗﺸـﺨﻴﺺ ﺳــﺎﻟﻢ ﺑــﻮدن ﺗﺮاﻧﺰﯾﺴــﺘﻮر اﺳــﺘﻔﺎدﻩ ﻣــﯽ ﮐﻨﻨﺪ
ﮐﺎرﺑﺮد : ﺗﺮاﻧﺰﯾﺴﺘﻮر ﻫﻢ در ﻣﺪارات آﻧﺎﻟﻮگ و ﻫﻢ در ﻣﺪارات دﯾﺠﯿﺘﺎل ﮐﺎرﺑﺮدﻫﺎی ﺑﺴﯿﺎر وﺳﯿﻌﯽ دارد. در آﻧﺎﻟﻮگ میﺗﻮان از آن ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﺗﻘﻮﯾﺖ ﮐﻨﻨﺪه ﯾﺎ ﺗﻨﻈﯿﻢ ﮐﻨﻨﺪه وﻟﺘﺎژ (رﮔﻮﻻﺗﻮر) و … اﺳﺘﻔﺎده ﮐﺮد. در دﯾﺠﯿﺘﺎل ﺷﺎﻣﻞ ﻣﻮاردی ﻣﺎﻧﻨﺪ ﭘﯿﺎده ﺳﺎزی ﻣﺪارﻣﻨﻄﻘﯽ ، ﺣﺎﻓﻈﻪ ، ﺳﻮﺋﯿﭻ ﮐﺮدن و … استفاده میﺷﻮد.
دوره پیشنهادی: پک آموزشی سخت افزار کامپیوتر (+A)
تست ترانزیستور
برای تست کردن ترانزیستور مولتی متر را روی رنج دیود- بیزر قرار می دهیم . یکی از پراب ها را به صورت تصادفی روی یک پایه ترانزیستور قرارداده و پراب دیگر را به پایه های دیگر می زنیم . اگر عددی مشاهده نشد ، جای پایه مشترک را تغییر می دهیم . باز هم اگر روی دو پایه دیگر عدد ندیدیم پراب را عوض می کنیم . آنقدر این کار را انجام می دهیم تا وقتی که پراب را روی یک پایه ثابت نگه می داریم . در صورت اتصال پراب دیگر به هر کدام از پایه ها باید عددی روی صفحه مولتی متر دیده شود . در این صورت پایه ای که پراب روی آن ثابت مانده پایه بیس ، پایه ای که عدد کوچکتری نشان می دهد پایه کالکتور و پایه ای که عدد بزرگتر را نشان می دهد پایه امیتر است . حال اگر پراب ثابت مانده روی پایه بیس پراب قرمز یعنی مثبت باشد ، ترانزیستور تیپ منفی یعنی NPNاست و اگر پراب ثابت مشکی یعنی منفی باشد، ترانزیستور تیپ مثبت یعنی PNP است
در صورتی که داریم پراب ها را جابجا می کنیم عددی مشاهده نشود و یا بوق یکسره بزند ، نشان می دهد که ترانزیستور سوخته است
ورودی سیگنال الکتریکی : بعد از اینکه توسطIC Sound در مادربورد سیگنال دیجیتال صدا تبدیل به سیگنال الکتریکی (ولتاژ) شد وارد این ورودی میشود.
IC Pre AMP : IC آمپلی فایر در این قسمت برای تقویت ولتاژ سیگنال الکتریکی استفاده میشود. سپس سیگنال الکتریکی تقویت شده وارد مدار خازنها و سلفها میشود. همانطور که در تصویر مشاهده میکنید مدار تقویت صدا در اسپیکر دارای تعداد زیادی خازن میباشد.
IC آمپلی فایر : در این قسمت برای تقویت جریان الکتریکی استفاده میشود سپس این جریان وارد سیم پیچهای مدار بلندگو میشود.
IC Pre AMP : IC تقویت ولتاژ سیگنال ورودی صدا میباشد. این IC معمولا یک IC دو طرفه 8 پایه با شماره 4558 میباشد. دقت کنید در مدار تقویت کننده صدا در اسپیکر تنها یکIC Pre AMP وجود دارد.
خازن : بعد ازIC تقویت کننده ولتاژ تعدادی خازن وجود دارد تا با کنترل سطح ولتاژ تقویت شده بهترین کیفیت صدا توسط مدار ارائه شود.
IC تقویت کننده جریان : باعث تقویت جریان یا سیگنال الکتریکی میشود. اینIC معمولا با شماره 2030 در مدار تقویت کننده صدا وجود دارد. در مدار تقویت کننده صدا به ازای هر بلندگو یکIC AMP وجود دارد.
سیگنال تقویت شده از طریق خروجی بلندگو به طرف بلندگوها هدایت میشود.
در آمپلی فایرها از مدارات Pre AMP برای تقویت اولیه سیگنال استفاده میکنند تقویت کننده Pre AMP یک تقویت کننده قدرت پایین جهت درایو کردن IC های قدرت و انتقال بهتر صدا هستش. بعد از این که صدا در بخش Pre AMP تقویت شد به بخش قدرت انتقال داده می شود. بخش قدرت شامل IC های قدرت TDA و… می باشد.
تمام مدارات آمپلی فایرها برای داشتن یک صدای نسبتا مناسب و با کیفیت از مدارات زیر استفاده می کنند.
- بخش تغذیه
- بخش مدار Pre AMP
- بخش تقویت کننده قدرت
- ولوم های کنترل صدا
تمام IC های برد از بخش تغذیه ولتاژ مورد نیاز خود را تامین می کنند.
و اگر در قسمتی از مدار نیازمند ولتاژ کمتری بودیم ، معمولا این ولتاژ
با یک رگولاتور ۵ ولت تامین می گردد. مثلا IC شماره IM7805
از اصلیترین اجزای یک آمپلی فایر مدار تقویت کننده سیگنال آن می باشد که به مدار آمپلی فایر معروف است. این مدار شامل IC ها وترانزیستورهایی می باشد. که جهت تقویت سیگنال و ارسال آن برای خروجی استفاده می شود. مدار آمپلی فایر سیگنال را تقویت کرده و به خروجی می دهد. حالا باید صدای تقویت شده ما توسط یک بلندگوی مناسب پخش شود. بسته به قدرت آمپلی فایر و مقدار امپدانس خروجی آن باید یک بلندگوی متناسب با آن استفاده شود بدیهی است که هر چه قدرت و توان آمپلی فایر ما بیشتر باشد باید از بلندگوهای با وات بالاتر استفاده گردد
نویز : نویزها ممکن است در اثر حرارت و کارکرد دیگر قطعات موجود در آمپلی فایر و یا در اثر قرار گرفتن در مجاورت دیگر دستگاه های الکترونیکی که نویز زیادی را تولید می کنند (مانند منابع تغذیه سوئیچینگ ) در کارکرد تقویت کننده ما تاثیرگذار باشند. در واقع نویز میتواند یک سیگنال مزاحم ناخواسته با فرکانس زیاد و دامنه مختلفی باشد که اگر به سیستم صوتی ما به هر نحوی وارد شود در خروجی ممکن است صداهای ناهنجاری و گوش خراش داشته باشیم
حذف نویز در طراحی تقویت کننده ها از مهمترین موارد محسوب میشود که باید آن را به هر صورتی به صفر نزدیک کرد معمولا این کار با شاسی نمودن و با قرار دادن فیلترهای خازنی و در مواردی با قرار دادن فیلترهای سلفی و یا ترکیبی از آنها استفاده می شود.
بهترین اسپیکرها و تقویت کننده های آنهایی هستند که بتواند تمامی سیگنال های محدوده مورد نظر ما را تقویت کنند ولی عملا ساخت همچنین تقویت کننده بسیار دشوار خواهد بود به همین دلیل در اسپیکرهای حرفه ای می بینید که کیفیت صدای خروجی بسیار بهتر از اسپیکرهای معمولی خانگی می باشد که علت این امر پهنای باند آمپلی مورد نظر می باشد که هرچه پهنای باند بیشتر باشد کیفیت صدای ما بهتر خواهد بود.
بخش Pre AMP : در این بخش سیگنال صدا توسط IC های قدرت پایین تقویت می شوند و سپس به IC های قدرت اعمال می شود. دقت کنید که بخش قدرت بدون قسمت Pre AMP هم می تواند صدا را تقویت کند ولی صدای تقویت شده کیفیت خوبی نخواهد داشت و قدرت صدای خروجی پایین خواهد بود مدارات Pre AMP باید بتوانند تمام فرکانس ها را دریافت و تقویت کنند در غیر اینصورت کیفیت صدای خروجی پایین خواهد بود. صدای ورودی ابتدا وارد این بخش میشود و بعد بخش قدرت صدای مورد نظر را از خروجی بخش Pre AMP دریافت میکند در نتیجه اگر بخش Pre AMP کار نکند در خروجی صدایی نخواهیم داشت هر گونه قطعی و یا مشکل در بخش Pre AMP می تواند دلیل نداشتن صدا در خروجی اسپیکر باشد در اینجا یک نمونه IC پرکاربرد که در اکثر اسپیکر ها مورد استفاده قرار می گیرد را بررسی خواهیم نمود این IC به شماره 4558 هستش.
البته در این IC از دو اپ امپ استفاده شده که در نتیجه می توانیم دو تا خروجی از یک IC دریافت کنیم و برای دو بخش قدرت مورد استفاده قرار دهیم در شکل زیر پایه های این IC و خروجی های آن مشخص شده است
پایه های IC 4558 را ملاحظه میکنید ، دانستن وظایف پایه ها در زمان عیب یابی کمک زیادی به ما می کند. اگر احساس نمودید ایراد از بخشPre AMP است و به این IC شک کردید کافیست به سایت های مثل alldatasheet.com مراجعه کنید. و دیتاشیت IC را دانلود و ولتاژهای تغذیه پایه ها و وظایف آنها را مطالعه نمائید.
بررسی تغذیه IC Pre AMP
پایه شماره ۸ ، پایه ولتاژ این IC هستش که حداکثر ۱۸ ولت
پایه شماره ۴ ، پایه GND یا زمین هستش
پایه های تقویت کننده ، همانطور که می دانید در همه اپ امپ ها یک پایه ورودی معکوس کننده و یک پایه ورودی غیر معکوس کننده می باشد که با توجه به نوع طراحی می توانیم از یکی از ورودی ها و یا از هر دو آنها جهت ورود سیگنال استفاده کنیم. معمولا از یکی از ورودی ها با یک تقسیم مقاومتی به تغذیه یا زمین متصل شده و از دیگری جهت ورودی سیگنال استفاده می شود.
پایه شماره 3 ، ورودی غیر معکوس کننده
پایه شماره ۲ ، ورودی معکوس کننده می باشد
پایه شماره 1 ، هم خروجی می باشد
به همین ترتیب در طرف دیگر پایه های ۵ و ۶ ورودیها و پایههای شماره 7 خروجی ما میباشد.
دوره پیشنهادی: پک آموزشی آشنایی با الکترونیک و تعمیرات حرفه ای انواع پاور
جهت درک بهتر مطالب در شکل زیر یک نمونه مدار را آماده کردیم به بررسی قطعات و تحلیل آن بپردازیم.
R1 : این مقاومت محدود کننده مقدار سیگنال صوتی ورودی است در واقع این پتانسیومتر همان ولوم های موجود در اسپیکر هایما می باشد که با آن صدا را کم و زیاد می کنیم تمامی خازنهای موجود در این مدار وظیفه فیلتر کردن صوت و حذف نویز را بر عهده دارند در نتیجه در صورت تغییر ظرفیت این خازنها در خروجی اسپیکر صدای مطلوبی نخواهیم داشت.
R3: این مقاومت تنظیم کننده مقدار گین این IC می باشد یعنی هر چه مقدار آن بیشتر باشد گین آمپلی فایر ما بیشتر خواهد بود ولی افزایش گین هم محدودیتهایی را در انتقال صدا و کیفیت آن دارد که همه آنها را در هنگام طراحی باید در نظر گرفت.
R4,R5 : از این دو مقاومت برای ایجاد یک ولتاژ مبنا برای ورودی مثبت اپ امپ استفاده می شود پایه های ۴ و ۸ این IC نیز پایه های ولتاژ ما می باشد که باید با یک ولتاژ مناسب تغذیه شود دقت کنید در قسمت Pre AMP همیشه از IC های قدرت پایین یا از یک یا دو طبقه ترانزیستور استفاده میشود تا سیگنال صدا برای ورودی مدار قدرت ما آماده شود.
مدار آمپلی فایر قدرت : در این قسمت هم معمولا از IC های TDA و یا امثال آن استفاده می شود پرکاربردترین IC آمپلی که در اکثر اسپیکرها به چشم میخورد IC TDA2030 هستش. این IC یک IC آمپلی قدرت ۵۰ واتی هستش. البته همیشه از این IC در تغذیه ها استفاده نمی شود و ممکن است IC های دیگر هم استفاده کنند IC های مثل IM3886 , TDA2025 , TDA2020، اگر طرز کار و نحوه تست یک IC را یاد بگیرید هر نوع IC آمپلی هم باشد را به راحتی می توانید تست کنید.
هیت سینک : با توجه به اینکه این IC با توان بالا سیگنال صدا را تقویت می کند نیاز دارد تا گرمای تولید شده IC به محیط انتقال داده شود. با توجه به اینکه پشت IC فلزی است و از همین بخش هم به هیت سینک وصل می شود حتما باید عایق شود تا اتصالی رخ ندهد. به همین دلیل همیشه در پشت IC از یک عایق مخصوص استفاده میکنند
بررسی پایه های IC TDA2030
این IC هم همانند IC4558 که در مدارات Pre AMP بررسی کردیم. به نوعی اپ امپ می باشد ولی با این تفاوت که قدرت و کیفیت آن بسیار بیشتر از ۴۵۵۸ هستش.
پایه های 1 و 2 ورودی های ما هستند. این دو پایه هم همانند دیگر اپ امپ ها با مدارات ای مناسب پیکربندی میشود تا بهترین حالت تقویت را داشته باشیم
پایه ۳ و ۵ پایه های ولتاژ ما میباشد این IC هم میتواند با تغذیه دوبل کار کند و هم با تغذیه عادی ، دقت کنید که اگر بخواهیم از تغذیه دوبل استفاده کنیم باید مدارات مربوط به تقویت کننده تفاضلی برای این IC پیکربندی شوند
پایه شماره ۴ هم پایه خروجی صدا می باشد این پایه به وسیله یک خازن سری به بلندگو وصل می شود همیشه برای حذف نویز از یک خازن عدسی ۱۰۰ نانو استفاده می کنند پس دقت کنید اگر نویز داشتید ممکن است این خازن معیوب شده باشد.
در طراحی های مختلف ممکن است از مدارات و روش های متفاوتی استفاده شود ما در اینجا پرکاربردترین مداری که در پیکربندی این IC استفاده می شود را برای شما آماده نمودیم و به بررسی و تحلیل وظایف قطعات آن خواهیم پرداخت.
دوره پیشنهادی: دوره آنلاین آشنایی با الکترونیک، تست قطعات و تعمیرات حرفه ای انواع پاور
بررسی مدارات IC TDA2030
در مدار زیر از تقویت کننده تفاضلی استفاده شده است یعنی ولتاژ مثبت و منفی به همراه یک زمین مشترک ، ولتاژ مثبت به پایه 5 IC اعمال شده و ولتاژ منفی به پایه 3 این IC اعمال می شود. هر دو پایه یاد شده با دو خازن ۲۲۰ میکرو الکترولیت و ۱۰۰ نانو عدسی به زمین وصل شده اند از خازن ۱۰۰ نانو برای حذف نویز های اضافی و از خازن ۲۲۰ میکرو نیز برای صاف کردن ولتاژ تغذیه و حذف ریپل های آن استفاده شده است.
سیگنال صدا توسط یک خازن الکترولیتی C1 با ظرفیت 1 میکرو به ورودی منفی آپ امپ ما وارد می شود
به وسیله مقاومت R1 از خروجی یک فیدبک به ورودی مثبت داده می شود با این مقاومت می شود گین این IC را تنظیم کرد و به وسیله R1 و C2یک ولتاژ مرجع برای پایه شماره ۲ ساخته می شود
پایه شماره 4 خروجی می باشد که به بلندگو وصل می شود معمولا این پایه با یک خازن سری به بلندگو وصل می شود که در این شماتیک آن را ملاحظه نمی کنید
برای حذف نویز های ناخواسته در خروجی از خازن ۲۲۰ نانو استفاده شده است در صورت خرابی این خازن در خروجی صدا با نویز فراوانی همراه خواهد بود دقت کنید که این IC سیگنال صدا را از خروجی ۴۵۵۸ دریافت می کند. خروجی این IC با یک خازن سری به بلندگو وصل می شود ولوم ها هیچ نقشی در کم و زیاد کردن تغذیه IC ها ندارند و فقط در مسیر سیگنال صدا قرار میگیرند و سیگنال را تضعیف میکنند.کیفیت بلندگوها تاثیر بسیار زیادی در کیفیت شنیده شده در خروجی دارد. دقت کنید اگر صدای شما بی کیفیت بود یا با نویز فراوان همراه بود باید خازن های مدار را بررسی کنید تمام خازن هایی که نقش فیلتر را برعهده دارند.
ایرادات مربوط به مدار Pre AMP
اگر در طول تعمیر اسپیکر تان، در قسمت Pre AMP ایرادی به وجود آید شما در خروجی هیچ گونه صدای نخواهید داشت.
اگر در خروجی صدای شما خیلی ضعیف بود ممکن است ایراد از ولوم ها و یاIC Pre AMP باشد همین طور خازنها نیز میتواند تاثیر زیادی در کیفیت صدای خروجی و قدرت صدای خروجی داشته باشند یعنی اگر صدای شما زیر بود و یا خیلی بم بود باید خازن هایی مثل خازن C2 در مدار شکل زیر را تعویض نمایید.
اگر در خروجی اسپیکر صدا بسیار ضعیف بود اتصال زمین ورودی صدا قطع شده است
صدای خروجی با نویز فراوان همراه است
وقتی به این مرحله از تعمیر اسپیکر رسیدید، در این حالت ابتدا مدار تغذیه را بررسی کنید هرگونه کم و یا و زیاد شدن تغذیه و خرابی خازنهای صافی تغذیه می توانید موجب تولید نویزهای ناخواسته در خروجی شود در صورتی که ایراد در قسمت تغذیه نداشتید بررسی کنید که اتصال بدنه اسپیکر درست وصل شده باشد از اتصال بدنه برای تخلیه نویز استفاده می شود در نتیجه اگر نویز تخلیه نشود در خروجی بلندگوها تاثیر خود را نشان می دهد
در صورت درست بودن اتصال بدنه باید راه دیگری را برای تعمیر اسپیکر درپیش گیرید.
در واقع باید مسیر ورودی سیگنال صوتی به مدارات Pre AMP یا مدار قدرت را بررسی کنید برای تست هر مورد می توانید سیگنال را به ورودی اعمال کرده و سپس در هر بخش خروجی سیگنال را توسط یک بلندگو تست نمایید هر بخش ایراد داشت می توانید ایراد را در همان بخش جستجو کنید.
معمولاً خازن هایی که نقش فیلتر را برعهده دارند موجب تولید نویز های ناخواسته می شود و یا موجب عبور سیگنال های ناخواسته می شوند.
تعمیر اسپیکر: صدای خروجی نویز بسیار زیادی دارد و صدای خش خش شنیده می شود
در این حالت فیش ورودی صدا را بررسی کنید که درست متصل شده باشد و در صورت امکان با اسپری داخل آن را شستشو دهید و بهتر است تعویض کنید ، ولوم ها را بررسی کنید و شستشو دهید ، سیم اتصال بدنه را بررسی کنید ، بلندگو را از نظر ظاهری بررسی کنید که پارگی یا ایراد ظاهری نداشته باشد
در خروجی هیچ صدای نداریم
نداشتن صدا در خروجی به چند بخش تقسیم می شود ممکن است تغذیه مشکل داشته باشد یا مدار Pre AMP یا مدار تقویت قدرت و یا اتصالات آنها در این حالت باید طبق همین آموزش به ترتیب تست نمایید.
اسپیکر روشن نمی شود
در این حالت از تعمیر اسپیکر، ابتدا باید مدار تغذیه را بررسی کنید و ببینید ولتاژهای لازم به مدارات می رسد یا خیر ، زمانی که چراغ وضعیت اسپیکر خاموش بود مدارات تغذیه را بررسی نمایید.
ولتاژ خازنهای بزرگ را اندازه بگیرید.
پل دیود را چک کنید.
ترانس را چک کنید.
تعمیر اسپیکر: در حالتی که اسپیکر به برق وصل نیست از ترانس تست بوق بگیرید.
بدین صورت که برای تست بوق سیم پیچ اولیه ، سلکتور مولتی متر را روی بازر قرار دهید سپس پرابهای قرمز و مشکی را به دو سر سیم پیچ اولیه وصل کنید و در صورت درستی باید صدای بوق شنیده شود. سپس پرابهای قرمز و مشکی را به دو سر سیم پیچ ثانویه وصل کنید و در صورت درستی باید صدای بوق شنیده شود.
صدای خروجی کم و زیاد نمی شود
در این مرحله از تعمیر اسپیکر باید به شما بگویم که، باید ولوم ها را چک کنید اگر ولوم های ایرادی نداشت باید IC ولوم دیجیتال را بررسی و یا تعویض نمایید این IC معمولا در اسپیکر های کنترل دار پیدا می شود و اکثرا به صورت SMD هستند و نزدیک خود ولوم ها هستند.
با کم و زیاد کردن ولوم صدای خش خش شنیده می شود
در این حالت ولوم ها سولفاته شدند باید ولوم ها را اسپری خشک تمیز کنید میتوانید از قسمتی که در زیر مشخص نمودن اسپری را درون ولوم بپاشید و سپس چند بار ولوم را بچرخانید تا ولوم تمیز شود.
در اسپیکر های دیجیتال با کم و زیاد کردن ولوم، صدای تق تق به گوش میرسد.
از سالم بودن بلندگوها مطمئن شوید. برای این کار از بلندگوها تست بوق بگیرید که در صورت سالم بودن باید صدای بوق شنیده شود. همچنین پردهCone بلندگوها را چک کنید شاید پارگی داشته باشد.
پتانسومتر را با اسپری خشک تمیز کنید. بدین صورت که اسپری را از سوراخ های انتهایی پایهها به داخل پتانسومتر بپاشانید.
اگر پتانسومتر درست نشد آن را تعویض کنید.
خازن های برد اسپیکر و پل دیود را چک کنید.
لحیم سردی مدار را چک کنید.
اگر ایراد همچنان برقرار بود ممکن استIC Volume Control سوخته باشد.
مطلب پیشنهادی: کتاب تعمیرات لوازم جانبی کامپیوتر
تعمیر اسپیکر: زمانی که برق اسپیکر وصل کردین ولتاژهای اولیه و ثانویه ترانس را اندازه بگیرید.
ولتاژ ثانویه ترانس (3 سیم آبی و مشکی) را اندازه بگیرید. برای این کار سلکتور مولتی متر را روی ولتاژAC قرار دهید سپس پراب قرمز را به سیم آبی وصل کنید و پراب مشکی را به سیم مشکی وصل کنید. مولتی متر باید 12+ ولت و 12- ولت را نشان دهد.
ولتاژ اولیه ترانس را اندازه بگیرید.
برای این کار سلکتور مولتی متر را روی ولتاژ AC قرار دهید سپس پراب قرمز را به سیم ورودی ترانس (220 ولت) و پراب مشکی را به سیم مشکی (G) که نزدیک کلید قطع و وصل قرار دارد وصل کنید. مولتی متر باید مقدار 220 ولت را نشان دهد. دقت کنید که در حین کار پرابها به هم برخورد نکنند چون اتصال کوتاه میشود و از آنجایی که ولتاژ 220 ولت ولتاژ بالایی است خطر برق گرفتگی وجود دارد.
اسپیکر روشن میشود ولی یکی از بلندگوها کار نمیکند.
اگر به مشکل در تعمیر اسپیکر رسیدید، به جای بلندگوی مشکل دار یک بلندگوی سالم قرار دهید شاید مشکل از بلندگو باشد.
تقویت کننده جریان (IC AMP) مربوط به بلندگوی مشکل دار را تست کنید. برای تشخیص اینکه کدامIC AMP متعلق به بلندگو مشکل دار میباشد کمی دست خود را مرطوب کنید (پارچه خیس) سپس دست خود یا پارچه را پشت تمامIC AMP در پشت بورد بکشید، هر کدام از بلندگوها که تق تق کرد آن تقویت کننده جریان مربوط به همان بلندگو هستش و سالم میباشد. در صورتی که صدایی شنیده نشدIC AMP های دیگر را نیز چک کنید تاIC خراب شناسایی شود سپسIC مربوطه را تعویض کنید. دقت کنید اگر صدای تق تق شنیده نشد مطمئناIC خراب است.
به جای بلندگوهای مشکل دار بلندگوی سالم قرار دهید شاید مشکل از بلندگو باشد.
IC AMP تمام بلندگوها را چک کنید و اگر صدای تق تق شنیده نشدIC ها را تعویض کنید.
در صورتی که با تعویض همهIC AMP ها مشکل برقرار بودIC Pre AMP را تست کنید.
کابل ورودی صدا از مادربورد را تست بوق کنید.
اسپیکر روشن می شود ولی در خروجی صدا نداریم
برای این حالت از تعمیر اسپیکر ابتدا وضعیت ورودی صدا را چک کنید یعنی ابتدا فیش ورودی صدا و سپس سیم واسط بین کامپیوتر و اسپیکر برای تست سیم می توانید از یک کابل مطمئن استفاده کنید و یا با استفاده از تست اهم وضعیت اتصال را چک کنید. در صورتی که ورودی سیگنال سالم بود و صدا وارد می شد باید بخش به بخش تست کنید که صدا تا کجا وجود دارد و کدام بخش سیگنال صدا را به بخش بعدی ارسال نمی کند یکی از بهترین روشها این است که از اسیلوسکوپ استفاده کنید و وضعیت سیگنال را مشاهده کنید.
برای مثال با استفاده از اسیلوسکوپ وضعیت ورودی صدا رو بر روی فیش ورودی صدا را بررسی کنید. سپس وضعیت سیگنال صدا بر روی ولوم ها را بررسی کنید و ببینید آیا با تغییر دادن ولوم صدا کم و زیاد می شود یا خیر اگر صدا کم و زیاد نمی شد پس ایراد از ولوم است اگر بر روی ولوم سیگنال صدا وجود نداشت (در ورودی ولوم صدا موجود ولی در خروجی صدا وجود نداشت) پس خراب است اگر در ورودی سیگنال صدا را ملاحظه نکردید مسیر بین ولوم و ورودی سیگنال ایراد دارد و دچار قطعی شده است.
بعد از ولوم بخش Preamp را بررسی کنید در ورودی این بخش صدا نداریم. مسیر برد قعطی وجود دارد ورودی این بخش همان پایه های ورودی IC4558 است. در ورودی صدا داریم ولی در خروجی این بخش صدا نداریم. IC Preamp سوخته است تغذیه مدار Preamp دچار قطعی شده است خازن های ورودی مدار Preamp و مقاومت مربوط به اینIC4558 بررسی شود.
بعد از مدار Preamp باید مدار قدرت را بررسی کنید در ورودی مدار تقویت کننده قدرت صدا نداریم مسیر ورودی سیگنال از بخش Preamp را بررسی کنید در ورودی صدا داریم ولی در خروجی صدا نداریم تغذیه IC بررسی شود مدارات و مقاومت های مدار بررسی شود IC مدار قدرت سوخته است و باید تعویض شود مسیر ورودی سیگنال به IC قدرت بررسی شود
در خروجی مدار قدرت صدا داریم ولی از بلندگو هیچ صدایی شنیده نمی شود
در این حالت مدار قدرت به درستی کار می کند و مسیر بین بلندگو و خروجی مدار قدرت دارای قطعی شده که باید رفع گردد بلندگو سوخته و باید تعویض شود معمولا در مسیر بین بلندگو و خروجی IC آمپلی یک مقاومت فیوزی قرار می دهند اگر بلندگوها جریان بیش از حد بکشند این فیوزها می سوزند این فیوزها دقیقا مثل مقاومت های معمولی هستند ولی ظرفیت آنها بسیار پایین است (کمتر از ۱۰ اهم ) اگر این مقاومت بسوزد در خروجی صدا نخواهیم داشت.
ساب ووفر صدا ندارد
برای این حالت از تعمیر اسپیکر هم باید همانند روش بالا ورودی و خروجی را توسط اسیلوسکوپ تست کنید همیشه برای ساف ووفر یک IC جداگانه در نظر می گیرند که توسط ولوم های جداگانه کنترل می شود روش عیب یابی سابووفر هم دقیقا مانند مراحل بالا می باشد که فکر نمی کنم نیاز به بررسی جداگانه داشته باشد.
صدای بم شدیدی از یکی از بلندگوها به گوش میرسد.
وقتی به این مشکل در تعمیر اسپیکر برخورد کردید، سریعا اسپیکر را خاموش کنید.
ممکن استIC AMP به گونه ای سوخته باشد که تمام ولتاژ مستقیما ازIC Pre AMP به بلندگو برسد یعنیIC AMP یکسره شده است. برای پیدا کردنIC AMP خراب میتوانید آن را تست حرارت کنید یا با پارچه خیس روی آن بکشید و به صدای تق تق توجه کنید.
ممکن است پرده Cone به بلندگو چسبیده باشد و دلیل این امر این است کهIC AMP اتصال کرده است و جریان زیادی به بلندگو رسیده و باعث چسبیده شدن پرده شده.
کابل ورودی صدا از کارت صدای مادربورد به اسپیکر را تست بوق کنید. ممکن است کابل خراب باشد.
یک طرف صدا داریم و طرف دیگری صدا نداریم.
بارها پیش می آید به خاطر خرابی در ورودی در خروجی های سمت چپ یا راست صدا نداریم. در مسیر تعمیر اسپیکر باید دقت کنید اگر از موبایل استفاده می کنید حتما ورودی را تعویض کنید زیرا موبایل جک خروجی صدای آن چهار تایی است که یکی از آنها برای میکروفون است ولی جک صدایی که برای اسپیکر مورد استفاده قرار می گیرد سه تایی است به همین دلیل فیش در درون جک خوب اتصال نمی کند و یک طرف صدا نداریم در نتیجه سعی کنید همیشه از کامپیوتر استفاده کنید و زمانی که از ورودی مطمئن بودید باید مدار پری یا مدار قدرت را بررسی کنید برای هر خروجی یک IC آمپلی جدا در نظر گرفته می شود در نتیجه در هر کدام از خروجی های صدا نداشتید از آخر شروع به تست کنید و ببینید کجا سیگنال صدا ندارید تا به عیب برسید یعنی ابتدا بلندگوها تست شوند. سپس مسیر بین بلندگوها و آمپلی فایر تست شود. و در نهایت IC مربوطه تست شود اگر IC سالم بود مدار پری و IC تست گردد.
صدا کیفیت بسیار کمی دارد
در این حالت باید خازنهای مدار را بررسی کنید خازن هایی که وظیفه فیلتر را برعهده دارند خرابی هر یک از خازن ها ممکن است موجب خرابی در کیفیت صدای خروجی شود.
تست بلندگوها
برای تست بلند گوها در تعمیر اسپیکر، اول از همه باید نگاهی به اجزای بلندگو بیندازیم بلندگو ها از یک سیم پیچ تشکیل شده که جریان الکتریکی همان سیگنال صوتی در آن جاری می شود سیم پیچ در درون یک آهنربا قرار می گیرد و صفحه مخروطی ارتعاشی که موجهای صدا را تولید می کند در درون آهنربا قرار دارند با برقرار شدن جریان در درون سیم پیچ موجب القای انرژی مغناطیسی شده و صفحه دیافراگم ارتعاشی را به حرکت در آورده و در نتیجه با حرکت مخروط ارتعاشی صدا تولید می شود حال در اثر عبور جریان از سیم پیچ ممکن است. سیم پیچ آسیب دیده و معیوب شود که با روش زیر به راحتی می توانید سیم پیچ بلندگو ها را تست نمایید.
برای تست بلندگو های مولتی متر را در حالت تست بوق قرار دهید و به دو سر بلندگو بزنید اگر صدای بوق اتصال را شنیدید بلندگو سالم است در غیر این صورت بلندگو سوخته.
مطلب پیشنهادی: کتاب تعمیرات لوازم جانبی کامپیوتر
نویسنده : مهندس عیسی رشوند
6 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
بلندگوهای من بعد از جابجایی صداشون ضعیف و یا قطع شدن ؟انگار آمپلیفایر ازسیستم خارج شده.چیکار کنم؟ در صمن مطالب شما عالی بودند.
احتمالا قلع مردگی روی برد داشته باشید یا یکی از سیم ها دچار قطعی شده ، باید باز کنید با دقت بررسی اش کنید
خیلی کامل و جامع بود، امروز میرم سر وقت اسپیکر، ببینم میتونم تعمیرش کنم با این راهنمایی، نتیجه رو مینویسم، مشکل باند من اینه که میزنم اش تو برق شهر روشن میشه اما یکی دو ساعت طول میکشه تا بطور کامل راه بیفته، باید طبق گفته ی مقاله یکی یکی خازن ها و مدار ها رو چک کنم
بسیارعالی بود مهندس🙏
اسپیکر z506.اهنگ پلی میکنم صدا تکه تکه پخش میشه صاب هم کار میکنه. بقیه اسپیکرا هم صدای زیادی ندارن.اسپیکر اول که دکمه پاور روشه باز کردم با مولتی متر تست کردم به ظاهر درسته به یختی برد اصلی ساب جدا کردم. حالا نمیدونم ایراد از چی میتونه باشه. برق وارد میشه وقتی اهنگ پخش نمیکنم هم صدای ممتد ویز ویز مکث ویز ویز میاد
10 ساله دارمش شاید دلیلش خاموش نکردن اسپیکر بعد استفاده بوده. کدام قسمت خرابه؟
سلام دوستان من یک اسپیکر سه تیکه مارشال فلش خور دارم اول اینکه صدا کلا بم است زیر نمی شود دواینکه صدا رو زیاد می کنی وقتی فلش وصل است کم میاره خاموس میشه باید یکبار خاموش روشن کنید با کلید قطع کن تا درست بشه